- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (13.09.2007, 23:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mungiu, aplaudat în picioare la premiera de la Bucureşti
Cristian Mungiu şi echipa sa au fost aplaudaţi în picioare de cei circa 1.000 de oameni prezenţi la premiera de gală de la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) a filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", cel dintâi lungmetraj românesc câştigător al premiului Palme d'Or la Cannes.
Urmărește
1 afișare
Mungiu, aplaudat în picioare la premiera de la Bucureşti
Preşedintele Traian Băsescu a fost printre primii care s-au ridicat pentru a-l aplauda pe regizor, la finalul proiecţiei. Şeful statului a fost urmat de ceilalţi spectatori, în timp ce genericul de final curgea pe ecran, iar lui Mungiu i se alăturau pe scenă actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov. Regizorul i-a chemat alături şi pe alţi membri ai echipei, printre care Oleg Mutu (imagine), Mihaela Poenaru (scenografie) şi Dana Bunescu (montaj).
"Sper că este doar prima seară în care ne adunăm ca să ne bucurăm pentru un film, că vor urma altele, ale noastre şi ale altora", a spus Mungiu, după ce a mulţumit echipei sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
Traian Băsescu a declarat că i-a plăcut filmul, dar că nu a înţeles de ce "uneori se râdea cumva în sală, pentru că nimic nu justifica nici măcar un zâmbet". "Cei care au încercat să-l critice (filmul - n.r.) pentru cenuşiul său - am mai văzut nişte comentarii zilele trecute - cred că au făcut o eroare, pentru că aşa era epoca, cenuşie. Chiar culorile au ajutat să ne readucă o atmosferă pe care aproape toţi am trăit-o în acea perioadă. Poate că privind filmul, uneori ai sentimentul că nu e chiar atât de criticabil momentul de astăzi având în vedere cât de mare este distanţa dintre realităţile de atunci şi realităţile de astăzi. Oricum, încercând să pui pe peliculă realităţi de astăzi n-ai mai reuşi să creezi tensiunea formidabilă care a fost creată chiar astăzi, dar într-o oră şi 45 de minute cât a durat filmul. M-a impresionat acurateţea cu care a fost reprezentat momentul şi sincer, absolut sincer, n-am înţeles de ce uneori se râdea oarecum în sală, pentru că nimic nu justifica nici măcar un zâmbet", a declarat presei şeful statului.
La rândul ei, Maria Băsescu a spus că-i va povesti lui Cristian Mungiu ce se întâmpla în anii comunismului atunci când era găsit un avorton şi toate femeile din zonă erau obligate să meargă la control la circa sanitară. "Era o chestie absolut umilitoare", a spus soţia preşedintelui.
Plasat în 1987, când avorturile erau ilegale în România comunistă, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" spune o poveste despre prietenie şi responsabilitate, axându-se pe eforturile unei studente de a scăpa de o sarcină nedorită, cu ajutorul colegei de cameră.
Într-o discuţie la cocktail-ul ce a urmat proiecţiei, Cristian Mungiu i-a explicat şefului statului că a vrut să arate, printre altele, că "lucrurile pe care le-am trăit atunci ne marchează şi acum". Deşi a admis că românii au încă "reflexe din trecut", Traian Băsescu a susţinut că "distanţa de la realitatea filmului la realitatea de astăzi este uriaşă".
La premiera de gală de la TNB au mai fost prezenţi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi soţia sa, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, precum şi Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Tania Radu, Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Alexandru Darie, Nae Caranfil, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu, Maria Dinulescu, Mircea Dinescu, Mircea Diaconu şi Dorel Vişan.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe