Larry Hagman, "maleficul" pe care telespectatorii adorau să îl urască. Povestea actorului care a spus că "Dallas" este "responsabil" pentru declanşarea Revoluţiei române şi moartea lui Ceauşescu

Viaţa lui Larry Hagman, decedat la vârsta de 81 de ani, a fost marcată de rolul din serialul Dallas, el însuşi spunând despre personajul său, JR Ewing, că lumea "adoră să-l urască". Tot el a declarat că serialul este "responsabil" pentru declanşarea Revoluţiei române şi moartea lui Ceauşescu.

Urmărește
5616 afișări
Imaginea articolului Larry Hagman, "maleficul" pe care telespectatorii adorau să îl urască. Povestea actorului care a spus că "Dallas" este "responsabil" pentru declanşarea Revoluţiei române şi moartea lui Ceauşescu

Larry Hagman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hagman s-a născut în 21 septembrie 1931, în Weatherford, Texas, iar tatăl său, Benjamin Jackson Hagman, a fost un avocat care a pledat în numeroase procese ale unor"baroni" din industria petrolului, pe care, ulterior, Larry Hagman a ajuns să îi interpreteze în serialul Dallas. Mama lui, Mary Virginia, a fost actriţă şi a apărut în câteva spectacole de teatru pe Broadway, precum "Peter Pan" şi "Sunetul Muzicii", câştigând şi un premiu Tony. Părinţii lui Larry Hagman au divorţat pe când Larry avea vârsta de cinci ani, iar el a locuit pentru o vreme alături de bunica sa, în Texas şi în California.

După moartea bunicii sale, Larry Hagman s-a mutat la New York şi a debutat în actorie cu un rol în piesa de teatru "Îmblânzirea scorpiei". La New York, s-a căsătorit cu Maj Axelsson, în 1954, în timp ce juca în spectacolul de teatru "South Pacific". Din această căsătorie au rezultat doi copii - Heidi şi Preston.

În timpul războiului din Coreea, Larry Hagman s-a înrolat în 1952 în Forţele Aeriene americane şi a petrecut cinci ani într-o bază militară din Londra. La încheierea stagiului militar, în 1956, Hagman a revenit la New York şi a jucat în piesa de teatru "Once Around the Block", de William Saroyan, iar apoi în alte patru piese.

La vârsta de 25 de ani, Larry Hagman a debutat în televiziune, cu un rol într-un episod din serialul "Decoy".

În 1964, şi-a făcut debutul în film, în "Ensign Pulver", un lungmetraj în care a apărut alături de Jack Nicholson. În acelaşi an, Larry Hagman a jucat şi în "Fail-Safe", alături de un alt actor american celebru, Henry Fonda.

După mulţi ani în care a interpretat o serie de roluri secundare în teatru şi televiziune, Larry Hagman a câştigat "lozul cel mare", care i-a adus celebritatea, în 1965, atunci când a primit rolul principal în sitcomul "I Dream of Jeannie", în care a avut-o ca parteneră pe Barbara Eden.

În 1977, Hagman a primit două oferte pentru două seriale de televiziune care urmau să debuteze pe micile ecrane americane. Unul era pentru "The Waverly Wonders", iar celălalt era pentru "Dallas". După ce s-a sfătuit cu familia sa, Larry a acceptat să joace în "Dallas", în care a interpretat rolul magnatului malefic din industria petrolului J.R. Ewing, un personaj pe care toată lumea a ajuns apoi "să adore să îl urască", după spusele sale.

Rolul său, cel al personajului J.R. Ewing, este cel al unui bărbat malefic, care adoră să îşi înşele partenerii de afaceri, dar şi soţia.

Episodul "Who Shot JR?", difuzat în 1980, a rămas până în zilele noastre unul dintre programele de televiziune cu cea mai mare audienţă din lume, iar serialul "Dallas", difuzat în 13 sezoane între anii 1978 şi 1998, a avut o popularitate uriaşă pe plan mondial.

Printre rolurile sale notabile din cinematografie se numără cele din peliculele "Fail-Sale", "Superman", "JFK", "Nixon" şi "Primary Colors". În televiziune, pe lângă "Dallas", Larry Hagman a apărut în calitate de invitat special în alte seriale celebre, precum "Neveste disperate". Actorul american şi-a reluat apoi rolul J.R. Ewing în continuarea serialului "Dallas", lansată recent în Statele Unite.

Confruntându-se mulţi ani cu alcoolismul, actorul a fost supus în 1995 unui transplant de ficat, o operaţie care i-a salvat viaţa. Deşi a urmat un celebru program de dezintoxicare în 12 paşi, Larry Hagman a susţinut de multe ori în public cauza consumului terapeutic de marijuana, pe care o considera o alternativă mai bună faţă de alcool.

Larry Hagman şi România

Hagman a declarat, în 2011, într-un interviu citat de torontosun.com , că serialul "Dallas" a avut o influenţă uriaşă în politica internaţională şi era convins că acest show TV este "responsabil" pentru declanşarea Revoluţiei din 1989 din România şi pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

În perioada de glorie a serialului, în anii '80, preşedintele Nicolae Ceauşescu a permis difuzarea producţiei TV în România, pe atunci o ţară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetăţenilor români decadenţa şi corupţia din ţările occidentale. Larry Hagman consideră că acest plan s-a întors împotriva lui Ceauşescu şi a fost un factor care a contribuit la declanşarea Revoluţiei din decembrie 1989 în România şi la executarea dictatorului Nicolae Ceauşescu, nota publicaţia.

"România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori - pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut (în serial, n.r.) şi de care nici nu ştiau că există (înainte de difuzarea serialului, n.r.)", a declarat Larry Hagman .

"El (Ceauşescu, n.r.) a permis difuzarea acestui serial pentru a le arăta cât eram noi de decadenţi, însă ei (românii, n.r.) şi-au spus: «Ei bine, vrem şi noi o parte din acele lucruri!»", a adăugat actorul american.

De altfel, Hagman a şi vizitat România, despre care a spus că "este o ţară foarte specială" după ce un maître d'hotel refuzase o bancnotă de zece mii de dolari, specială, cu autograful său, crezând că este un bacşiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici