Italia: Îndemn de organizare a unei zile a sărutului gay în public

Paola Concia, membră a Parlamentului italian, intenţionează să ceară cuplurilor gay să organizeze o zi a sărutului în public, în septembrie, pentru a combate discriminarea faţă de această minoritate sexuală, informează EU Observer.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Italia: Îndemn de organizare a unei zile a sărutului gay în public

Italia: Îndemn de organizare a unei zile a sărutului gay în public (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paola Concia, membră a Parlamentului italian din partea Partidului Democrat (care este de orientare centru-dreapta în Parlamentul European), este cea care a iniţiat proiectul, după ce a organizat o astfel de acţiune pe 11 august, în localitatea italiană Torre del Lago, unde o sută de persoane s-au sărutat în cadrul evenimentului "Multe săruturi împotriva intoleranţei".

Paola Concia, în vârstă de 47 de ani, a spus că doreşte să combată cazurile de homofobie în Italia, prin organizarea unor evenimente de acest gen, de-a lungul Peninsulei.

"Acesta este răspunsul nostru faţă de strania campanie împotriva cuplurilor gay, organizată în Italia, vara aceasta. În mai multe oraşe din Italia, autorităţile, inclusiv poliţia, le-au spus cuplurilor gay că nu se pot săruta în public", a declarat Paola Concia pentru EU Observer.

Partenera lui Concia, Ricarda Trautmann, a adăugat: "Situaţia aici (în Italia, n.r.) este mai gravă decât în Grecia sau Polonia".

Pe de altă parte, nicio ţară din Uniunea Europeană nu are o lege care să menţioneze că manifestarea afecţiunii în spaţiul public nu este permisă. Dar, autorităţile locale pot interpreta legea într-o manieră "homofobă", susţine Juris Lavrokis, un activist care militează pentru drepturile persoanelor gay.

În prezent, proiectul iniţiat de Paola Concia este discutat de diplomaţii Uniunii Europene, în cadrul unui grup de lucru la nivelul Consiliului Europei, dar preşedintele belgian al UE a semnalat Comisiei Europene că nu există suficient sprijin pentru o acţiune legislativă în acest sens.

Opoziţia faţă de această iniţiativă, care ar include şi eradicarea discriminării faţă de persoanele cu handicap, are însă de-a face mai mult cu situaţia economică decât cu valorile creştin-democrate.

În Germania, de exemplu, micii întreprinzători sunt îngrijoraţi că ar putea fi obligaţi să instaleze rampe de acces pentru persoane cu handicap sau că hotelurile ar trebui să angajeze avocaţi pentru a contracara plângerile făcute de către cuplurile de acelaşi sex. Pe de altă parte, ministrul de Finanţe al Germaniei se deplasează într-un scaun cu rotile, iar ministrul de Externe al aceleiaşi ţări a recunoscut, public, că este gay.

De altfel, un purtător de cuvânt al ministrului de Externe german a declarat că aşteaptă să vadă raportul Comisiei Europene, referitor la efectele economice ale adoptării unui document pro-gay. Totuşi, potrivit experţilor, un asemenea raport ar putea fi gata doar la sfârşitul anului 2011 sau la începutul lui 2012.

Totuşi, statele care s-ar opune unui astfel de proiect de lege ar încălca, de fapt, angajamentele lor în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite din 2008, referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

La nivel european, există 50 de milioane de persoane cu dizabilităţi, care aşteaptă respectarea drepturilor lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici