Măicuţele din Notre-Dame-des-Neiges se reinventează pentru a-şi salva mănăstirea

  • O mână de călugăriţe din ordinul cistercian s-a mutat recent într-o veche abaţie din munţii Ardèche, din sud-estul Franţei.
  • Dar pentru a putea supravieţui şi a plăti facturile uriaşe, măicuţele au fost nevoite să se reinventeze.
660 afișări
Imaginea articolului Măicuţele din Notre-Dame-des-Neiges se reinventează pentru a-şi salva mănăstirea

Măicuţele din Notre-Dame-des-Neiges se reinventează pentru a-şi salva mănăstirea

După 170 de ani în care mănăstirea Notre-Dame-des-Neiges a găzduit călugări trappisti, ultimii dintre aceştia au plecat în 2022 din cauza numărului tot mai mic de membri. Aşa că acum, 12 călugăriţe încearcă să ducă tradiţia mai departe.

Celor opt măicuţe care s-au mutat iniţial în decembrie 2022 la mănăstirea din Ardècheli s-au alăturat patru noi recrute, aducând media de vârstă a grupului la 41 de ani.

Faţă de predecesori, care duceau o viaţă de tăcere şi meditaţie, noile locuinţe sunt mult mai active.

Pentru a face bani şi a acoperi costurile uriaşe, inclusiv 5.000 de euro pe lună doar pentru electricitate, măicuţele şi-au lansat propriile linii de produse de curăţenie, făcute din apa de izvor locală şi uleiuri esenţiale.

Ambalate sub marca „Air des Neiges", produsele sunt vândute în magazine locale şi online, scrie The Guardian.

În total, ordinul produce 400 de sticle pe lună de lichide de curăţat. Iar pentru a face faţă facturilor imense, călugăriţele au început şi o campanie de crowdfunding pentru a strânge 100.000 de euro şi a instala panouri solare, generatoare eoliene şi poate chiar un sistem geotermal pe domeniul de 445 de hectare.

Dar pe lângă munca productivă, călugăriţele folosesc şi reţelele sociale pentru a-şi promova produsele şi a schimba percepţia asupra vieţii monahale. Se dau cu sania sau promovează un stil de viaţă plin de „prospeţime şi simplitate".

„De multe ori, oamenii au o viziune foarte austeră asupra vieţii monahale, dar asta nu ne împiedică să experimentăm adevărata bucurie", explică măicuţa Marine, miza fiind de a arăta tinerilor că această cale este posibilă şi în zilele noastre.

Cel mai faimos oaspete al mănăstirii a fost scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson, care s-a oprit acolo în septembrie 1878, la vârsta de 28 de ani, în cadrul unei drumeţii de 12 zile, de 120 de mile, prin munţii Cévennes, povestită în „Travels with a Donkey in the Cevénnes".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici