- Home
- Life-Inedit
- (25.06.2014, 16:33)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO
Modificarea fotografiilor cu ajutorul unor programe de calculator, cum este Photoshop, ori a unor aplicaţii pentru dispozitive mobile, aşa cum e Instagram, poate părea o preocupare modernă. Însă dacă programele de acest fel au devenit populare relativ recent, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre dorinţa de a obţine imagini spectaculoase care a însoţit fotografia încă de la bun început.
Urmărește
2224 afișări
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO (Imagine: Taschen)
Istoria fotografiei începe cu aproape 2.500 de ani în urmă, când gânditori ca Aristotel sau Mozi şi, ulterior, Euclid au descris felul în care lumina solară formează, uneori, imagini răsturnate atunci când străbate o mică deschizătură, observând, practic, efectul camerei obscure. Până la apariţia primei fotografii însă, a fost nevoie de o serie de invenţii şi descoperiri separate, întinse pe sute de ani.
Albertus Magnus a descoperit nitratul de argint, cel mai probabil Georg Fabricius a descoperit clorura de argint, trei sute de ani mai târziu, iar Wilhelm Homberg a descris felul în care unele substanţe reacţionează atunci când sunt expuse la lumină, efectul fotochimic. Giorgio Cardano a adăugat o lentilă unei camere obscure, realizând primul obiectiv, iar Daniele Barbaro a montat o diafragmă sistemului, în secolul al XVI-lea.
TITLURILE ZILEI
-
• Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
astăzi, 16:12
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 15:48
• Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
astăzi, 20:13
-
astăzi, 10:03
-
astăzi, 15:33
• Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
astăzi, 19:52
• „E ultimul meu an la club”. Mohamed Salah spune că va pleca de la Liverpool la finalul sezonului
-
astăzi, 18:30
• Cum îmbunătăţeşte abţinerea de la alcool somnul şi sănătatea
-
ieri, 23:08
-
astăzi, 15:52
-
astăzi, 17:45
-
astăzi, 18:56
• Creştere de aproape 2% pentru Bursa de la Bucureşti în prima şedinţă de tranzacţionare din an
-
astăzi, 12:30
-
astăzi, 14:29
-
astăzi, 11:39
• Cât alcool este prea mult? Experţii explică diferenţa dintre consumul excesiv şi consumul intensiv
Folosindu-se de aceste elemente, dar şi de descoperirile anterioare, Thomas Wedgwood a încercat, cu succes, să imprime imaginile obţinute pe hârtie ori piele, dar acestea puteau fi admirate doar în întuneric, pentru că odată expuse la lumina solară acestea se distrugeau.
Nicephor Niepce a rezolvat această problemă şi a realizat prima fotografie din istorie, în 1822, dar procesul era greoi şi dura multe ore, uneori chiar zile. Colaboratorul său Louis Daguerre a îmbunătăţit procesul şi, în 1838 , a realizat prima fotografie în care apar persoane.
Inovaţiile s-au succedat pe bandă rulantă, astfel că fotografia a început să devină extrem de populară în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Noul proces era mai precis şi era capabil să redea mai multe detalii decât picturile sau desenele, dar, din păcate, imaginilor rezultate le lipseau culorile. Astfel că, la scurt timp după apariţia primelor fotografii a apărut şi dorinţa de a le modifica, relatează CNN. Şi cum tehnica de obţinere a unor fotografii colorate nu părăsise încă laboratoarelor pionierilor, fotocromia a devenit cea mai răspândită soluţie. Aceasta presupunea realizarea pozelor în mod tradiţional, în alb şi negru, şi colorarea lor manuală, ulterior.
Procesul a fost inventat de Hans Jakob Schmid, un angajat al unei tipografii elveţiene. Tehnica presupunea acoperirea unei tablete cu o emulsie fotosensibilă, peste care se aşeza negativul fotografiei. Acesta era apoi expus la soare de la câteva minute până la câteva ore, în funcţie de anotimp şi de intensitatea razelor solare. Culorile erau aplicate ulterior, prin tehnici de litografie, ceea ce înseamnă că o nouă copie trebuia realizată pentru fiecare nuanţă aplicată. Imaginile obţinute astfel compuneau apoi fotografia finală, de această dată color.
Apariţia fotografiei color, la graniţa dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea, a afectat popularitatea acestei tehnici, iar introducerea filmului Kodachrome, de către firma Kodak, a scos-o practic din uz, deşi ultima fabrică şi-a închis porţile abia în 1970.
Citeşte şi:
SECRETELE unei relaţii de lungă durată. Flirtul cu alte persoane şi weekendul în doi, printre cele mai importante
Citeşte şi:
15 lucruri mai puţin ştiute despre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Ce nu ştiai despre UMBRELĂ: Lucruri mai puţin cunoscute despre obiectul indispensabil în zilele ploioase
Citeşte şi:
7 motive ca să mănânci CIREŞE. Ce proprietăţi benefice au fructele-vedetă ale sezonului - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe