Oamenii de ştiinţă studiază un urs brun îngheţat timp de 3.500 de ani

O echipă de oameni de ştiinţă ruşi a examinat recent ceva extrem de neobişnuit: corpul îngheţat al unui urs brun care a trăit în urmă cu mii de ani.

Urmărește
2722 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă studiază un urs brun îngheţat timp de 3.500 de ani

FOTO REUTERS/Michil Yakovlev

Frigul a conservat corpul aproape perfect al unui urs care a trăit în ţinuturile îngheţate din estul Siberiei acum aproape 3.500 de ani.
 
Maxim Cheprasov este şeful laboratorului de la Laboratorul Muzeului Mamutului Lazarev din cadrul Universităţii Federale de Nord-Est din Yakutsk, în Siberia de Est şi spune că „această descoperire este absolut unică: corpul complet al unui urs brun antic”, a declarat specialistul. 
 
În 2020, păstorii de reni au găsit femela de urs pe o insulă din Oceanul Arctic. O parte din corpul animalului ieşea din solul îngheţat, sau permafrost, pe insula Bolshoy Lyakhovsky. Insula se află la aproximativ 4.600 de kilometri est de Moscova.
 
Pentru că a fost găsit chiar la est de râul Bolshoy Etherican, acesta a fost numit ursul brun Etherican.
 

Ce a mâncat ursul brun?

 
Temperaturile scăzute au ajutat la conservarea ţesuturilor moi ale ursului timp de 3.460 de ani. Asta le-a permis oamenilor de ştiinţă să afle despre ultimele sale mese - pene de pasăre şi plante. Ursul are o înălţime de 1,55 metri şi cântăreşte aproape 78 de kilograme.
 
„Pentru prima dată, o carcasă cu ţesuturi moi a ajuns în mâinile oamenilor de ştiinţă, oferindu-ne posibilitatea de a studia organele interne şi de a examina creierul”, a declarat Cheprasov.
 
Echipa ştiinţifică din Siberia a examinat creierul, pielea şi organele interne ale ursului pentru a putea studia celulele, genele, virusurile şi alte organisme care trăiau în interiorul acestuia.
 

Este ursul „antic” ca şi ceilalţi urşi din ziua de azi?

 
„Analizele genetice au arătat că ursul nu diferă, în ceea ce priveşte ADN-ul mitocondrial, de ursul modern din nord-estul Rusiei - Yakutia şi Chukotka”, a mai declarat Cheprasov. Expertul a precizat că ursul avea aproximativ trei-patru ani când a murit din cauza unei răni pe spate.
 
Nu este clar cum a ajuns ursul pe insulă, care este acum despărţită de continent de o suprafaţă de apă de 50 de kilometri lăţime. Este posibil să fi trecut peste gheaţă, să fi înotat sau insula ar fi putut face încă parte din continent.
 
Insulele Lyakhovsky conţin unele dintre cele mai bogate comori din lume pentru domeniul paleontologiei. Zona atrage atât oamenii de ştiinţă, cât şi comercianţii de fildeş care vânează rămăşiţele mamuţilor lânoşi, un fel de elefant păros care a dispărut cu mult timp în urmă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici