Video Peisaj EXTRATERESTRU: Cum arată insula Socotra, cel mai fascinant ecosistem din lume - FOTO, VIDEO

Fauna de pe insula Socotra a căpătat trăsături ieşite din comun din cauza izolării şi a condiţiilor climatice unice. Cele peste şapte sute de specii endemice i-au dat un aspect aproape nepământean şi i-au atras renumele de "cel mai extraterestru loc de pe Pământ".

Urmărește
7275 afișări

Insula Socotra face parte din arhipelagul cu acelaşi nume, format din 4 insule şi constituie 95% din suprafaţa solului din arhipelagul situat în Oceanul Indian. Formaţiunea se află situată la aproximativ 240 de kilometri în est faţă de Cornul Africii şi la aproape 380 de kilometri la sud de peninsula Arabică, fiind unul dintre cele mai izolate locuri de origine continentală de pe Pământ. Insula măsoară 132 de kilometri în lungime şi aproape 50 de kilometri în lăţime, iar clima de aici a făcut ca flora şi fauna să fie ieşite din comun. În plus, din cauza izolării, aproape şapte sute de specii, o treime dintre cele prezente pe insulă, sunt endemice (trăiesc doar în acel teritoriu).

Temperatura medie anuală în Socotra se apropie de valoarea de 26 de grade Celsius, iar umiditatea este de doar 25.2%. Climatul semiarid şi arid, cu precipitaţii puţine, dar răspândite uniform în timpul anului şi izolarea au contribuit la dezvoltarea unor specii spectaculoase.

Una dintre plantele distinctive este arborele  "sângele dragonului", Dracaena Cinnabari, al cărui nume a fost inspirat de seva roşie pe care o produce, relatează Business Insider. Printre numeroasele utilizări ale acesteia se numără efectele medicinale, pe care localnicii încă se bazează în tratarea problemelor de sănătate. Seva arborelui este folosită şi la fabricarea vopselelor, a tămâiei şi la băiţuirea lemnului.

Adenium obesum socotranum, trandafirul deşertului, o altă specie endemică, este cunoscută pentru forma ieşită din comun, dar şi pentru seva otrăvitoare, folosită la vânătoarea de animale mari şi la pescuit, în multe zone din Africa.

Etimologia toponimului Socotra este incertă, unele dintre variantele propusele fiind cuvintele dvīpa (insulă) şi sukhadhara (care oferă fericire), din limba sanscrită. Plajele splendide, fără staţiuni dezvoltate şi lanţuri hoteliere, par să susţină această origine a numelui.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici