Peste 100 de câini din România, la expoziţii externe. Puii se vând şi cu 10.000 euro în străinătate

Peste 100 de români merg în fiecare an cu câinii la expoziţii în afara ţării, dar deşi în străinătate puii proveniţi din părinţi premiaţi internaţional costă şi 10.000 euro, în România se vând de 10-20 de ori mai ieftin, din cauza puterii scăzute de cumpărare, spune arbitrul chinolog Anca Giura.

Urmărește
1004 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de câini din România, la expoziţii externe. Puii se vând şi cu 10.000 euro în străinătate

Peste 100 de câini din România, la expoziţii externe. Puii se vând şi cu 10.000 euro în străinătate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"În fiecare dintre ultimii ani, mai mult de 100 de români merg cu câinii la expoziţii internaţionale. Numărul lor a crescut în ultimii ani, pentru că în România apar tot mai mulţi câini de valoare", a declarat agenţiei MEDIAFAX Anca Giura, arbitru internaţional al FCI (Federaţia Chinologică Internaţională).

Ea spune că doar la campionatul mondial şi cel european, care au loc o dată pe an, participă câteva zeci de animale din România. Restul merg la expoziţii din ţările din zonă, dar şi la concursuri internaţionale din Franţa, Belgia sau Germania.

"Proprietarii care merg cu aceşti câini la concursuri nu au niciun beneficiu, ci o fac pur şi simplu din pasiune. Îşi plătesc singuri cazarea, drumul şi masa. Aşa cum alţii investesc în maşini şi în alte lucruri, aceşti oameni investesc în câini. Dacă am trăi în altă ţară, un pui din părinţi premiaţi internaţional s-ar vinde şi cu 10.000 de euro. La noi, din cauza puterii scăzute de cumpărare, sunt de 10-20 de ori mai ieftini", a afirmat Anca Giura.

Cei care participă la expoziţii internaţionale merg cu câini din diverse rase, printre care ciobănesc german, samoyed, beagle, rottweiler, brac german, dar şi cobăneşti româneşti.

"Sunt oameni care au câini de mare valoare şi merg să-şi confirme această valoare peste graniţe. Una e să vii la concurs în România şi câinele să concureze cu alţi 2-3 din rasa lui, alta e la un concurs în străinătate, unde sunt şi 90-100 de câini din aceeaşi rasă", a explicat Giura.

Giura jurizează în fiecare an 25-30 de concursuri canine în străinătate.

"Am fost recent la un concurs internaţional în Filipine şi am jurizat şi doi braci germani care arătau foarte bine şi care au obţinut rezultate bune. După concurs, proprietarul a venit la mine şi mi-a spus că acei câini provin din România, de la un cunoscut crescător de braci germani", a povestit ea.

Arbitrul internaţional a arătat că, din păcate, mulţi români preferă să cumpere căţei din pet shop, în detrimentul celor de la crescători.

"Sunt oameni care ţin câinii prin beciuri, în condiţii cumplite, şi îi folosesc doar ca să vândă puii la pet shop. Aceşti căţei nu au acte, nu li se ştie provenienţa, iar crescătorii se pot trezi că au diverse defecte sau deficienţe comportamentale. Ar trebui ca cei care vor un câine să îl ia de la crescători, unde li se cunoaşte ascendenţa, au pedigree şi analize la zi", a mai spus Anca Giura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici