Papa Francisc critică presa şi răspândirea de ştiri false: "Dezinformarea este precum coprofilia"

Papa Francisc a criticat organizaţiile mass-media care se concentrează pe scandaluri şi defăimare publică şi pe promovarea de ştiri false drept mijloc de a discredita persoanele publice. Răspândirea ştirilor false este "probabil cel mai mare prejudiciu pe care mass-media îl poate aduce".

Urmărește
1263 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc critică presa şi răspândirea de ştiri false: "Dezinformarea este precum coprofilia"

Papa Francisc critică presa şi răspândirea de ştiri false: "Dezinformarea este precum coprofilia" (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Papa Francisc şi-a cerut scuze pentru folosirea unor termeni pe care oamenii i-ar putea găsi respingători. "Cred că mass-media trebuie să prezinte lucrurile foarte limpede, foarte transparent, şi să nu cadă în - fără supărare - boala coprofiliei, adică să-şi dorească mereu să acopere şi să documenteze scandaluri, să relateze despre lucruri urâte, chiar dacă acestea sunt adevărate", a afirmat Papa Francisc pentru publicaţia Tertio.

"Şi din moment ce oamenii au o tendinţă spre boala coprofagiei, multe daune şi pagubă pot fi aduse". De asemenea, Papa Francisc a vorbit despre pericolul de a folosi mijloacele din mass-media pentru a calomnia rivalii politici.

"Mijloacele de comunicare în masă se confruntă cu propriile lor ispite, pot fi tentate să folosească forme de calomnie, şi, prin urmare, folosesc metode de defăimare, mai ales în lumea politică", a adăugat Papa Francisc. "Mass-media poate fi folosită drept mijloc de defăimare. Nimeni nu are dreptul să facă acest lucru. Este un păcat şi este jignitor ", a mai afirmat Papa Francisc.

Dezinformarea este cel mai mare prejudiciu potenţial pe care mass-media îl poate provoca, afirmă Papa Franics, pentru că "îndreaptă opinia într-o singură direcţie şi omite cealaltă parte a adevărului", potrivit declaraţiei Suveranului Pontif, citată de repubblica.it.

Nu este pentru prima dată când când Papa Francisc şi-a expus punctul de vedere într-un limbaj neobişnuit de frust. Cu un an înainte să fie ales papă, acesta a declarat pentru ziarul italian La Stampa: "Jurnaliştii riscă uneori să se facă vinovaţi de coprofilie şi să instige, astfel, coprofagia, un păcat care îi ispiteşte pe toţi bărbaţii şi pe toate femeile - adică, tendinţa de a se concentra pe aspectele negative, mai degrabă decât pe aspectele pozitive."

Mai multe detalii, aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici