- Home
- Life-Inedit
- BAGDAD, (20.07.2016, 06:00)
- Andreea Diocheteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mlaştinile din Irak, secate în timpul lui Saddam Hussein, înscrise în patrimoniul mondial UNESCO
O zonă umedă din sudul Irakului, considerată a fi biblica Grădină a Edenului şi asanată aproape complet în timpul preşedinţiei lui Saddam Hussein, a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, au anunţat autorităţile irakiene, potrivit Reuters.
Urmărește
2091 afișări
Mlaştinile din Irak, secate în timpul lui Saddam Hussein, înscrise în patrimoniul mondial UNESCO (Imagine AFP / Mediafax Foto)
Alimentate de râurile Eufrat şi Tigru, mocirlele din Mesopotamia sunt medii propice pentru a depune icre în jurul Golfului, fiind totodată un mediu adecvat pentru speciile de păsări precum sacra specie Ibis. De asemenea, acestea reprezintă un loc de odihnă pentru mii de lupi sălbatici care migrează între Siberia şi Africa.
Saddam Hussein, care a acuzat Marsh-Arabii (n.r. - cei care trăiesc în zona mlăştinoasă) de trădare în perioada războiului cu Iran, ce a avut loc între 1980 - 1988, a pus baraje şi a asanat mlaştinile în 1990, pentru a-i alunga pe rebelii care se ascundeau în stuf.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 18:59
-
ieri, 22:00
• Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
ieri, 17:11
-
ieri, 21:05
-
ieri, 18:19
-
ieri, 20:18
• Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a fost omul meciului în derby-ul Scoţiei
-
ieri, 22:13
-
ieri, 16:43
-
ieri, 14:52
-
ieri, 15:36
• Serbia cumpără sistemul lansator de rachete PULS şi dronele Hermes 900
-
ieri, 13:16
• România, inclusă de CNN pe lista celor mai bune locuri de vizitat în 2025
-
ieri, 12:48
-
ieri, 07:45
-
ieri, 10:30
• IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
-
ieri, 10:21
• Adio nave mari? Lumea se schimbă şi vapoarele vor fi din ce în ce mai mici
După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere, iar localnicii au distrus mai multe baraje, pentru a permite apei să curgă înapoi, iar agenţii străine pentru protecţia mediului i-au ajutat să readucă la viaţă mlaştinile.
Mocirlele, care acopereau 9.000 de kilometri pătraţi în anii 70, s-au micşorat până la 760 km pătraţi în 2002, înainte de a recâştiga 40% din zona originală în 2005. Cei din Irak doresc să recupereze un total de 6.000 de km pătraţi.
Citeşte şi: Singapore a numit o orhidee în onoarea UNESCO
Citeşte şi: "Castelul de vată": Cum arată Pamukkale, minunea din Patrimoniul UNESCO ce pare desprinsă dintr-o poveste - FOTO
Vaste, izolate, şi situate la graniţa cu Iran, mlaştinile au fost folosite în ultimii ani pentru contrabandă cu droguri şi arme, primire de bunuri în aur şi luare de ostatici în scopul obţinerii unor recompense.
Marsh-Arabii au trăit în această zonă timp de mai multe milenii, dar se află la limită cu societatea din Irak.
Potrivit unui studiu realizat în 1950, populaţia ajungea atunci la 400.000 locuitori, dar câteva sute de mii au părăsit mlaştinile din cauza represiunii lui Saddam sau au devenit micranţi economici.
Estimările numărului de locuitori care se vor întoarce variază în extreme. Mulţi Marsh-Arabi sunt analfabeţi şi se chinuie să găsească de lucru în afara mlaştinilor.
Prim-ministrul Haider al-Abadi a elogiat decizia UNESCO, spunând: "coincide cu victoriile militare consecutive obţinute în războiul împotriva Statului Islamic".
Grupul militant, care a fost împins înapoi de la aproximativ jumătate din teritoriul pe care îl capturase în 2014, controlează câteva dintre cele mai bogate situri arheologice din nordul Irakului, dar nu s-a apropiat de sudul ţării.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe