Mii de oameni, inclusiv multe personalităţi culturale şi politice, la funeraliile lui Umberto Eco - GALERIE FOTO, VIDEO

Mii de oameni - personalităţi culturale şi politice, studenţi şi cititori - au asistat la funeraliile filosofului italian Umberto Eco, desfăşurate la Milano, printr-un ceremonial laic, în Castelul Sforzesco, un simbol istoric al metropolei din nordul Italiei, scrie cotidianul La Stampa.

Urmărește
2400 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni, inclusiv multe personalităţi culturale şi politice, la funeraliile lui Umberto Eco - GALERIE FOTO, VIDEO

Mii de oameni, inclusiv multe personalităţi culturale şi politice, la funeraliile lui Umberto Eco - GALERIE FOTO, VIDEO

Ceremonia funebră laică s-a desfăşurat marţi după-amiază în Castelul Sforzesco din oraşul italian Milano, un edificiu din secolul al XV-lea pe care Umberto Eco îl vedea de la fereastra casei sale.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi Guvernul condus de premierul Matteo Renzi au trimis coroane de flori la ceremonia funebră. Printre personalităţile politice prezente la înmormântarea lui Umberto Eco s-au numărat ministrul italian al Culturii, scriitorul Dario Franceschini, şi Stefania Giannini, ministrul Educaţiei.

TITLURILE ZILEI

O altă prezenţă importantă a fost cea a scriitorului şi compozitorului Moni Ovadia, prieten de zeci de ani cu Umberto Eco. De asemenea, au fost prezenţi numeroşi membri ai lumii academice şi editoriale din Italia.

"Umberto Eco era o persoană specială din toate punctele de vedere, avea o influenţă benefică asupra lumii. Păcat că nu mai este printre noi, pentru că este nevoie de astfel de persoane. În cer, sunt multe persoane frumoase, aici au rămas puţine", a declarat actorul şi regizorul de teatru Roberto Benigni, prezent la funeralii alături de soţia sa, Nicoletta Braschi.

"Umberto Eco era privit ca un tablou, ca un peisaj. Privindu-l, puteai înţelege că în tăcerea sa era o bibliotecă imensă", a afirmat ministrul Culturii, Dario Franceschini.

"Sunt mândru că am un astfel de bunic", a declarat, la ceremonia funebră, Emanuele, unul dintre nepoţii lui Umberto Eco.

Mii de persoane l-au aplaudat, la finalul ceremonialului funebru laic, pe filosoful Umberto Eco, scandând: "Mulţumim, maestre!"

"Dorinţa lui Umberto Eco privind funaraliile laice era în concordanţă cu viaţa sa, care a fost profund laică", a explicat coordonatorul editorial al scriitorului, Mario Andreose.

Scriitorul italian Umberto Eco, specialist în semiotică, autorul celebrelor romane "Numele trandafirului" şi "Pendulul lui Foucault", a decedat pe 19 februarie, la vârsta de 84 de ani.

Filosoful Umberto Eco, supranumit "părintele semioticii interpretative", profesor emerit al Universităţii din Bolonia şi fondator al Departamentului de comunicare al Universităţii din San Marino, a decedat în locuinţa sa din Piaţa Castello, Milano. Umberto Eco suferea de câţiva ani de cancer.

 

 

 

 

GALERIE FOTO

Născut în orăşelul Alessandria, în nordul Italiei, pe 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a devenit celebru cu romanele "Il nome della rosa / Numele Trandafirului" (1980) şi "Il pendolo di Foucault / Pendulul lui Foucault" (1988). Ultima carte publicată în viaţă de filosoful italian a fost "Anno zero / Numărul zero", publicată în 2015.

Umberto Eco a fost autorul a numeroase alte lucrări în domeniile semioticii, esteticii medievale, lingvisticii şi filosofiei. Eco a început să devină interesat de influenţa presei asupra culturii de masă la sfârşitul anilor 1950. În anul 2010, a devenit profesor asociat al Academiei naţionale italiene pentru Ştiinţe Morale, Istorice şi Filosofice.

Catalogat "părintele semioticii interpretative", Umberto Eco s-a remarcat cu lucrări precum "Il problema estetico in San Tommaso / Problema estetică la Sfântul Toma d'Aquino" (1956), "Sviluppo dell'estetica medievale / Dezvoltarea esteticii medievale" (1959), "Arte e bellezza nell'estetica medievale / Artă şi frumuseţe în estetica medievală" (1987), "Opera aperta / Operă deschisă" (1962), "La struttura assente / Structura absentă" (1968), şi "Trattato di semiotica generale / Trata de semiotică generală" (1975).

"Doliu pentru cultură, ne-a părăsit Umberto Eco; suntem profund îndureraţi", a reacţionat, imediat după deces, Editura Bompiani, conform TGcom24.it.

"Doliu imens pentru dispariţia lui Umberto Eco, un exemplu extraordinar de intelectual european, îmbinând în mod unic inteligenţa trecutului cu o capacitate inepuizabilă de anticipare a viitorului", a transmis premierul Italiei, Matteo Renzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici