Videoclipul “Intră în Phenian” reprezintă rezultatul colaborării dintre agenţia Koryo Tours, care oferă circuite ghidate în ţară din 1993, specialistul în branding JT Singh şi fotograful Rob Whitworth, specialist în înregistrare secvenţială. Materialul oferă imagini panoramice ale oraşului, dar şi incursiuni prin birourile nord-coreenilor şi garniturile de metrou, notează mashable.com.
Oficialii nord-coreeni din domeniul turismului au supravegheat fiecare etapă a filmărilor. Singh a explicat că echipa sa nu a fost plătită să realizeze videoclipul, iar agenţia Koryo Tours a suportat doar cheltuielile de transport.
Frânturile de informaţie şi imagine despre viaţa din Coreea de Nord măresc curiozitatea celor care privesc din afară. Încercarea de a capta atenţia demonstrează dorinţa oficialilor nord-coreeni de a creşte veniturile din turism.
“«Intră în Phenian» este un film de observaţie”, susţine Singh. “Pentru a obţine permisiunea de a filma nu s-a pus niciodată problema ca noi sau Koryo Tours să pretindem că suntem susţinători ai Guvernului Republicii Populare Democrate Coreene sau ai principiilor acestuia. În mod surprinzător, am avut întregul control editorial pentru realizarea materialului”.
Deşi realizatorii pretind că au avut deplina libertate de a realiza un film lipsit de propagandă, Singh repetă totuşi un mesaj devenit clişeu în legătură cu nord-coreenii.
“«Intră în Phenian» surprinde cetăţenii nord-coreeni serioşi şi umani, nu ca nişte automate,” descrie Singh videoclipul.
Activităţile destinate străinilor în Coreea de Nord includ circuite ghidate (oferite de Koryo Tours, care apare şi în acest material), tabere de vară pentru copii şi tabere pentru surf.
Oferta sărăcăcioasă pentru vacanţă contrastează puternic cu terifiantul cazier al respectării drepturilor omului. Deşii străinii, inclusiv americanii, îşi pot rezerva oricând o excursie, prin intermediul unei companii agreate, Phenianul nu se află în niciun top al destinaţiilor de vacanţă.