Instrumente muzicale tradiţionale, pe mărci poştale româneşti, lansate pe 5 mai de Romfilatelia

Romfilatelia va lansa pe 5 mai o emisiune de mărci poştale, pe care colecţionarii vor putea să descopere expresivitatea şi frumuseţea unor instrumente muzicale tradiţionale, precum cobza, vioara, naiul, tulnicul, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Instrumente muzicale tradiţionale, pe mărci poştale româneşti, lansate pe 5 mai de Romfilatelia

Instrumente muzicale tradiţionale, pe mărci poştale româneşti, lansate pe 5 mai de Romfilatelia (Imagine: Marius Vasilică / Mediafax Foto)

Conform sursei citate, îmbinând religia cu laicitatea, Romfilatelia îmbrăţişează din nou iniţiativa PostEurop (asociaţia operatorilor poştali publici din Europa, n.r.) de realizare a unor emisiuni de mărci poştale sub genericul "Europa 2014". Pentru anul acesta, tema prestabilită de PostEurop este "Instrumente muzicale naţionale", subiect regăsit printre preferinţele colecţionarilor.

Cele două timbre ale emisiunii reunesc, într-o manieră grafică artistică deosebită, o serie de instrumente muzicale din iconografia lăcaşurilor de cult ortodoxe din Moldova, precum şi instrumente definitorii pentru tradiţia românească, cum sunt lăuta, cobza, vioara, naiul, tulnicul.

Tulnicul, vechi instrument originar din Ţara Moţilor, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei. Considerat parte din moştenirea culturală a poporului român, tulnicul este înfăţişat în mâna unui înger, simbol al sacralităţii, dar şi în mâinile unei copiliţe de la munte, păstrătoare a obiceiurilor şi tradiţiilor ancestrale.

Lăuta, prezentată pe pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei, este un instrument popular asemănător cobzei, al cărui renume se datorează şi faptului că majoritatea partiturilor apărute foloseau tabulatura, accesibilă şi celor care nu cunoşteau notaţia muzicală. Muzica este sugerată printr-un taraf de lăutari, personaje pitoreşti ale mahalalelor şi pieţelor de odinioară, în cadrul căruia interpreţii cântă la vioară, lăută şi nai.

Celor două timbre li se alătură un plic prima zi, pe care sunt ilustrate două instrumente paradoxal asemănătoare: orga de biserică, sugerând astfel caracterul religios şi naiul, o orgă în miniatură, instrument drag românilor prin sunetul diafan şi interiorizat, cunoscut în spaţiul cultural - etnic românesc încă din Antichitate şi regăsindu-se în universul existenţial al dacilor.

Începând din 5 mai, emisiunea de mărci poştale "Europa 2014 - Instrumente muzicale naţionale" va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Totodată, Romfilatelia anunţă în comunicat participarea României în cadrul competiţiei "Europa 2014", concurs organizat anual de PostEurop, în urma căruia este premiat cel mai frumos timbru al operatorilor poştali desemnaţi.

Timbrul românesc participant (valoare 2,10 lei) va putea fi votat începând cu data de 9 mai pe site-ul www.posteurop.org/europa2014. Perioada de votare se va încheia pe 31 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici