- Home
- Life-Inedit
- AUGSBURG (GERMANIA), (29.03.2009, 15:08)
- Liliana Bujdei , Liliana Bujdei ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numeroşi vizitatori la manifestările de Ziua Bucovinei, din cadrul Târgului de la Augsburg
Standul Bucovina din cadrul Târgului general de bunuri şi servicii din Augsburg-AFA a fost o atracţie pentru numeroşii vizitatori, fiind amenajat interiorul unei case tradiţionale din Bucovina cu un cuptor, mobilier, cămara cu produse bio, ţesături de interior, iar la intrare o poartă bucovineană.
Urmărește
52 afișări
Interiorul a fost decorat cu diverse obiecte realizate de meşteri populari - icoane pe lemn, icoane pe sticlă, decoraţiuni din sfoară şi lemn, vase din ceramică neagră de Marginea, iar vizitatorii au degustat din produse alimentare tradiţionale, relatează corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantul Complexului Muzeal Bucovina, Violeta Marianciuc, a declarat, la Târgul din localitatea bavareză Augsburg, că vizitatorii şi-au exprimat interesul atât pentru produsele tradiţionale, cât şi pentru obiectele expuse ca decor.
În standul bucovinean s-au făcut demonstraţii de pictare a ouălor, iar meşterul rădăuţean Florin Bejinari a fost solicitat de vizitatori să explice această tehnică şi motivele tradiţionale folosite.
Bejinari se ocupă cu pictatul ouălor de 20 de ani, împreună cu soţia, având expoziţii personale în ţară dar şi în Paris sau Veneţia, iar oul cu dimensiunile cele mai mici pe care l-a pictat este de vrabie, artistul bucovinean folosind o lupă pentru a picta scena Învierii.
El a explicat vizitatorilor că pictează icoane pe sticlă şi pe lemn, menţionând că prepararea lemnului pentru pictură necesită o tehnică mai elaborată.
"Felul în care se pictează o icoană presupune o anumită stare sufletească", a mai spus Bejinari, care a precizat că lucrează icoanele cu binecuvântarea unui părinte duhovnic de la Mănăstirea Bogdana.
La acest târg, patru eleve de la două şcoli sucevene, Cătălina Roşu, Roxana Jar, Cezara Ulea şi Ioana Brădăţan-Bumbu, ce activează în cadrul Atelierului Fanteziei din Palatul Copiilor din Suceava, au făcut demonstraţii de pictură de icoane pe sticlă, tapieserie şi mozaic.
Coordonatorul acestui grup, prof. Cristina Macoveiciuc Hreamătă, a spus că în stand au fost expuse măşti, decoraţiuni interioare confecţionate din stuf şi sfoară, sau sfoară şi lemn, dar şi tablouri realizate din cioburi din sticlă ce a fost ulterior pictată.
Cătăina Roşu, din clasa a şasea, a spus că i se pare minunată ideea promovării tradiţiilor bucovinene în străinătate, putând astfel "să arătăm lumii că ne preţuim valorile şi trecutul".
Un alt punct de atracţie al standului bucovinean a fost demonstraţia practică a meşterului olar Gheorghe Magopăţ din comuna Marginea care şi-a exprimat satisfacţia că a a fost invitat la acest târg unde poate să arate oamenilor acest meşteşug.
"Olăritul e o meserie inedită. E ceva cu adevărat inedit mai ales în această epocă a computerelor", a spus meşterul olar bucovinean.
El a precizat că şi-a însuşit acest meşteşug în urmă cu 40 de ani de la părinţii săi.
"Produsele din ceramică neagră de Marginea sunt renumite în ţară, tehnica arderii înăbuşite fiind cea care dă culoare neagră lutului", a mai spus Magopăţ care a precizat că argila pe care o foloseşte provine din albiile râurilor, este prelucrată în malaxor şi filtrată până devine o pastă omogenă fără impurităţi.
El a arătat că lucrează împreună cu soţia sa Elena care realizează decorarea acestor obiecte ornamentale şi de uz casnic din lut.
Opt elevi din clasele a treia şi a patra de la Şcoala de Arte şi Meserii "Dimitrie Onciul" din comuna Straja, îmbrăcaţi în costume tradiţionale ale zonei, împodobite cu motive geometrice şi florale şi bundiţe, au prezentat dansuri populare din zona Bucovinei, dar şi cele specifice localităţii Straja.
Coordonatorul acestui grup de dansatori, învăţător Elisaveta Teleagă, a spus că oamenii din Bucovina sunt molcomi şi că, din acest motiv nici dansurile nu sunt foarte iuţi, dar sunt ritmate.
Ea a arătat că se luptă pentru păstrarea tardiţiilor şi că încearcă să le insufle copiilor dragostea pentru folclor.
"Copiii sunt atraşi de tradiţii şi obiceiuri populare", a spus Teleagă menţionând că pentru acest eveniment a ales câteva dansuri reprezentative care să reflecte autenticitatea şi frumuseţea dansurilor bucovinene.
Numeroşi vizitatori ai Târgului de la Augsburg au asistat, duminică, la standul organizat de judeţul Suceava la concerte de muzică şi dansuri populare, degustări de produse tradiţionale şi demonstraţii practice ale meşteşugarilor în cadrul Zilei Bucovinei din cadrul acestui târg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ai putere absolută. Se numește vot. Mandatează-l pe cel care merită!
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Cum îmbunătăţeşte abţinerea de la alcool somnul şi sănătatea
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe