Maci roşii ca sângele. Turnul Londrei, înconjurat de sute de mii de flori artificiale, în memoria victimelor din Primul Război Mondial - FOTO

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, englezii vor amplasa, la Londra, aproape un milion de maci din ceramică, câte unul pentru fiecare soldat căzut la datorie, în timpul conflagraţiei.

Urmărește
2700 afișări
Imaginea articolului Maci roşii ca sângele. Turnul Londrei, înconjurat de sute de mii de flori artificiale, în memoria victimelor din Primul Război Mondial - FOTO

Maci roşii ca sângele. Turnul Londrei, înconjurat de sute de mii de flori artificiale, în memoria victimelor din Primul Război Mondial - FOTO (Imagine: EPA / Mediafax Foto)

Războiul cel Mare, Războiul Naţiunilor sau, cum a fost numit ulterior, Primul Război Mondial a început acum o sută de ani, pe 28 iulie 1914, când Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia. În urma conflagraţiei, care a durat patru ani, trei luni şi o săptămână, luând sfârşit pe 11 noiembrie 1918, şi-au pierdut viaţa mai mult de 16 milioane de persoane, printre care şi şapte milioane de civili. Regatul Unit s-a implicat în conflict încă din 4 august 1914, când a declarat război Imperiului German, şi, ca membră a Antantei, a făcut parte dintre ţările câştigătoare, cu preţul pierderii a 888.246 de militari, din ţară şi din colonii.

Macii sunt folosiţi la ceremoniile de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, în special în Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, încă din anii '20. Tradiţia a fost inspirată de poemul In Flanders Fields (n.r. În câmpurile Flandrei, în limba engleză), scris de canadianul John McCrae, care a luat parte la a doua bătălie de la Ypres, din Flandra, Belgia, şi a decedat în 1918, la Boulogne-sur-Mer, în Franţa. The Royal British Legion (n.r. Legiunea regală britanică, în limba engleză) împarte flori de mac artificiale populaţiei, în schimbul unor donaţii simbolice, care merg către veteranii de război şi către personalul militar activ. 

Britanicii obişnuiesc să poarte macii, în piept, până pe 11 noiembrie, Ziua Armistiţiului. Ca o regulă nescrisă, toate persoanele care apar la televizor ori persoanele publice care merg la alte evenimente în săptămânile care preced Ziua Armistiţiului, poartă florile de mac, la fel ca şi fotbaliştii, care poartă tricouri speciale în această perioadă.

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Turnul Londrei va fi înconjurat de 888.246 de maci din ceramică, realizaţi de artistul Paul Cummins, câte unul pentru fiecare soldat din Regatul Unit sau din fostele colonii care şi-a pierdut viaţa în timpul conflagraţiei. Florile au început să fie amplasate pe 5 august, pentru a marca intrarea în război a britanicilor, iar ultimul mac urmează să fie montat, simbolic, pe 11 noiembrie, de Ziua Armistiţiului.

Prinţul Harry şi Ducele şi Ducesa de Cambridge "au plantat" câte un mac din ceramică fiecare, relatează Daily Mail. Începând de astăzi, doritorii pot să achiziţioneze florile artificiale pentru suma de 25 de lire sterline, 31 de euro. Suma strânsă va fi împărţită organizaţiilor de caritate militare din Regatul Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici