- Home
- Life-Inedit
- (25.05.2023, 13:47)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O stea misterioasă, alcătuită din materie întunecată, a fost observată de astronomi
- Un sistem stelar ciudat observat de satelitul Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene ar putea fi un obiect stelar nemaivăzut până acum, alcătuit din materie întunecată invizibilă, sugerează o nouă cercetare.
- Observaţiile viitoare ale stelei pot ajuta la revizuirea scenariilor de descoperire a obiectelor cosmice alcătuite din materie întunecată.
Urmărește
2720 afișări
Sursa foto: Twitter
Studiul, care urmează să fie revizuit de către colegi, postat ca preprint în arXiv, a evaluat datele furnizate de satelitul Gaia cu privire la un sistem cosmic format dintr-o stea asemănătoare Soarelui şi un companion stelar mult mai masiv, cu o masă de aproximativ 11 ori mai mare decât masa solară.
Aceste obiecte orbitează unul în jurul celuilalt la o distanţă de 1.4 unităţi astronomice, sau aproximativ la distanţa la care Marte orbitează Soarele, spun cercetătorii, inclusiv cei de la Academia Cehă de Ştiinţe.
Cercetările anterioare au prezis că sistemul este format dintr-o stea care orbitează în jurul unei găuri negre, potrivit Independent.
În timp ce explicaţia probabilă pentru obiectul central ar putea fi o gaură neagră, mecanica orbitală a sistemului se explică şi dacă obiectul întunecat central este o aglomerare stabilă de particule bosonice, sau "materie întunecată".
Materia întunecată este un material invizibil despre care se crede că reprezintă cea mai mare parte a materiei observabile din Univers.
Cele mai multe modele sugerează că materia întunecată este distribuită uniform în Univers, dar unii spun că ar putea, de asemenea, să se aglomereze.
Într-un astfel de model, materia întunecată este considerată a fi un nou tip de boson, particule care transportă energie şi forţe în univers, cum ar fi fotonul, cunoscut pe scară largă.
Oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că unii bosoni, încă nedescoperiţi, ar putea avea capacitatea de a forma aglomerări mari, iar o secţiune a acestora ar putea fi, teoretic, de mărimea unei stele întregi, spun ei.
Un astfel de obiect cosmic ipotetic, cunoscut sub numele de stea bosonică ar fi complet invizibil, deoarece aceste particule bosonice nu interacţionează cu lumina, dar pot fi identificate prin influenţa lor gravitaţională asupra mediului înconjurător, spun cercetătorii.
Noul studiu sugerează că datele de observaţie ale satelitului Gaia ar putea fi explicate prin înlocuirea obiectului central cu o stea bosonică.
„Identificarea obiectului întunecat central cu o gaură neagră este plauzibilă, dar destul de dificil de susţinut în contextul evoluţiei binare, având în vedere caracteristicile sistemului binar", au notat cercetătorii, adăugând că, în schimb, o stea bosonică poate explica observaţiile pentru o alegere "destul de rezonabilă" a parametrilor.
Deşi cercetătorii subliniază în continuare că este puţin probabil să fie vorba de o stea bosonică, ei fac apel la observaţii ulterioare.
Mai multe simulări ale acestor obiecte cosmice cu date suplimentare, presupunând că una dintre ele este o stea bosonică, pot dezvălui dacă materia întunecată face cu adevărat parte din acest sistem.
„Observaţiile astrometrice viitoare vor oferi în continuare posibilitatea de a distinge între diferite scenarii de stea bosonică", au scris oamenii de ştiinţă în studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe