- Home
- Life-Inedit
- BRUXELLES, (12.04.2013, 17:12)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organismele de gestiune a drepturilor de autor muzicale au câştigat un proces cu Comisia Europeană
Tribunalul Uniunii Europene a dat câştig de cauză, vineri, unor societăţi de gestiune a drepturilor de autor în domeniul operelor muzicale, într-un proces pe care acestea l-au declanşat împotriva Comisiei Europene, care le acuzase de colectare ilegală a drepturilor de autor.
Urmărește
245 afișări
Organismele de gestiune a drepturilor de autor muzicale au câştigat un proces cu Comisia Europeană
Confederaţia internaţională a societăţilor autorilor şi compozitorilor (Confédération internationale des sociétés d'auteurs et compositeurs - CISAC) reprezintă societăţile de gestiune colectivă a drepturilor de autor, în special în domeniul muzical, în peste 120 de ţări. Din România, membru în CISAC este organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), conform site-ului ucmr-ada.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit AFP, în anul 2000, grupul de media RTL a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva unei societăţi membre a CISAC, spunând că respectiva societate a refuzat să îi dea o licenţă de exploatare a unor opere muzicale pe teritoriilor Uniunii Europene.
În 2003, Music Choice Europe, care furnizează servicii de radiodifuziune şi de televiziune pe internet, a depus la rândul său o plângere la Comisia Europeană care vizează contractul tip pe care societăţile membre CISAC îl impuneau pentru a acorda licenţele de exploatare a unor opere muzicale.
Ca urmare a acestor plângeri, Comisia Europeană a interzis, în iulie 2008, unui număr de 24 de societăţi europene de gestiune a drepturilor de autor, din majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, să mai "împiedice libera concurenţă, prin impunerea unor clauze de afiliere şi de exclusivitate".
Cele mai multe dintre aceste societăţi de gestionare a drepturilor de autor şi CISAC au sesizat, la rândul lor, Tribunalul Uniunii Europene. Ele au respins acuzaţiile care li se aduceau, precizând că nu practică, aşa cum a spus Comisia Europeană, concentrarea, ci luptă contra utilizării ilegală a operelor muzicale ale compozitorilor pe care îi reprezintă.
Vineri, instanţa a dat dreptate CISAC şi celor 20 de organisme de gestiune a drepturilor de autor vizate şi a anulat decizia Comisiei Europene. Potrivit Tribunalului Uniunii Europene, Comisia Europeană nu a avut suficiente dovezi care să susţină decizia pe care a luat-o împotriva acestor organisme de gestiune a drepturilor de autor.
Aceste societăţi de drepturi de autor, între care Sacem din Franţa, sunt desemnate să colecteze şi să repartizeze banii încasaţi din drepturi de autor pentru artişti, compozitorii şi case de producţie.
CISAC a elaborat un contract tip care vizează acorduri de reprezentare reciprocă între membrii săi. Astfel, fiecare societate de gestiune colectivă se angajează, în baza unui contract de reciprocitate, să cedeze drepturile de autor din teritoriul în care activează la celelalte societăţi de gestiune, care, la rândul lor, le pot exploata pe teritoriile în care activează.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe