- Home
- Life-Inedit
- CERNĂUŢI, (03.05.2016, 15:43)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Holocaustul transnistrean: Cum au ajuns românii să deporteze 150.000 de evrei originari din Cernăuţi
Josef Bursug, evreu născut în Transnistria, în anul 1931, a fost martorul terorii Holocaustului transnistrean, care se baza pe marşuri ale morţii şi exterminare prin înfometare, scrie Descoperă.
Urmărește
2321 afișări
Holocaustul transnistrean: Cum au ajuns românii să deporteze 150.000 de evrei originari din Cernăuţi (Imagine: rapcea.ro)
Cel care a coordonat operaţiunile de deportare a fost însuşi guvernatorul regiunii Cernăuţi, generalul Calotescu, relatează Descoperă.
"Familia mea a avut noroc să nu fie ucisă în primele zile ale genocidului. Ai mei nu au fost prinşi în ghetou sau arestaţi în timpul raidurilor poliţiei", declara Josef, la un moment dat, pentru publicaţia germană Deutsche Welle.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 09:28
• Generalul care a supravegheat retragerea din Afganistan a fost promovat la ofiţer cu patru stele
-
astăzi, 08:56
-
astăzi, 08:03
-
astăzi, 07:38
• Ion Cristoiu: După vechii greci, femeia e o proastă care se înamorează
-
astăzi, 08:51
• Avioane prezidenţiale ruseşti implicate în deportarea copiilor ucraineni
-
astăzi, 07:52
• Merkel aminteşte de „fascinaţia lui Trump pentru puterea absolută” a unor oameni ca Putin şi Kim
-
astăzi, 08:19
-
ieri, 22:01
-
ieri, 22:17
-
astăzi, 07:40
• Principalul democrat din Camera Reprezentanţilor îi cere lui Biden graţieri din clasa muncitoare
-
ieri, 17:06
-
ieri, 22:22
• România în Grupa A la EURO U21 2025: Slovacia, Spania şi Italia, adversarele tricolorilor
-
ieri, 20:10
-
ieri, 17:02
• FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
ieri, 17:33
• Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Bursug avea 10 ani când trupele germane şi române au invadat URSS-ul.
România, la momentul respectiv, era condusă de un regim fascist, în frunte cu mareşalul Antonescu. Hitler i-a dat acestuia fâşia de pământ dintre Nistru şi Bug, în schimbul sprijinului său în timpul invaziei Uniunii Sovietice. În septembrie 1941, românii au început deportarea evreilor din Bucovina şi Basarabia în regiunea cunoscută sub numele de "Transnistria" ("ţinutul de dincolo de Nistru").
"Din toate oraşele din împrejurimi, oamenii au fost trimişi pe jos în Transnistria, fără excepţie", afirmă Bursug.
Nu se cunoaşte nici acum câţi dintre aceşti oameni s-au înecat în Nistru, câţi au fost împuşcaţi în timpul marşurilor morţii şi câţi au ajuns, de fapt, în Transnistria. Cifra citată cel mai adesea se ridică în jurul valorii de 410.000 de victime.
Doar din Cernăuţi şi din localităţile din împrejurimi au fost deportaţi în Transnistria aproximativ 150.000 de evrei. Odată ajunşi aici, ei au găsit sate abandonate, ferme părăsite şi oraşe ruinate.
"Românii i-au lăsat pe evreii ucraineni să moară, pentru că nu mai aveau adăposturi, nici lemne pentru iarnă şi nici haine călduroase. Oamenii mureau cu sutele în fiecare zi", a mai spus Bursug.
La data de 11 octombrie 1941, toţi evreii primiseră ordin să se adune în cel mai sărac cartier al Cernăuţiului, în termen de 24 de ore. Ghetoul a devenit zonă de aşteptare pentru deportările care au început două zile mai târziu.
"Oamenii din ghetou au fost duşi la gară în fiecare zi, înghesuiţi în vagoane şi trimişi în Transnistria", îşi aminteşte Bursug.
Cel responsabil la momentul respectiv a fost guvernatorul regiunii Cernăuţi, generalul Calotescu. Primarul, Traian Popovici, i-a cerut să oprească deportările, susţinând că, dacă toţi evreii erau trimişi departe, nu ar mai exista cizmari, croitori sau instalatori în oraş. Calotescu a decis apoi să reţină 15.000 dintre cei 50.000 de oameni care urmau să fie deportaţi.
O comisie a fost creată în mod special pentru a identifica persoanele care aveau o ocupaţie ce aducea "beneficii" statului român. Aceşti cetăţeni, împreună cu familiile lor, puteau rămâne în oraşul în care locuiseră până atunci. Printre aceste familii s-a numărat şi cea a lui Josef Bursug.
După înfrângerile repetate ale naziştilor pe frontul de Est al celui de-Al Doilea Război Mondial, opresiunea asupra evreilor nu a mai avut aceeaşi intensitate. Deportările s-au oprit. Persecuţiile şi hărţuirile s-au diminuat. La începutul lunii martie a anului 1944, armata sovietică a ocupat Transnistria. Până la sfârşitul aceleiaşi luni, trupele Armatei Roşii intraseră şi în Bucovina.
"150.000 de evrei trăiau odată în [Cernăuţi] şi în împrejurimi. În timpul războiului, 15.000 dintre aceştia au putut rămâne în oraş. 10.00 de evrei au reuşit să se întoarcă din Transnistria. Cu alte cuvinte, aproximativ 120.000 de oameni au murit în timpul acestei perioade de teroare", susţine Josef Bursug.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Proteste în Coreea de Sud după decretul președintelui Yoon Suk Yeol de a implementa legea marțială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Cum verifici dacă PENSIA îți crește de la 1 ianuarie 2025. Cine beneficiază de majorări de până la 12.000 de lei lunar și cine nu ia nimic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe