O stea misterioasă, alcătuită din materie întunecată, a fost observată de astronomi

  • Un sistem stelar ciudat observat de satelitul Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene ar putea fi un obiect stelar nemaivăzut până acum, alcătuit din materie întunecată invizibilă, sugerează o nouă cercetare.
  • Observaţiile viitoare ale stelei pot ajuta la revizuirea scenariilor de descoperire a obiectelor cosmice alcătuite din materie întunecată.
Urmărește
2722 afișări
Imaginea articolului O stea misterioasă, alcătuită din materie întunecată, a fost observată de astronomi

Sursa foto: Twitter

Studiul, care urmează să fie revizuit de către colegi, postat ca preprint în arXiv, a evaluat datele furnizate de satelitul Gaia cu privire la un sistem cosmic format dintr-o stea asemănătoare Soarelui şi un companion stelar mult mai masiv, cu o masă de aproximativ 11 ori mai mare decât masa solară.
 
Aceste obiecte orbitează unul în jurul celuilalt la o distanţă de 1.4 unităţi astronomice, sau aproximativ la distanţa la care Marte orbitează Soarele, spun cercetătorii, inclusiv cei de la Academia Cehă de Ştiinţe.
 
Cercetările anterioare au prezis că sistemul este format dintr-o stea care orbitează în jurul unei găuri negre, potrivit Independent.
 
În timp ce explicaţia probabilă pentru obiectul central ar putea fi o gaură neagră, mecanica orbitală a sistemului se explică şi dacă obiectul întunecat central este o aglomerare stabilă de particule bosonice, sau "materie întunecată".
 
Materia întunecată este un material invizibil despre care se crede că reprezintă cea mai mare parte a materiei observabile din Univers.
 
Cele mai multe modele sugerează că materia întunecată este distribuită uniform în Univers, dar unii spun că ar putea, de asemenea, să se aglomereze.
 
Într-un astfel de model, materia întunecată este considerată a fi un nou tip de boson, particule care transportă energie şi forţe în univers, cum ar fi fotonul, cunoscut pe scară largă.
 
Oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că unii bosoni, încă nedescoperiţi, ar putea avea capacitatea de a forma aglomerări mari, iar o secţiune a acestora ar putea fi, teoretic, de mărimea unei stele întregi, spun ei.
 
Un astfel de obiect cosmic ipotetic, cunoscut sub numele de stea bosonică ar fi complet invizibil, deoarece aceste particule bosonice nu interacţionează cu lumina, dar pot fi identificate prin influenţa lor gravitaţională asupra mediului înconjurător, spun cercetătorii.
 
Noul studiu sugerează că datele de observaţie ale satelitului Gaia ar putea fi explicate prin înlocuirea obiectului central cu o stea bosonică.
 
Identificarea obiectului întunecat central cu o gaură neagră este plauzibilă, dar destul de dificil de susţinut în contextul evoluţiei binare, având în vedere caracteristicile sistemului binar", au notat cercetătorii, adăugând că, în schimb, o stea bosonică poate explica observaţiile pentru o alegere "destul de rezonabilă" a parametrilor.
 
Deşi cercetătorii subliniază în continuare că este puţin probabil să fie vorba de o stea bosonică, ei fac apel la observaţii ulterioare.
 
Mai multe simulări ale acestor obiecte cosmice cu date suplimentare, presupunând că una dintre ele este o stea bosonică, pot dezvălui dacă materia întunecată face cu adevărat parte din acest sistem.
 
Observaţiile astrometrice viitoare vor oferi în continuare posibilitatea de a distinge între diferite scenarii de stea bosonică", au scris oamenii de ştiinţă în studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici