- Home
- Life-Inedit
- SLATINA, (10.04.2017, 11:16)
- Ionut Jifcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Una dintre cele mai căutate baze de agrement din Slatina, greu de localizat chiar şi de oamenii care locuiesc în oraş de zeci de ani
Cândva o oază de răcoare în zilele toride de vară şi loc pentru practicarea sportului, unul dintre ştrandurile din Slatina a ajuns o ruină cuprinsă de vegetaţie şi câini vagabonzi, un loc pe care municipalitatea îl foloseşte doar pentru a depozita, iarna, zăpada ridicată de pe străzile oraşului.
Urmărește
1761 afișări
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Ştrandul Progresul, din Slatina, este greu de localizat chiar şi de oamenii care locuiesc în oraş de zeci de ani. Cei mai vârstnici îşi amintesc suprafaţa imensă de spaţiu verde şi de agrement, care în prezent este irosită.
Prin gardul rupt, curioşii pot intra în incinta fostului ştrand, ascuns de blocurile comuniste care, recent, au primit o vopsea nouă de la primărie.
Zgura terenului de tenis şi forma celui de fotbal sunt tot ce mai amintesc de ceea ce era, în trecut, Ştrandul Progresul. Toboganul verde şi acoperit de graffiti tronează în mijlocul junglei de primăvară, situată la cinci minute de mers pe jos de centrul oraşului. Ai zice că o să cadă în curând, dar de peste 20 de ani se ţine ţanţoş, fiind singurul element al ştrandului care mai stă în picioare. Nimeni nu s-a gândit să demonteze structura de fier şi să o valorifice la centrele de colectare a metalelor, aşa cum s-a întâmplat cu tot ce era aici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Pentru a ajunge la tobogan sau pentru a-l studia îndeaproape, trebuie să fie ocolite grămezile de gunoaie, moloz şi nisip rămas în urma topirii munţilor de zăpezi care sunt căraţi aici, iarna, de firma de salubritate a oraşului.
Un bărbat ce poartă pe cap ţanţoş o pălărie şi are în mână o pungă de plastic albă pare deranjat de tot ce se întâmplă în fostul ştrand al Slatinei.
„Ia filmaţi, acolo, înăuntru! Să vedeţi ce e acolo!”, spune omul, arătând dincolo de tobogan, înspre o clădire ce prezintă mai multe basoreliefuri cu însemnele unor sporturi olimpice.
În imobilul respectiv se desfăşura principala activitate a fostei baze, acolo existând vestiare, săli de mese, duşuri şi tot pe acolo făcându-se şi accesul în interior.
Trei câini de dimensiuni considerabile latră cu jind orice om care parcă le invadează proprietatea.
Aşa se ajunge la cele două bazine ale ştrandului, acum nişte gropi betonate în care se adună apa de ploaie. Vara, apa atrage numeroase insecte şi alţi paraziţi, zona devenind un adevărat focar de infecţie. În clădirea cu un singur nivel nu se poate intra. Aerul este irespirabil.
Parc în locul ştrandului
Un parc ar putea lua locul imaginii dezolante care poate fi găsită, astăzi, la fostul Ştrand Progresul din Slatina, municipalitatea intenţionând să renegocieze protocolul pe care îl are cu Ministerul Tineretului şi Sportului - proprietarul bazei de agrement - pentru schimbarea destinaţiei spaţiului.
Primarul Slatinei, Emil Moţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că au fost prinse fonduri în bugetul local de venituri şi cheltuieli aferent anului 2017 pentru reactualizarea studiului de fezabilitate la fostul Ştrand Progresul.
Proprietate a Ministerului Tineretului şi Sportului, Ştrandul Progresul a fost preluat de Primăria Slatina, în baza unui protocol conform căruia municipalitatea ar fi trebuit să facă investiţii şi să redea în folosinţă această bază de agrement.
Emil Moţ spune că, odată cu construirea unui Club Nautic în zona râului Olt şi a Bazinului Didactic de Înot, nu se mai justifică realizarea unui alt ştrand în Slatina. Astfel, în viziunea edilului, mai potrivit ar fi un parc în acest cartier slătinean, care este deficitar în ceea ce priveşte spaţiul verde.
„Am prins fonduri în buget pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Baza «Dumitru Dobrescu», fostul Ştrand Progresul. La această oră, avem un studiu de fezabilitate pentru o investiţie de 17 milioane lei care, din punctul meu de vedere, nu se mai susţine. Avem Clubul Nautic, cu piscine, mai avem şi Bazinul de înot şi nu am mai face un alt ştrand în Slatina. Fostul Ştrand Progresul este al Ministerului Tineretului şi Sportului şi este predat în administrare Primăriei, prin protocol. Eu aş vrea să schimbăm acest protocol pentru că suntem obligaţi să menţinem destinaţia şi aş face spaţiu verde acolo. În Cartierul Progresul nu există un parc şi aş vrea să facem un parc pe locaţia ştrandului. Depinde şi de cei de la minister, urmează să începem negocierile cu dânşii”, a declarat Emil Moţ.
Primarul a subliniat că şi valoarea investiţiei, dar şi perioada de implementare ar fi mult mai mici.
„Valoarea investiţiei va fi mult mai mică, în cazul realizării unui parc şi nu a unui ştrand. Şi parcul este o zonă de agrement, până la urmă, dacă stăm să ne gândim”, a mai spus Moţ.
Galerie foto
Ştrandul Progresul, mărire şi decădere
Ştrandul din cartierul Progresul, numit şi Baza sportivă „Dimitrie Dobrescu”, a fost timp de aproape 20 de ani cel mai căutat loc din Slatina. Având dimensiuni generoase, acesta oferea două bazine de înot - unul pentru adulţi şi un altul pentru copii, dar şi alte alternative de petrecere a timpului liber în sezonul cald: tenis de masă, karting, tenis de câmp, plus duşuri şi vestiare.
Ulterior, în primii ani de după 1990, ştrandul a decăzut, un motiv fiind şi preluarea sa de către Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS), ai cărei diriguitori nu au mişcat un deget de-a lungul anilor pentru a reda ştrandul locuitorilor urbei.
Abia în urmă cu cinci ani s-a ivit o şansă însemnată pentru resuscitarea Ştrandului Progresul odată cu adoptarea în Consiliul Local, în luna martie 2012, a unui proiect pentru revigorarea Bazei „Dimitrie Dobrescu”, după ce municipalitatea a reuşit să reintre în posesia obiectivului prin preluarea de la DJTS Olt şi Ministerul Tineretului.
Iniţiativa autorităţilor locale aprobată în Consiliul Local se baza pe un parteneriat public-privat în valoare totală de 18,4 milioane de lei. Proiectul prevedea ca lucrările să se desfăşoare pe trei etape, care urmau a se întinde pe durata a trei ani. Prima etapă a investiţiei menţiona lucrări de reabilitare pentru care urmau să se cheltuiască aproape două milioane de lei.
Banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru reamenajarea clădirii vestiarelor, bazinul mare (1.250 metri pătraţi), casa pompelor, rezervorul-tampon. În plus, era prevăzută şi o parcare de 5.273 metri pătraţi, refacerea împrejmuirilor şi a spaţiilor verzi, a gazonului, amenajarea de paviment şi rezolvarea problemei utilităţilor.
Grosul lucrărilor ar fi urmat să aibă loc în cadrul celei de-a doua etape, pentru care era prevăzut să se aloce nu mai puţin de 12 milioane lei de la bugetul local. Aici ar fi intrat reabilitarea bazinului mic (625 metri pătraţi), amenajarea de duşuri exterioare, a unei cabine-poartă, un tobogan şi spaţii verzi, plus recordul la reţeaua de canalizare.
În cea de-a treia şi ultima etapă ar fi trebuit să se aibă în vedere alte lucrări importante: amenajarea de terenuri de sport şi modernizarea clădirii vestiarelor. Zona din dreapta intrării în clădire ar fi fost rezervată pentru amenajarea de vestiare cu grupuri sanitare şi duşuri, centrală termică, cabinet medical, birouri pentru administraţie, zonă de depozitare bază sportivă şi grup sanitar.
Din păcate, totul a rămas încremenit pe hârtie, nefiind găsite surse de finanţare pentru acest proiect.
Citeşte şi: Tu ce ştii despre carnea de miel?
Citeşte şi: Mister rezolvat în istoria BMW. Toate denumirile maşinilor au o singură literă care ascunde un secret păstrat 50 de ani
Citeşte şi: Mesajul cutremurător al Papei Francisc: "Folosirea telefonului în timpul mesei reprezintă începutul războiului"
Citeşte şi: Dragostea nu are limite. Ce-a făcut un inginer chinez atunci când îşi pierduse orice speranţă de a-şi mai găsi jumătatea
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe