Marmota Phil ar putea fi arestată

Marmota Phil, care a prezis anul acesta că iarna va mai dura şase săptămâni în SUA, este în pericol de a fi "arestată" pentru că nu le-a spus cetăţenilor despre "munţii de zăpadă" care au urmat momentului predicţiei, potrivit unei informaţii publicate pe pagina de Facebook a Poliţiei din Merrimack.

Urmărește
5819 afișări
Imaginea articolului Marmota Phil ar putea fi arestată

Marmota Phil ar putea fi arestată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Poliţiştii din statul american New Hampshire, afectat de căderi masive de zăpadă în ultima perioadă, au descoperit inamicul public numărul 1 în "persoana" marmotei Phil, care, potrivit obiceiului, prezice în fiecare an dacă iarna va mai dura mult sau dacă americanii vor avea parte de o primăvară timpurie, potrivit cbslocal.com.

Suspectul este descris ca "scund şi blănos, cu ochii căprui şi dinţi mari, ieşiţi în afară".

În încercarea de a mai detensiona atmosfera, poliţiştii din oraşul Merrimack au publicat pe pagina de Facebook a instituţiei o glumă, cerându-le cetăţenilor să ajute la prinderea marmotei Phil.

"Am primit mai multe informaţii potrivit cărora micul infractor se află într-o gaură, la căldură, şi stă confortabil", au scris poliţiştii pe platforma de socializare, textul fiind acompaniat de o imagine care înfăţişează o marmotă răutăcioasă din filmul "Pădurea snobilor/ Caddyshack".

"Phil le-a spus mai multor oameni că iarna va mai dura şase săptămâni, dar nu a precizat o informaţie esenţială, aceea că va fi vorba despre munţi de zăpadă", au mai scris poliţiştii pe Facebook.

Şeful Poliţiei din Merrimack, Mark Doyle, a spus că ideea acestei glume a venit în timpul unei discuţii cu poliţista Denise Roy, în contextul primirii mai multor avertizări referitoare la furtunile de zăpadă ce urmau să lovească zona.

"Vorbeam despre cum ne-am săturat şi cât de obosiţi eram, iar ea a venit cu ideea. Toată lumea priveşte gluma asta aşa cum este: o abordare amuzantă, uşoară, a problemelor cu iarna pe care o îndurăm aici, în nord-estul Statelor Unite", a declarat Mark Doyle.

Potrivit poliţistului, marmota ar fi fost văzută în Canada însoţită de Big Foot (Sasquatch).

Marmota Phil a mai avut probleme cu legea. În 2013, autorităţile din statul Ohio au pus animalul sub acuzare pentru "denaturarea primăverii", o infracţiune la adresa "liniştii şi demnităţii statului".

Marmota Phil este descrisă, pe pagina de Facebook a statului New Hampshire, ca fiind "înarmată şi periculoasă".

Punxsutawney Phil, marmota americană faimoasă pentru "predicţiile" ei meteorologice, şi-a văzut umbra după ce a ieşit din vizuina ei din statul Pennsylvania, luni, 2 februarie, şi a prevăzut astfel încă şase săptămâni de iarnă în Statele Unite.

Ca în fiecare an, potrivit unei tradiţii care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, membrii Clubului Marmotei, purtând frac şi joben, s-au reunit, pe 2 februarie, în zorii zilei, pentru a scoate animalul din vizuină ca să afle cele mai recente previziuni meteorologice ale acestuia.

Asfel, la ora locală 07.25, marmota Phil şi-a văzut umbra atunci când a ieşit din bârlogul său din localitatea Punxsutawney.

Potrivit tradiţiei, apariţia umbrei lui Phil înseamnă că iarna va dura până la jumătatea lunii martie. Dacă Phil nu şi-ar fi văzut umbra, ar fi însemnat că primăvara soseşte timpuriu în Statele Unite în acest an.

De la prima sa predicţie, realizată în 1887, Phil şi-a văzut umbra de 101 ori, iar de 17 ori marmota nu a văzut-o. Deşi sunt nouă ani care lipsesc din înregistrările oficiale, americanii spun că Phil a efectuat predicţii în fiecare an, fără excepţie.

Nimeni nu pune sub semnul întrebării dăruirea marmotei Phil pentru aceste prognoze meteo, însă acurateţea lor reprezintă o sursă de controverse în Statele Unite ale Americii.

În 2013, Phil nu şi-a văzut umbra, fapt care anunţa o primăvară timpurie. Cu toate acestea, gerul şi furtunile de zăpadă de pe coasta estică americană au durat până după jumătatea lunii martie. Procurorul din Butler County, o regiune din statul Ohio, a cerut din această cauză "pedeapsa capitală" pentru Phil, care a fost acuzat că "a anunţat în mod eronat sosirea timpurie a primăverii". O firmă de avocatură din Pennsylvania a sărit în ajutorul marmotei, susţinând că acel procuror din Ohio nu avea jurisdicţia necesară pentru a putea să îl pună pe Phil sub acuzare.

Site-ul oficial al marmotei Phil afirmă că animalul a asigurat o prognoză corectă în 100% din cazuri. Însă National Climatic Data Center, afiliat National Oceanic and Atmospheric Administration, afirmă că previziunile lui Phil au demonstrat că marmota "nu a avut talente predictive" în ultimii ani. Site-ul AccuWeather afirmă că rozătorul are o rată de acurateţe de 80%.

Tradiţia observării comportamentului acestui mamifer rozător datează de pe vremea primilor migranţi germani din secolul al XVIII-lea, iar fermierii acelor vremuri ţineau cont de "prognoza" marmotei Phil pentru a determina data viitoarelor însămânţări agricole.

Ziua marmotei, sărbătorită pe 2 februarie, a devenit un fenomen mediatic în Statele Unite, unde mii de persoane şi câteva zeci de jurnalişti se reunesc în satul Punxsutawney din statul Pennsylvania pentru a asista la acest eveniment.

În plus, ritualul anual din Punxsutawney a dat titlul unui film, "Groundhog Day" (1993), în care Bull Murray joacă rolul unui jurnalist care realizează un reportaj la faţa locului.

Acest tip de ceremonie are loc în mai multe localităţi din nordul Statelor Unite ale Americii şi Canada, cu ajutorul unor animale rozătoare - General Beau Lee în Atlanta (Georgia), Wiarton Willie în Ontario (Canada), Sir Walter Wally în Raleigh (Carolina de Nord), Jimmy în Sun Prarie (Wisconsin), Chuck în Staten Island (New York), Birmingham Bill în Birmingham (Alabama) şi Potomac Phil în Washington - însă autorităţile din Punxsutawney consideră că "toţi ceilalţi sunt nişte impostori" şi că "doar predicţiile lui Phil sunt exacte, iar acest lucru se întâmplă de peste 120 de ani".

Legenda spune că longevitatea marmotei Phil se datorează unui elixir, care îi adaugă de fiecare dată şapte ani de viaţă atunci când îl bea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici