Imigranţi români în SUA. Fotografii restaurate după 100 de ani: Ciobanul român şi omul cu fluierul - GALERIE FOTO

Colorarea digitală arată hainele cele mai uimitoare din întreaga lume. În aceste fotografii apar doar câţiva dintre cele 12 de milioane de bărbaţi, femei şi copii care au ajuns în Ellis Island, New York, între 1892 şi 1954, pentru a începe o viaţă nouă în SUA.

Urmărește
19461 afișări
Imaginea articolului Imigranţi români în SUA. Fotografii restaurate după 100 de ani: Ciobanul român şi omul cu fluierul - GALERIE FOTO

Imigranţi români în SUA. Fotografii restaurate după 100 de ani: Ciobanul român şi omul cu fluierul (Imagine: buzzfeed.com)

Vezi mai jos GALERIA FOTO

Instantaneele istorice, în alb-negru, au fost readuse la viaţă prin colorare digitală. Imigranţii şi-au purtat veşmintele cele mai frumoase în drumul lor spre America. Portretele arată imigranţi ce poartă costume tradiţionale din ţara lor de origine: uniforme militare din Albania, bonete din Ţările de Jos, şi îmbrăcămintea laponilor din regiunile arctice.

Fotografiile au fost realizate între 1906 şi 1914, de fotograful amator Augustus Francis Sherman, funcţionar de registru la Ellis Island, la vremea aceea, cea mai aglomerată staţie pentru imigranţi a ţării. În 1907, unele dintre fotografii au fost publicate de National Geographic.

TITLURILE ZILEI

Specialiştii în colorarea digitală de la Dynamichrome au fost silitori în a aduce aceste fotografii la viaţă, prin adăugarea culorii, folosindu-se de documente istorice, pentru a-i ajuta la identificarea culorilor exacte, inclusiv cărţi poştale din epocă, potrivit buzzfeed.com.

Colorarea digitală ne ajută să ne imaginăm splendoarea vie a acestor haine semnificative din punct de vedere cultural şi inaugurale pentru imigranţii care mergeau pe continent să trăiască visul american.

Un cioban român a fost fotografiat când a pus piciorul pe pământ american, în Ellis Island. Românul purta sarică, mantaua ţărănească lungă şi miţoasă pe dinafară, ţesută din fire groase de lână, pe care o poartă oamenii de la munte. Ciobanul cu sarică putea să doarmă afară, lâna de oaie îl proteja. Dormea pe lână ca pe pernă. Tot din lână se făcea cojocul ciobanului, confecţionat din piele de oaie prelucrată cu miţe cu tot, care se purta mai ales la ţară ca palton (cu blana înăuntru). Când iarna era cu şapte cojoace în SUA, pe ciobanul român îl apăra cojocul din lâna mioriţei laie.

Un fluierar român, cu pălărie de paie, poartă pieptarul, obiect de îmbrăcăminte (de postav, de lână etc.) fără mâneci, care acoperă ca o vestă partea superioară a corpului. În fotografie poartă cojocelul scurt din blană de oaie, fără mâneci, adesea ornamentat, încheiat în faţă sau pe umăr, căruia i se mai zice şi bundiţă. Are şi fluierul la el, l-a purtat până în State, e fotografiat când îl îndreaptă spre buze.

O fată din Alsacia a venit în America cu o fundă supradimensionată legată de cap. Funda albastră, purtată de catolici, indica americanilor religia şi faptul că femeia era nubilă.

Alte fotografii înfăţişeză laponi cu veşminte din lână şi blană de ren, femei slave care poartă cămăşi cu imprimeuri florale, un cazac care are cuşmă de astrahan, un preot ortodox cu anteriu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici