Fotojurnalism à la Steve McCurry: fotografii superbe cu oameni din toată lumea surprinşi în timp ce citesc - GALERIE FOTO

Steve McCurry. Sigur ai auzit de el. E tipul ăla mişto care se plimbă prin lume şi aduce înapoi fotografii care te scot din minţi. Steve e fotojurnalist şi a devenit cunoscut cam prin 1985, când una dintre fotografiile lui – The Afghan Girl - a făcut înconjurul lumii. Povestea din spatele fetei cu ochi verzi e mult mai frumoasă decât ai crede, însă cum în materialul ăsta nu e nici locul şi nici timpul ei, ne limităm la a spune că Steve a mers recent s-o caute şi a re-fotografiat-o. Iar rezultatul e ăsta.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Fotojurnalism à la Steve McCurry: fotografii superbe cu oameni din toată lumea surprinşi în timp ce citesc - GALERIE FOTO

Fotojurnalism à la Steve McCurry: fotografii superbe cu oameni din toată lumea surprinşi în timp ce citesc

McCurry adoră să facă fotografii în zonele de război, însă de multe ori ii ies din obiectiv şi serii foto care nu au neapărat legătură cu războiul. E şi cazul seriei Fusion: The Synergy of Energy and Words (partea I şi partea a II-a). Nu băgăm mâna în foc, dar ca fani înrăiţi ai fotojurnalismului în general şi ai lui Steve McCurry în special, noi credem că seria asta a fost inspirată de relaţia pe care a avut-o cu André Kertész, legendarul fotograf care a dat (într-un fel) startul curentului street photography. Kertész era fascinat de imagini cu oameni citind şi, dacă eşti curios, poţi vedea câteva imagini aici şi citi mai multe despre asta aici.

Ce e fascinant la seria asta foto e că fotografiile lui McCurry trec dincolo de graniţele culturale şi socio-economice. Steve vânează mereu momentul ăla nestudiat, nepăzit, bucata aia de timp care trădează ceva personal şi sincer şi asta face din el un fotograf dintre ăia rari, rari de tot.

GALERIA FOTO pe one.ro

"Ca majoritatea fotografilor, sunt fascinat de oameni. Îmi place să mă pierd pe străzi şi să observ natura umană şi activităţile oamenilor: fie că muncesc... se joacă... sau pierd timpul... e mereu interesant să îi fotografiezi în ipostaze în care se află zilnic. Fie că sunt pe o străduţă din China, New York sau India, e mereu interesant să mă aşez într-un colţ, să scot aparatul şi să surprind câteva cadre cu un om care nu ştie că fac asta", a spus McCurry într-un interviu acordat ziarului The Guardian.

Fotografiile lui preferate (din seria asta) sunt cele două cu care am început şi noi galeria foto de mai sus: fotografia unui tânăr thailandez care citeşte o carte în timp ce stă rezemat de un elefant şi un afgan care citeşte o carte între două raiduri aeriene. "Cititul îţi dă timp de gândire, de meditaţie şi chiar de contemplat lucrurile din jurul tău şi din tine... Chiar şi în Afghanistan, unde ştim cu toţii că viaţa nu e tocmai uşoară, observi oameni citind la tot pasul. Am o fotografie cu un om care se adăpostise de raidurile aeriene într-o groapă. Cu toate astea, îşi făcuse timp să iasă puţin, cât să citească o carte... Cititul e una dintre puţinele activităţi care ne arată că noi, oamenii, nu suntem atât de diferiţi pe cât credem şi că avem foarte multe lucruri în comun, fie că trăim în New York, Thailanda, Afghanistan sau Italia. Cititul e unul dintre ele.", a spus McCurry în acelaşi interviu acordat The Guardian.

Nota redactorului obsedat de fotojurnalim şi street photography: dacă îţi place ce-ai văzut la André Kertész şi Steve McCurry, caută şi fotografiile lui Robert Doisneau, George Brassai, Don McCullin, Walker Evans, Elliott Erwitt, James Nachtwey, Eugene Smith, Enzo Sellerio, Leonard Freed şi Cartier-Bresson. Iar dacă vrei să vezi şi fotografiile unor doamne mişto, Esther Bubley, Vivian Maier şi Dorothea Lange sunt numele pe care trebuie neapărat să le gugăleşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici