- Home
- Life-Inedit
- (04.08.2014, 14:01)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peisaj extraterestru: Cum arată insula Socotra, unul dintre cele mai izolate locuri din lume - GALERIE FOTO
Izolarea şi condiţiile climatice au făcut ca fauna de pe insula Socotra să capete trăsături ieşite din comun. Cele aproape şapte sute de specii endemice i-au dat un aspect aproape nepământean şi i-au atras renumele de "cel mai extraterestru loc de pe Pământ".
Urmărește
9590 afișări
Peisaj extraterestru. Cum arată insula Socotra, unul dintre cele mai izolate locuri din lume - GALERIE FOTO (Imagine: EPA / Mediafax Foto)
Insula Socotra, parte a arhipelagului cu acelaşi nume, este situată la aproximativ 240 de kilometri în est faţă de Cornul Africii şi la aproape 380 de kilometri la sud de peninsula Arabică. Cândva parte a supercontinentului Godwana, de care s-a separat în Miocen, Socotra este unul dintre cele mai izolate locuri de origine continentală de pe Pământ. Insula, care măsoară 132 de kilometri, în lungime, şi aproape 50 de kilometri, în lăţime, aparţine de Yemen, mai exact de guvernoratul Hadhramut, cea mai mare diviziune administrativă a ţării arabe.
TITLURILE ZILEI
-
• Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
astăzi, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
astăzi, 13:00
-
astăzi, 14:07
-
astăzi, 11:36
-
astăzi, 13:25
-
astăzi, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
astăzi, 08:58
-
astăzi, 09:25
-
astăzi, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
astăzi, 09:51
-
ieri, 20:55
• Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record
-
astăzi, 07:44
-
astăzi, 07:42
-
ieri, 20:07
-
Citeşte şi:
O fotografie a unui român, cu un peisaj din Munţii Rodnei, publicată în National Geographic - FOTO
Citeşte şi:
PEISAJ INEDIT: Peşterile de gheaţă Mendenhall, care se modifică în permanenţă - FOTO, VIDEO
Clima a făcut ca flora şi fauna să fie ieşite din comun, iar din cauza izolării, aproape şapte sute de specii, o treime dintre cele prezente pe insulă, sunt endemice. Temperatura medie anuală în Socotra se apropie de valoarea de 26 de grade Celsius, faţă de 11 grade Celsius, în România, iar umiditatea este de doar 25.2%, faţă de aproape 71%, în ţara noastră. Climatul este semiarid şi arid, cu precipitaţii puţine, dar răspândite uniform în timpul anului. Izolarea şi aceste particularităţi climatice au contribuit la dezvoltarea unor specii spectaculoase.
Una dintre plantele distinctive este arborele "sângele dragonului", Dracaena Cinnabari, al cărui nume a fost inspirat de seva roşie pe care o produce, relatează Business Insider. Printre numeroasele utilizări ale acesteia se numără efectele medicinale, pe care localnicii încă se bazează în tratarea problemelor de sănătate. Seva arborelui este folosită şi la fabricarea vopselelor, a tămâiei şi la băiţuirea lemnului.
Adenium obesum socotranum, trandafirul deşertului, o altă specie endemică, este cunoscută pentru forma ieşită din comun, dar şi pentru seva otrăvitoare, folosită la vânătoarea de animale mari şi la pescuit, în multe zone din Africa.
Dendrosicyos socotranus, arborele castravete, se găseşte doar pe insula Socotra. Aşa cum îi spune şi numele, planta face parte din familia cucurbitaceelor, la fel ca şi leguma, fiind singura dintre acestea care creşte sub formă de arbore.
Etimologia toponimului Socotra este incertă, unele dintre variantele propusele fiind cuvintele dvīpa (insulă) şi sukhadhara (care oferă fericire), din limba sanscrită. Plajele splendide, fără staţiuni dezvoltate şi lanţuri hoteliere, par să susţină această origine a numelui.
Citeşte şi:
TOPUL oraşelor în care locuiesc milionarii lumii
Citeşte şi:
5 mistere pe care ştiinţa nu le poate rezolva
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe