- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (25.10.2019, 07:00)
- Ana Obretin
Ziua Armatei României: Ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală. Ce evenimente au loc în ţară
Ziua Armatei României este marcată, vineri, cu ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală, dar şi cu manifestări organizate la Carei şi Satu Mare, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.
Urmărește
872 afișări
Ziua Armatei României este marcată cu ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală
Preşedintele Klaus Iohannis participă la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei. La ora 10.00, şeful statului va fi prezent în Parcul Carol din Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, iar, de la ora 17.00, va participa la ceremonia organizată la Carei, unde vor mai fi prezenţi şi ministrul interimar al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
LIVE poate fi urmărit AICI
Leş şi Ciucă vor participa şi la ceremonia de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român de la Satu Mare, de la ora 15.30.
Generalul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat Nicolae Nasta vor participa, de asemenea, la ceremonia militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 10.00).
În Bucureşti, activităţile vor debuta la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piaţa Leu), unde vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.
De la ora 9.00, este ziua porţilor deschise la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", dar şi la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, unde se marchează împlinirea a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război.
De la ora 9.30, în Parcul Carol I este deschisă o expoziţie de tehnică şi echipamente militare, cu standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic "Doina" al Armatei, atelier de instrucţie pentru promovarea carierei militare "Military Boot Camp" şi exerciţii demonstrative EOD, de tip Drill-team, căţărare şi tiroliană.
Ziua porţilor deschise este organizată şi la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, de la ora 10.00. Aici va fi vernisată şi expoziţia "45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93".
Vineri, de la ora 19.00, va avea loc o ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" (Bulevardul Timişoara).
Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române şi era denumită ca "sărbătoare militară şi populară".
Dăncilă: România nu e doar un beneficiar al politicilor NATO. Participă la îndeplinirea obiectivelor
Premierul demis Viorica Dăncilă a afirmat, vineri, cu ocazia Zilei Armatei, că, datorită militarilor, România nu este doar un beneficiar al politicilor NATO, ci şi un participant activ la îndeplinirea obiectivelor de apărare ale comunităţii transatlantice.
Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Armatei României
„Sărbătorim astăzi Armata României, militarii şi faptele lor de arme care au scris istorie în momente de răscruce ale poporului român, dar şi pe cei care astăzi au preluat de la înaintaşi misiunea sacră de apărare. Haina militară şi cei care aleg să o poarte s-au bucurat mereu de respect şi de cea mai mare încredere în societatea românească. (...) De 15 ani, România este partener solid şi apreciat al Alianţei Nord-Atlantice. Prin contribuţia militarilor noştri, România este nu doar un beneficiar al politicilor NATO, ci şi un participant activ la îndeplinirea obiectivelor de apărare ale comunităţii transatlantice, fapt reiterat şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la începutul acestui an”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Liderul PSD a adus, totodată, un omagiu eroilor români decedaţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Astăzi, la 75 de ani de când militarii Armatei României au eliberat ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupaţie străină, în cel de-Al Doilea Război Mondial, le aducem un omagiu eroilor căzuţi la datorie, îi preţuim pe veterani pentru exemplul faptelor lor, iar generaţiei actuale de militari îi mulţumim pentru profesionalismul cu care îşi desfăşoară activitatea. (...) Curajul, devotamentul, seriozitatea şi profesionalismul militarilor români sunt apreciate în întreaga lume. Le urez tuturor celor ce onorează haina militară succes în activităţile pe care le desfăşoară, iar celor aflaţi la datorie departe de ţară, să se întoarcă sănătoşi acasă. Vă mulţumim, dragi militari, pentru tot ceea ce faceţi pentru securitatea naţională şi a fiecărui cetăţean al României! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani, militari români!”, a subliniat Dăncilă.
Aceasta a susţinut că în mandatul său de premier a sprijinit modernizarea Armatei Române.
„În calitate de prim-ministru, am oferit întreg sprijinul pentru asigurarea fondurilor necesare modernizării şi derulării programelor de instruire şi de înzestrare a Armatei României. Nivelul profesional înalt şi calitatea umană a militarilor noştri ne fac cinste tuturor, contribuind esenţial la consolidarea capacităţii de apărare a ţării şi la prestigiul României în lume ca furnizor de securitate, în misiuni şi în teatrele de operaţii din afara graniţelor la care România participă sub egida ONU, NATO, OSCE sau a Uniunii Europene. Gândul nostru de recunoştinţă se îndreaptă astăzi şi către veteranii de război, mărturii ale onoarei şi patriotismului, dar şi către cei care şi-au pierdut viaţa în misiuni, punându-se în slujba ţării şi a poporului român”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Edward Snowden, dezvăluiri despre viaţa în exil: Fostul colaborator CIA susţine că se opune politicilor Moscovei şi este "blocat în Rusia"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Oportunitățile aduse de Jupiter pentru două ZODII: Calea spre creștere profesională și armonie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe