"Manhattanhenge" - o aliniere "magică" a Soarelui cu străzile din New York

Oraşul New York va fi luminat, miercuri, de un crepuscul deosebit, în timpul căruia razele Soarelui, perfect aliniate cu străzile din metropolă pe axa est-vest, vor "îmbrăţişa" asfaltul şi faţadele zgârie norilor newyorkezi.

Urmărește
627 afișări
Imaginea articolului "Manhattanhenge" - o aliniere "magică" a Soarelui cu străzile din New York

"Manhattanhenge" - o aliniere "magică" a Soarelui cu străzile din New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest fenomen, care a început încă de marţi, se produce de patru ori pe an în Manhattan şi a fost supranumit "Manhattanhenge", după numele sitului megalitic Stonehenge din sudul Marii Britanii.

În timpul solstiţiului de vară şi al celui de iarnă, Soarele traversează cercurile de piatră urmând un anumit ax central, iar acest fapt i-a determinat pe istorici să creadă că situl Stonehenge era utilizat ca un calendar solar sau ca loc de desfăşurare a unor ritualuri păgâne.

În Manhattan, New York, fenomenul are loc înainte şi după solstiţii, în momentul în care Soarele "îmbrăţişează" în acelaşi mod toate clădirile construite pe axa est-vest.

"Manhattanhenge este, poate, un fenomen care se produce doar într-un singur oraş din lume", consideră astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson, de la Muzeul de istorie naturală americană, care solicită brevetarea acestui fenomen.

"În adolescenţă, am vizitat complexul Stonehenge din comitatul Salisbury din Marea Britanie şi am început să fac cercetări despre toate aliniamentele de pietre construite pe insulele britanice. În acest sens, am fost sensibilizat în legătură cu extraordinarul impact pe care îl au aliniamentele terestre cu Soarele asupra unei culturi sau asupra unor civilizaţii", a adăugat el.

Iar fenomenul ce se produce la New York pare şi mai neobişnuit decât este în realitate, afirmă acelaşi specialist.

"Toate oraşele ale căror străzi sunt perpendiculare pot cunoaşte astfel de crepuscule în timpul cărora Soarele se aliniează perfect cu traseul străzilor. Însă, dacă priviţi cu atenţie detaliile, foarte puţine oraşe din lume sunt cu adevărat potrivite pentru aşa ceva", a adăugat el.

Neil DeGrasse Tyson a început să studieze fenomenul încă din 1996, însă abia în iulie 2001 a fotografiat alinierea Soarelui cu străzile newyorkeze.

În 2002, el a publicat noi fotografii într-o ediţie specială a revistei Istorie naturală şi astfel fenomenul a devenit cunoscut.

În acest an, fenomenul "Manhattanhenge" s-a produs pe 30 mai, cu puţin timp înainte de solstiţiul de pe 21 iunie. Fenomenul se produce din nou miercuri, 13 iulie, deşi a început să se manifeste, parţial, încă de marţi.

Iarna, el devine vizibil în jurul datei de 5 decembrie şi apoi din nou pe 8 ianuarie, însă condiţiile meteorologice îngreunează observarea lui.

Cea mai bună poziţie pentru a putea admira acest fenomen este să te plasezi cât mai la est de Manhattan, afirmă DeGrasse Tyson. Străzile 14, 23, 34 şi 42 oferă perspective incredibile asupra Empire State Building şi turnului Chrysler.

Pentru această ocazie, Muzeul de Istorie Naturală din New York le-a propus vizitatorilor săi, marţi, o vizită specială la planetariul Hayden.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici