Muzicianul de origine română Pierre Vassiliu a murit la vârsta de 76 de ani

Muzicianul francez de origine română Pierre Vassiliu, autorul hitului "Qui c'est celui-là?", a murit duminică, la vârsta de 76 de ani, a anunţat fiica acestuia. Pierre Vassiliu suferea de maladia Parkinson de opt ani, a mai spus fiica acestuia, Sophie Née, care a precizat că muzicianul a murit "în somn", la o clinică medicală din Sète, în sudul Franţei.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Muzicianul de origine română Pierre Vassiliu a murit la vârsta de 76 de ani

Muzicianul de origine română Pierre Vassiliu a murit la vârsta de 76 de ani (Captură video)

Pierre Vassiliu a devenit celebru cu adaptarea unei piese a brazilianului Chico Buarque, "Qui c'est celui-là ?", în 1973. Cu 300.000 de discuri vândute în patru luni, Vassiliu obişnuia să spună "că a trăit 15 ani cu banii obţinuţi din lansarea acestei piese".

Născut pe 23 octombrie 1937, la Villecresnes, în Regiunea Pariziană, cântăreţul era fiul unui medic român de origine romă, refugiat în Franţa, şi al unei franţuzoaice din Tours. Copilăria i-a fost marcată de război şi Ocupaţie, iar în adolescenţă a fost mai degrabă atras de o viaţă boemă, nu de studii, se arată pe site-ul său oficial. Amator de hipism, Pierre Vassiliu s-a simţit iniţial atras de o carieră de jocheu, însă, în 1954, i-a întâlnit pe artiştii Roger Pierre şi Jean-Marc Thibault şi a început să frecventeze cabaretele pariziene, lucru care l-a convins să înceapă să compună muzică.

Dovedind un talent pentru scris, Vassiliu a compus cântece, dar şi texte umoristice, antimilitariste şi poetice.

Primul său album, "Armand", lansat în 1962, îl aduce în poziţia de a cânta în deschiderea unui concert al trupei The Beatles, la sala Olympia, în 1964. Au urmat "La femme du sergent", "Dans ma maison d'amour", "Marie en Provence", "Amour Amitié", "Les grillons".

A adus apoi cântecului francez ritmuri şi sonorităţi din Africa - cu albumul "La vie ça va"- şi America de Sud ("Attends"), de care s-a simţit atras în numeroasele sale călătorii, una dintre marile sale pasiuni.

De altfel, s-a mutat în Senegal din 1985 până în 1989, cu soţia şi copiii, şi a deschis un club de jazz la Dakar, precum şi un restaurant.

După escapada sa africană, Pierre Vassiliu a mai înregistrat patru albume, dintre care ultimul a fost lansat în 2003 - "Pierres précieuses".

Pierre Vassiliu a compus şi muzică pentru filme, printre acestea numărându-se "Une fille et des fusils" (1965), de Claude Lelouch, "La fille d'en face" (1967), "Adelaide & Wild Racers" (1968), "Le petit bougnat" (1969), cu Isabelle Adjani, şi "Ils" (1970).

Potrivit purepeople.com, înainte ca starea sa de sănătate să se agraveze dramatic, Pierre Vassiliu a acceptat ca viaţa sa să fie subiectul unui documentar realizat de Laurence Kirsch. Timp de doi ani, aceasta l-a acompaniat pe muzician cu camera sa de filmat, prezentând lupta lui cotidiană cu maladia Parkinson şi realizând portretul unui om plin de umor, în ciuda faptului că era grav bolnav. Laurence Kirsch a utilizat şi multe imagini de arhivă pentru a face un portret al parcursului atipic al muzicianului. În căutare de finanţare pentru finalizarea documentarului, intitulat "Qui c'est celui-là?", regizoarea a primit un sprijin important şi din partea fanilor internauţi, care au donat bani prin intermediul unei platforme online.

Data la care va avea loc înmormântarea încă nu este cunoscută. "Dimpotrivă, vrem să facem o petrecere frumoasă pentru toţi oamenii care l-au iubit, l-au admirat", a spus fiica muzicianului pentru AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici