- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (30.03.2012, 16:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ora Pământului 2012: Un apel pentru stingerea luminilor şi pornirea telefoanelor inteligente
Pentru a-i convinge pe pământeni să stingă luminile, sâmbătă, şi să "salveze" planeta, promotorii iniţiativei Earth Hour mizează în acest an pe reţelele de socializare - o idee poate nu chiar atât de strălucită, întrucât internetul pare la rândul său, destul de vorace din punct de vedere energetic.
Urmărește
570 afișări
Ora Pământului 2012: Un apel pentru stingerea luminilor şi pornirea telefoanelor inteligente (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)
În fiecare an, de la Sydney la Los Angeles, tot mai multe municipalităţi şi persoane particulare rămân în întuneric timp de o oră, manifestându-şi astfel voinţa de a combate fenomenul de încălzire globală, răspunzând astfel apelului lansat de World Wide Fund for Nature (WWF).
Ediţia din 2012 va avea loc sâmbătă, începând cu ora locală 20.30 din fiecare ţară, iar organizatorii speră să depăşească performanţa din 2011, când la acest eveniment au participat 5.200 de oraşe din 135 de ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Pentru a prelungi acţiunea dincolo de graniţa celor 60 de minute, organizatorii îi îndeamnă pe cei mai motivaţi dintre participanţi să apeleze la reţelele de socializare, urmărind ştirile pe Facebook, vorbind despre angajamentele lor pe Twitter sau îndemnându-i pe ceilalţi să acţioneze la rândul lor, prin intermediul unor înregistrări video postate pe YouTube.
Singura "capcană": toate aceste tehnologii generează şi ele CO2, prin utilizarea telefoanelor inteligente, a PC-urilor şi a tabletelor - dispozitive care consumă energie electrică.
La fiecare incursiune pe internet, oamenii contribuie la emiterea indirectă de CO2: cel provenit din energiile fosile arse pentru fabricarea şi reîncărcarea aparatelor, dar şi cel pentru alimentarea nenumăratelor servere pe care sunt stocate datele informatice.
Deşi acest impact este dificil de măsurat, un studiu realizat în anul 2008 de cabinetul Bio Intelligence Service a ajuns la concluzia potrivit căreia sectorul noilor tehnologii se face vinovat de generarea unui procent de 2% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră pe plan mondial, un procent echivalent cu cel generat de industria transporturilor aeriene.
Simpla expediere, recepţie şi stocare a mesajelor e-mail de un angajat dintr-o companie franceză ce numără 100 de salariaţi generează de exemplu 13,6 tone de CO2, afirmă Agence de l'environnement de la maîtrise de l'énergie (ADEME).
Prin comparaţie, emisiile anuale pe locuitor în Franţa sunt de circa 6 tone de CO2.
În 2009, revista Time a generat o polemică neobişnuită afirmând, pe baza unui studiu realizat de un cercetător de la Universitatea Harvard, că două căutări pe motorul Google generează în medie 14 grame de CO2, aceeaşi cantitate generată de funcţionarea unui ceainic.
Criticaţi cu regularitate de diverse ONG-uri, inclusiv de Greenpeace, giganţii internetului fac tot mai multe eforturi în acest sens şi nu ezită să le prezinte.
În octombrie 2011, compania Facebook a anunţat că a ales un oraş din nordul Suediei, Luleaa, aflat în apropiere de cercul polar, unde îşi va amplasa primul ei centru de stocare a datelor din Europa. Clima din acea zonă reprezintă un atu în măsura în care "răcierea serverelor reprezintă o problemă majoră pentru centrele de stocare a datelor", au explicat reprezentanţii companiei Facebook, care a fost ţinta criticilor organizaţiei Greenpeace.
În ceea ce priveşte compania Twitter, o platformă de microblogging pe care se postează în fiecare zi peste 340 de milioane de mesaje de cel mult 140 de caractere, fiecare mesaj "cântăreşte" circa 0,02 grame de CO2, a declarat în 2011 Raffi Krikorian, directorul departamentului de infrastructură a site-ului, într-un comentariu postat pe internet. "Putem să facem mai bine de atât", a adăugat el.
Organizatorii iniţiativei Ora Pământului recunosc faptul că au ezitat multă vreme înainte de a decide să implice internetul în lupta contra încălzirii globale.
"În ansamblu, capacitatea de a construi o campanie digitală şi de a se angaja alături de mulţi oameni de pe întreaga planetă, prin reducerea la minimum a călătoriilor, reprezintă unul dintre marile atuuri ale tehnologiei", a spus Andy Ridley, cofondator şi directorul executiv al acestei iniţiative.
"Este important să precizăm faptul că obiectivul Earth Hour nu se referă la cantitatea de emisii care vor fi evitate în acea noapte, ci mai mult în angajarea persoanelor private, a organizaţiilor şi a guvernelor, pentru atingerea unui obiectiv mai larg şi de a asigura un viitor durabil", a adăugat Andy Ridley.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe