Lacul-fantomă din România, mare cât un oraş, care apare pe hărţi, dar în realitate nu există

Cu o suprafaţă de 3.000 de hectare, adică o zonă mai mare decât municipiul Târgu Jiu, lacul-fantomă din judeţul Gorj este bine delimitat pe orice hartă. În realitate, lacul nu e acolo şi nici n-a fost vreodată, informează The One. Cum este posibil?

Urmărește
13067 afișări
Imaginea articolului Lacul-fantomă din România, mare cât un oraş, care apare pe hărţi, dar în realitate nu există

Lacul-fantomă din România, mare cât un oraş, care apare pe hărţi, dar în realitate nu există (Imagine Remus Badea / Mediafax Foto)

Lacul Ceauru, un proiect de lac artificial în România, a fost cerut în 1965 de autorităţile comuniste. Lacul de acumulare ar fi urmat să primească apă din patru râuri. În rapoarte, proiectul se arată finalizat, însă numai prima fază de construcţie a fost începută. Pentru proiect au fost alocaţi trei miliarde de lei, care ar fi trebuit să acopere aproximativ 200 de kilometri pătraţi şi o capacitate de 150 de milioane de metri cubi.

Lacul ar fi trebuit să fie localizat la sud-vest de Târgu Jiu, în judeţul Gorj. Numai prima etapă a fost finalizată, adică construcţia unui şanţ şi a unui deversor prin care ar fi trebuit să treacă apa de la cele patru râuri. Faza a doua ar fi presupus construcţia unui baraj, cu un sistem care să ţină apa.

Lacul era construit având în minte două funcţionalităţi: să absoarbă apa în caz de inundaţie pentru a proteja minele din zonă şi să alimenteze cu apă satele din jur, precum şi centrala termică de la Rovinari, care era încă în construcţie.

Ironia este că lacul, declarat construit, apare încă pe hărţile României ca proiect finalizat, când de fapt nu există nimic în acel loc. Acest lucru se întâmplă încă din 1968, când pe foaie a fost finalizat, şi a început să apară pe hărţi. 

VEZI GALERIA FOTO AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici