Manuscrisul Voynich, nedesifrat până în prezent, va fi copiat pentru prima dată. Cercetătorii speră ca astfel să reuşească să dezlege misterul - VIDEO

Manuscrisul Voynich, o carte din secolul al XV-lea scrisă într-o limbă codificată pe care nimeni nu a putut-o descifra până acum, urmează să fie copiat pentru prima dată. Cercetătorii speră că cele 900 de copii care vor fi puse în circulaţie i-ar putea ajuta să obţină rezultatele dorite.

Urmărește
3267 afișări
Imaginea articolului Manuscrisul Voynich, nedesifrat până în prezent, va fi copiat pentru prima dată. Cercetătorii speră ca astfel să reuşească să dezlege misterul - VIDEO

Manuscrisul Voynich, nedesifrat până în prezent, va fi copiat pentru prima dată. Cercetătorii speră ca astfel să reuşească să dezlege misterul (Imagine: theyinfactor.wordpress.com)

În momentul de faţă, documentul se află în custodia Bibliotecii de Manuscrise şi Cărţi Rare din cadrul Universităţii Yale, din New Haven, Connecticut. Datorită vechimii şi rarităţii sale, foarte puţini oameni au avut până acum ocazia să îl studieze îndeaproape, scrie Descoperă.

Până acum, nicio editură din lume nu a primit permisiunea de a face copii manuscrisului. Cu toate acestea, după mai bine de 10 ani de solicitări, spaniolii de la Siloe au reuşit, într-un final, să obţină acest beneficiu. Firma urmează să realizeze 898 de copii, pe care le va pune la dispoziţia publicului la preţul de 9.000 de dolari/bucată.

Există numeroase teorii legate de originea misteriosului manuscris. Una dintre acestea menţionează faptul că el a fost realizat de călugărul franciscan şi, totodată ,,magicianul" Roger Bacon, în secolul al XIII-lea, iar pentru faptul că a aruncat o ,,vrajă" asupra cărţii, monahul a fost încarcerat. Alte teorii susţin că lucrarea este opera lui Leonardo da Vinci sau chiar a extratereştrilor. Singura informaţie certă care se ştie despre document până acum este cea rezultată din datarea cu radiocarbon: cartea a fost redactată în perioada 1404-1438.

Manuscrisul a fost denumit după anticarul lituanian Wilfrid Voynich, care a susţinut că a achiziţionat cartea în anul 1912 de la călugării iezuiţi din Italia. Din acest moment, documentul începe să devină cunoscut lumii întregi.

Conţinutul cărţii este cu adevărat spectaculos. În paginile sale sunt numeroase ilustraţii reprezentând plante bizare, figuri umane şi chiar constelaţii. Toate acestea încadrează un text redactat într-o limbă pe care nimeni nu a reuşit să o descifreze până acum.

,,Ilustraţiile au adesea descrieri care oferă indicii pentru a descifra codul în care este scris textul. Acest lucru s-a dovedit a fi însă doar o iluzie", declara în 2013 Reed Johnson, unul dintre numeroşii autori care au publicat până acum cărţi despre Manuscrisul Voynich.

Cel mai probabil, bibliotecile importante şi instituţiile de cercetare vor intra în posesia celor 898 de copii ale celebrei cărţi. Noi va trebui, însă, să ne mulţumim consultând documentul pe internet.

Sursa: http://bit.ly/2bhNgV9.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici