Germania elimină urmele naziste din alfabetul fonetic

  • Germania vrea să îşi refacă alfabetul fonetic.
  • Vor elimina cuvintele pe care naziştii le-au adăugat pentru a înlocui numele de origine evreiască.
  • Termenii au supravieţuit de zeci de ani, relatează BBC.
Urmărește
1396 afișări
Imaginea articolului Germania elimină urmele naziste din alfabetul fonetic

Majoritatea germanilor folosesc termeni din epoca nazistă în apelurile telefonice, precum „D de la Dora”, „N de la Polul Nord”, „Z de la Zeppelin”, necunoscând originea lor antisemită.

În Republica de la Weimar, înainte de dictatura nazistă, D venea de la „David”, N de la „Nathan” şi Z de la „Zaharia”. Experţii germani lucrează la noi termeni, care vor fi puse la dispoziţia publicului şi adoptate din 2022.

Iniţiativa a venit de la Michael Blume, însărcinat cu combaterea antisemitismului în landul Baden-Württemberg, susţinut de Consiliul Central al Evreilor din Germania.

Sarcina de a impune noi termeni pentru literele problematice este acum în mâinile Institutului german de standardizare (DIN).

Pentru a păstra memoria listei antisemite, aceasta va fi prezentată ca o anexă la noua listă care va fi supusă consultării publice anul viitor. După această consultare, noua listă urmează să fie adoptată la sfârşitul anului 2022.

Alte nume evreieşti eliminate de nazişti în 1934 au fost „Jacob” pentru litera „J” şi „Samuel” pentru „S”, care au devenit „Julius” şi „Siegfried”.

Câteva referinţe naziste au fost, totuşi, înlocuite după cel de-al doilea război mondial, precum „Ypres” pentru „Y”, care a devenit „Ypsilon” - reprezentând iniţial litera greacă pronunţată „U” şi mai târziu litera latină „Y”. Bătălia de la Ypres a fost cea în care germanii au folosit pentru prima dată gaze de luptă în primul război mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici