- Home
- Life-Inedit
- (25.06.2014, 16:33)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO
Modificarea fotografiilor cu ajutorul unor programe de calculator, cum este Photoshop, ori a unor aplicaţii pentru dispozitive mobile, aşa cum e Instagram, poate părea o preocupare modernă. Însă dacă programele de acest fel au devenit populare relativ recent, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre dorinţa de a obţine imagini spectaculoase care a însoţit fotografia încă de la bun început.
Urmărește
2222 afișări
Photoshop de secol XIX. Cum se modificau imaginile la începuturile fotografiei - GALERIE FOTO (Imagine: Taschen)
Istoria fotografiei începe cu aproape 2.500 de ani în urmă, când gânditori ca Aristotel sau Mozi şi, ulterior, Euclid au descris felul în care lumina solară formează, uneori, imagini răsturnate atunci când străbate o mică deschizătură, observând, practic, efectul camerei obscure. Până la apariţia primei fotografii însă, a fost nevoie de o serie de invenţii şi descoperiri separate, întinse pe sute de ani.
Albertus Magnus a descoperit nitratul de argint, cel mai probabil Georg Fabricius a descoperit clorura de argint, trei sute de ani mai târziu, iar Wilhelm Homberg a descris felul în care unele substanţe reacţionează atunci când sunt expuse la lumină, efectul fotochimic. Giorgio Cardano a adăugat o lentilă unei camere obscure, realizând primul obiectiv, iar Daniele Barbaro a montat o diafragmă sistemului, în secolul al XVI-lea.
TITLURILE ZILEI
-
• Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
astăzi, 19:14
• MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53
-
astăzi, 17:00
• Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
astăzi, 16:20
• Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
astăzi, 15:26
• Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
astăzi, 14:30
• Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
astăzi, 12:57
• Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
astăzi, 12:55
• Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 09:32
-
astăzi, 09:02
• „Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
astăzi, 08:06
• 19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
astăzi, 08:04
• SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
-
astăzi, 07:25
• Ion Cristoiu: Caragiale parodiază fără s-o ştie viitoarea proză proletcultistă
-
astăzi, 14:50
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord
Folosindu-se de aceste elemente, dar şi de descoperirile anterioare, Thomas Wedgwood a încercat, cu succes, să imprime imaginile obţinute pe hârtie ori piele, dar acestea puteau fi admirate doar în întuneric, pentru că odată expuse la lumina solară acestea se distrugeau.
Nicephor Niepce a rezolvat această problemă şi a realizat prima fotografie din istorie, în 1822, dar procesul era greoi şi dura multe ore, uneori chiar zile. Colaboratorul său Louis Daguerre a îmbunătăţit procesul şi, în 1838 , a realizat prima fotografie în care apar persoane.
Inovaţiile s-au succedat pe bandă rulantă, astfel că fotografia a început să devină extrem de populară în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Noul proces era mai precis şi era capabil să redea mai multe detalii decât picturile sau desenele, dar, din păcate, imaginilor rezultate le lipseau culorile. Astfel că, la scurt timp după apariţia primelor fotografii a apărut şi dorinţa de a le modifica, relatează CNN. Şi cum tehnica de obţinere a unor fotografii colorate nu părăsise încă laboratoarelor pionierilor, fotocromia a devenit cea mai răspândită soluţie. Aceasta presupunea realizarea pozelor în mod tradiţional, în alb şi negru, şi colorarea lor manuală, ulterior.
Procesul a fost inventat de Hans Jakob Schmid, un angajat al unei tipografii elveţiene. Tehnica presupunea acoperirea unei tablete cu o emulsie fotosensibilă, peste care se aşeza negativul fotografiei. Acesta era apoi expus la soare de la câteva minute până la câteva ore, în funcţie de anotimp şi de intensitatea razelor solare. Culorile erau aplicate ulterior, prin tehnici de litografie, ceea ce înseamnă că o nouă copie trebuia realizată pentru fiecare nuanţă aplicată. Imaginile obţinute astfel compuneau apoi fotografia finală, de această dată color.
Apariţia fotografiei color, la graniţa dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea, a afectat popularitatea acestei tehnici, iar introducerea filmului Kodachrome, de către firma Kodak, a scos-o practic din uz, deşi ultima fabrică şi-a închis porţile abia în 1970.
Citeşte şi:
SECRETELE unei relaţii de lungă durată. Flirtul cu alte persoane şi weekendul în doi, printre cele mai importante
Citeşte şi:
15 lucruri mai puţin ştiute despre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Ce nu ştiai despre UMBRELĂ: Lucruri mai puţin cunoscute despre obiectul indispensabil în zilele ploioase
Citeşte şi:
7 motive ca să mănânci CIREŞE. Ce proprietăţi benefice au fructele-vedetă ale sezonului - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53