Reprezentatul Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizatorul Târgului Maghiar de Produse Tradiţionale de la Cluj-Napoca, a declarat, vineri, că a fost creat „un produs gastronomic româno-maghiar, care simbolizează buna convieţuire dintre români şi maghiari în această zonă a Transilvaniei”.
„Se numeşte «kurtitei» şi este o combinaţie între kurtos kalacs, colacul secuiesc, şi mititeii româneşti. Nişte bucătari din Odorheiu Secuiesc au făcut o reţetă specială de aluat, iar acesta este prelucrat şi rulat în jurul unui mititel prăjit. Ne-am gândit să ne prezentăm cu o mâncare din ambele etnii, din ambele culturi. Eu cred că, dacă ceva poate să unească cele două etnii, este mâncarea. Astfel de încercări de a ne apropia sunt binevenite şi nu întâmplător am ales ziua de 15 Martie, Ziua Maghiarimii, pentru prezentarea noului produs”, a spus Molnar.
El a adăugat că noul produs ar putea fi înregistrat la OSIM.
Totodată, el a spus că la ediţiile viitoare ale târgului se va încerca prezentarea unui alt produs, şi anume un kurtos kalacs umplut cu mămăligă cu brânză.
Agnes Iren, bucătăreasa care a pregătit „kurtitei”, a explicat că în compoziţia aluatului intră făină, drojdie, lapte şi sare.
În cadrul târgului deschis, vineri, în centrul municipiului Cluj-Napoca, se vând produse tradiţionale alimentare – cârnaţi cu boia, slănină afumată, pălincă de soc, dar şi produse de artizanat.
O bucată de „kurtitei” costă 5 lei.