- Home
- Life-Inedit
- (26.06.2014, 15:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kamceatka, tărâmul de gheaţă şi foc. Imagini spectaculoase din Orientul Îndepărtat al Rusiei - GALERIE FOTO
Peninsula Kamceatka, aflată în estul extrem al Rusiei, a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1996. Zona are un climat subpolar şi polar, este dominată de vulcani activi, gheţari şi gheizere.
Urmărește
6001 afișări
Kamceatka, tărâmul de gheaţă şi foc. Imagini spectaculoase din Orientul Îndepărtat al Rusiei (Imagine: Shutterstock)
Kamceatka este o peninsulă cu o suprafaţă de aproape 470.000 de kilometri pătraţi, aproape dublul ţării noastre, aflată în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Descoperită de exploratorii ruşi în secolul al XVII-lea, dar locuită de triburi războinice cu mult înainte, Kamceatka se întinde din estul Siberiei spre sud, către Japonia. Pionierii cazaci, conduşi de Luka Morozko, au găsit scrieri într-un alfabet necunoscut lor, probabil în limba japoneză, dată fiind distanţa relativ mică faţă de insulele nipone.
TITLURILE ZILEI
-
• Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
astăzi, 19:14
• MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53
-
astăzi, 17:00
• Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
astăzi, 16:20
• Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
astăzi, 15:26
• Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
astăzi, 14:30
• Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
astăzi, 12:57
• Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
astăzi, 12:55
• Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 09:32
-
astăzi, 09:02
• „Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
astăzi, 08:06
• 19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
astăzi, 08:04
• SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
-
astăzi, 07:25
• Ion Cristoiu: Caragiale parodiază fără s-o ştie viitoarea proză proletcultistă
-
astăzi, 14:50
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord
Apropierea geografică faţă de niponi a făcut ca, uneori, vase comerciale japoneze să naufragieze în apropierea Kamceatkăi, aşa cum s-a întâmplat şi în 1701, când exploratorul Vladimir Atlasov, l-a capturat pe singurul supravieţuitor al unui accident maritim. Pescarul japonez, cunoscut ca Dembei, a fost dus la Sankt Petersburg, unde i-a povestit lui Petru cel Mare tot ce ştia despre ţara natală şi a început să predea limba niponă studenţilor ruşi. Dembei, rebotezat Gabriel, nu s-a mai întors acasă, iar capturarea lui a avut un rol important în întemeierea relaţiilor dintre cele două imperii.
Clima aspră din unele zone, unde temperaturile pot ajunge până la -40 de grade Celsius, dar mai ales distanţa faţă de Sankt Petersburg şi Moscova, mai mare de 6.500 de kilometri în ambele cazuri, cât şi vânzarea către Statele Unite a apropiatei Alaska, au făcut ca peninsula să nu fie o destinaţie preferată de colonişti. Astfel, până la sfârşitul secolului al XIX-lea, populaţia nu a depăşit 10.000 de locuitori, iar conform recensământului din 2010, densitatea populaţiei este de doar 0.68 locuitori pe kilometru pătrat.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, Kamceatka a fost transformată în zonă militară închisă şi accesul turiştilor a fost interzis, până în 1990. În ultimii ani însă, din ce în ce mai mulţi vizitatori aleg peninsula drept destinaţie de vacanţă, în special în lunile de vară, când temperaturile ajung la 15-19 grade Celsius.
Din punct de vedere geografic, Kamceatka este extrem de spectaculoasă. Dintre cei mai mult de o sută de vulcani aflaţi în zonă, 29 sunt activi, printre care şi Klucevskaia Sopka, 4.750 de metri, cel mai înalt vulcan activ din emisfera nordică. În afara unor zone mai reci, marea majoritate a peninsulei se bucură de o climă umedă şi mai blândă decât cea din estul Siberiei, ceea ce a favorizat apariţia vegetaţiei luxuriante.
Zona este cea mai activă din punct de vedere vulcanic din întreaga Eurasie, fapt care, împreună cu existenţa a peste patru sute de gheţari şi cu faptul că o mare parte a peninsulei e acoperită de zăpadă din octombrie până în mai, i-a atras Kamceatkăi renumele de tărâmul focului şi al gheţii, relatează Huffington Post.
Valea gheizerelor, un bazin cu o lungime de şase kilometri, conţine peste 90 de gheizere şi numeroase izvoare termale. Depăşită doar de Parcul Naţional Yellowstone, din Statele Unite, zona are a doua cea mai mare concentraţie de gheizere din lume. Din păcate, o alunecare de teren care a avut loc în 2007, a inundat două treimi din Valea Gheizerelor şi se pare că a afectat ireversibil zona.
Citeşte şi:
15 lucruri mai puţin ştiute despre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume - GALERIE FOTO
Nouăsprezece dintre vulcanii activi din zonă sunt incluşi în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care şi Klucevskaia Sopka, cel mai înalt din emisfera nordică, ori Kronoţki, considerat de mulţi ca fiind cel mai frumos vulcan din lume.
Citeşte şi:
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Topul filmelor cu cele mai mari bugete de producţie. Care a fost cel mai scump film din toate timpurile
Citeşte şi:
15 lucruri mai puţin ştiute despre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe