- Home
- Life-Inedit
- (28.11.2014, 13:48)
- Adrian Robu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
”Oraşul abandonat”: Împrejurimile centralei nucleare de la Cernobîl, filmate pentru prima dată cu o dronă - VIDEO, FOTO
O roată de bâlci îngheţată, vegetaţie contaminată şi vopseaua scorojită de pe pereţii unei piscine sunt imagini reprezentative pentru oraşul devastat, în urmă cu aproape 30 de ani, de unul din cele mai mari dezastre nucleare civile.
Urmărește
20710 afișări
Împrejurimile centralei nucleare de la Cernobîl, filmate pentru prima dată cu o dronă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oraşul Prîpeat, din Ucraina, ce adăpostea odinioară 50.000 de oameni, se află la câţiva kilometri de centrala de la Cernobîl, care a explodat în 1986, notează dailymail.co.uk.
O dronă operată de realizatorul Danny Cooke a surprins nivelul de degradare survolând întinderea pustie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Materialul prezintă cum natura pune stăpânire pe oraşul Prîpeat. Imaginile stranii ale maşinuţelor electrice ruginite şi hârtiilor împrăştiate sunt însoţite de cele ale florilor şi copacilor care au răsărit între blocuri. Deşi după dezastrul nuclear au apărut multe imagini ale oraşului, filmarea aceasta este prima realizată cu ajutorul unei drone.
“Cernobîl este unul din cele mai interesante şi periculoase locuri în care am fost. Dezastrul nuclear, petrecut în 1986, la un an după ce m-am născut, a afectat foarte mulţi oameni, inclusiv familia mea, care locuia în Italia”, declară Cooke.
”Nu-mi pot imagina cât de înspăimântător trebuie să fi fost pentru localnicii evacuaţi”, adaugă realizatorul. Cercetătorii sunt divizaţi în privinţa numărului exact de victime ale exploziei, care a eliberat un nivel de radioactivitate de 400 de ori mai mare decât cel produs de bomba atomică de la Hiroshima.
Cooke a filmat clipul intitulat “Ilustrate din Prîpeat, Cernobîl”, în timp ce lucra la un fragment al materialului CBS News dedicat Zonei de interdicţie de la Cernobîl. Instrumentele folosite au fost un contor Geiger, o dronă cu patru motoare DJI Phantom 2, o cameră Cannon 7D şi una GoPro3+.
Prîpeat poate fi vizitat pentru scurte perioade de timp, întrucât izotopii eliberaţi în urma dezastrului s-au degradat.
“În timpul petrecut acolo am întâlnit oameni uimitori, între care şi ghidul meu Evghenii, poreclit Stalker”, povesteşte Cooke. “Am petrecut săptămâna împreună explorând Cernobîlul şi oraşul abandonat. Este ceva liniştit şi totuşi foarte tulburător în acest loc. Timpul s-a oprit, iar mărturiile celor întâmplate în trecut erau pretutindeni în jurul nostru”, adaugă realizatorul.
Accidentul a avut loc în timpul unor teste, pe 26 aprilie 1986. O explozie puternică urmată de un incendiu au proiectat în atmosferă o cantitate mare de particule radioactive, care au fost împrăştiate în vestul Uniunii Sovietice şi în Europa. Accidentul nu a fost dezvăluit timp de câteva zile de oficialii sovietici. În colonia muncitorească Prîpeat puţini ştiau ce s-a întâmplat atunci când reactorul numărul 4 a explodat în jurul orei 1.30 dimineaţa.
Accidentul a fost recunoscut oficial trei zile mai târziu iar guvernul a evacuate 350.000 de locuitori din Cernobîl şi Prîpeat. O zonă de interdicţie pe o rază de câteva zeci de kilometri a fost impusă în jurul centralei abandonate pentru a feri populaţia de efectele scurgerilor radioactive.
Deşi zeci de mii de oameni au evacuate zona, câţiva localnici au refuzat să plece. O mână de bătrâni s-au întors pentru a fi aproape de mormintele familiei.
Turiştii pot obţine premise de trecere valabile o zi, iar unii muncitori care se ocupă de reparaţii au voie să lucreze aici câteva ore în fiecare lună. Cercetătorii spun că zona nu poate fi propice vieţii în următorii 20.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Un acoperiş şi un zid s-au prăbuşit la Cernobîl
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe