Opt ţări, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale care are loc la Buzău - FOTO

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale, la care participă opt ţări, între care Franţa, Grecia, Slovenia, Bulgaria şi România, a început, vineri seară, la Buzău, cu o paradă pe străzile oraşului şi se va desfăşura în acest sfârşit de săptămână.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Opt ţări, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale care are loc la Buzău - FOTO

Opt ţări, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale care are loc la Buzău (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

La Festivalul Internaţional de Dansuri Tradiţionale de la Buzău, organizat de Consiliul Judeţean, participă Franţa, Grecia, Slovenia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi România, cu ansambluri formate din 25 până la 35 de dansatori şi instrumentişti.

Festivalul a început vineri seară cu o paradă inedită pe străzile oraşului Buzău, la care au participat ansamblurile celor opt ţări participante. Parada a fost aplaudată de buzoienii care au admirat îndelung costumele populare ale fiecărei ţări în parte, dar şi cântecele folclorice pe care fiecare delegaţie le-a prezentat publicului.

La Buzău, dansatorii francezi s-au arătat interesaţi şi au admirat iile româneşti expuse la un târg naţional de meşteri care se desfăşoară, cu aceeaşi ocazie, în cel mai mare parc din Buzău. Francezii au fost însă uimiţi de preţul ridicat al iilor care costau 800 de lei, motiv pentru care nu le-au cumpărat.

Sâmbătă, delegaţiile străine au vizitat Vulcanii Noroioşi şi au susţinut un mini spectacol în localitatea Berca, evenimentul continuând cu prima zi de concurs în care îşi vor prezenta tradiţiile o parte din ţările participante. Duminică, concursul va continua, urmând ca la orele serii să fie declaraţi câştigătorii.

Prezent la manifestare, coregraful Marin Barbu cunoscut şi sub numele de Nea Marin din emisiunile televizate, a explicat ce înseamnă pentru judeţul Buzău, dar şi pentru România, un astfel de festival care ar putea fi înscris în calendarul Consiliului Internaţional al Organizaţiilor de Festivaluri Folclorice.

"Cred că este un lucru foarte bun pentru Buzău. Vreau să văd dacă va ieşi bine şi, dacă va fi bine, îl vom înscrie în calendarul CIOFF (Consiliul Internaţional al Organizaţiilor de Festivaluri Folclorice) şi dacă vom reuşi să îl înscriem atunci va şti toată lumea despre Buzău”, a declarat coregraful Marin Barbu, preşedintele juriului primei ediţii a Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale.

Din juriul Festivalului Internaţional de Dansuri Tradiţionale de la Buzău mai fac parte coregrafa Larisa Barbu, fiica lui Nea Mărin, directorul Muzeului Astra din Sibiu, Mirela Creţu, doctorul în etnografie şi folclor Ilie Moise şi directorul Centrului Naţional de Promovare şi Valorificare a Culturii Naţionale, Oana Petrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici