Video O lecţie de istorie vie. Războinicii daci, gladiatorii şi nimfele de la Festivalul Roman Apulum au atras sute de turişti | FOTO, VIDEO

Anticul Apulum, aşezarea romană pe locul căreia se află Alba Iulia de astăzi, este readus la viaţă, în acest weekend, printr-un eveniment care a adunat sute de spectatori. Pentru a recrea atmosfera de acum 2000 de ani, trupe din mai multe ţări şi-au dat în Cetatea Alba Carolina.

Urmărește
2737 afișări

Legionarii romani, gladiatorii, nimfele şi triburile de daci s-au pregătit şi apoi s-au aliniat pentru parada de prezentare care a deschis Festivalul Roman Apulum. Trupele albaiuliene de reconstituire istorică: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului şi Ludus Apulensis, alături de cele venite din alte oraşe din ţară şi din străinătate au salutat publicul, fiecare într-un fel aparte, anunţând, prin costumaţie şi jocul de scenă, două zile de spectacol deosebit, o adevărată lecţie de istorie vie.

Spectatorii au fost invitaţi, după acest moment, să viziteze tabăra războinicilor, unde au avut ocazia să afle amănunte despre echipamentul militar, dar şi despre obiceiurile lor din vechime şi meşteşugurile cu care se îndeletniceau pentru a-şi face armele, îmbrăcămintea, podoabele şi obiectele necesare în gospodărie. S-au făcut poze, s-au povestit legende din trecut, vizitatorii au fost martori ai pregătirilor pentru bătălie sau au aflat amănunte despre traiul zilnic al războinicilor şi al celor din jurul lor.

Festivalul a continuat cu demonstraţii militare ale trupelor participante: Legio V Macedonica cu sediul în St, Petersburg (Rusia) specializată pe reconstituiri militare din vremea împăratului Traian; „Cohors III Lucensium” din Lugo (Spania) care prezintă momente din viaţa civilă, religioase şi militară din antica Hispania Romana; “Legio Prima Italica” (Bulgaria) care pun în valoare istoria antică din în castrul de la Novae, în perioada secolelor I-V d.Hr; Legiunea IIII Flavia Felix (Croaţia) ai cărei războinici reînvie istoria din timpul lui Diocleţian; trupele Legiunea V Macedonica şi Dacii Liberi care fac parte din Asociaţia Terra Dacica Aeterna, din Cluj; Legiunea VI Ferrata a Asociaţiei Veteres Milites din Sibiu, care au adus la festival şi ateliere tematice şi echipamente militare romane şi dacice din perioada celor două războaie daco-romane de la începutul secolului II p.Ch; Omnis Barbaria (Baia Mare) care prezintă perioada antică din nord-vestul României populat de celţi, daci şi germanici; Legiunea IV Flavia Felix, Geto-Dacii Sud Carpatici şi „Celtae Bellatores” - trupe ale Asociaţiei Historia Renascita care reuneşte reenactori din Piteşti, Bucureşti şi Constanţa şi gazdele Festivalului Roman Apulum, Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului, reenactorii Asociaţiei Istorie Vie din Alba Iulia.

O altă trupă a asociaţiei albaiuliene, Ludus Apulensis, alături de oaspeţii de la Ludus Ursus, au fost protagoniştii spectaculoaselor lupte de gladiatori, mult apreciate în fiecare an de public, prima zi de festival încheindu-se cu teatru şi dansuri antice interpretate de Nimfele Dace din Zalău şi de trupa de nimfe Eurythmia urmate, mai apoi, de o paradă cu torţe.

Vizitatorii vor trăi cu şi mai mare intensitate realităţile unei lumi demult apuse în cea de-a doua zi de festival. Duminică pot urmări din nou demonstraţii militare cu bătălii între daci şi romani, atelierele de lucru, jocuri sportive şi un târg de sclavi. Închiderea evenimentului va fi, ca de obicei, spectaculoasă: un episod de război, la care participă toate trupele invitate la festival, denumit sugestiv: ”Revolta”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici