- Home
- Life-Inedit
- IAŞI, (09.06.2019, 13:57)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Renumitele cireşe de Comarna, compromise de vreme: Anul trecut se lăfăia lumea în cireşe, anul ăsta nu | FOTO
Ploile din această această primăvară au distrus recolta de cireşe. Producătorii din localitatea ieşeană Comarna spun că abia dacă au un sfert din producţia de anul trecut. Opt tone de cireşe la hectar au cules în primăvara şi vara lui 2018, iar acum estimează două tone la hectar.
Urmărește
993 afișări
Renumitele cireşe de Comarna, compromise de vreme: Anul trecut se lăfăia lumea în cireşe, anul ăsta nu | FOTO
Cireşele de Comarna sunt printre cele mai căutate în pieţele din toată ţara. Iar la început de vară sute de tone de cireşe sunt trimise an de an din localitatea ieşeană către fabrici din Uniunea Europeană. Doar că anul acesta, cireşele sunt foarte puţine. După ploile de acum două săptămâni, cireşele au început să mucegăiască, sunt umflate cu apă, iar căldura din ultimele zile le-au făcut să crape. Din cinci fructe de pe o ramură, trei sunt stricate şi una este crăpată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Ion Cristoiu: Politicienii noştri sînt în viaţa ţării ceea ce sînt instalatorii în baie
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
„E perioada recoltării şi în momentul recoltării, dacă vremea nu este prielnică, automat ele se depreciază. Anul ăsta au fost mai puţine din prima fază, de la polenizare. Tot din cauza curenţilor, din cauza vremii. Nici în zonele în care au rămas, că am în mai multe zone livezi, cu diferite înclinaţii, cu expunere spre sud, spre vest nu ne putem bucura, nu putem încheia bucuroşi un ciclu de producţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Niţucă, unul dintre producătorii din Comarna, judeţul Iaşi.
Anul trecut din Comarna au fost livrate către fabrici din toată Uniunea Europeană aproximativ 200 de tone de cireşe. Asta pe lângă ce s-a vândut în pieţe şi la târguri.
„Fermierii au mare supărare pentru că în timpul polenizării au fost precipitaţiile foarte reci, ceea ce a afectat floarea, inclusiv producţia. Apreciem noi că în jur de 50 la sută s-ar fi pierdut cu
ocazia polenizării. Însă, acum când suntem în perioada de coacere a ceea ce a rămas, uite că din nou ploile şi-au făcut apariţia şi ne mai ia din jumătatea care a rămas, ne mai ia un 20 la sută din producţie. Cireşele au început să putrezească, crapă", a declarat Costică Archire, secretarul comunei Comarna.
Despre profit nici nu poate fi vorba anul acesta. În Comarna fiecare gospodar are cireş în grădină.
„O facem din plăcere, dar trebuie să fie şi un profit cât de mic, ca să avem cu ce să începem anul agricol următor. Până acum nici măcar jumătate din cheltuieli nu le-am scos. Sunt câteva soiuri care sunt mai tărzii, şi dacă cumva vremea se mai îndreaptă, sperăm acolo cumva să mai recuperăm din cheltuielile pe care le-am făcut", a declarat Mihai Niţucă.
Probleme nu au fost doar în localitatea ieşeană Comarna. Şi la Hiliţa, la câţiva kilometri distanţă, producţia de cireşe a fost distrusă.
Doina Herea are trei hectare de livadă şi abia dacă are ce să vândă la târguri şi în pieţele din Iaşi, unde vine în fiecare sfârşit de săptămână.
„La început se arăta producţia foarte bună, dar având în vedere că au fost multe ploi, cam ne-au dat peste cap producţia. Au început să se strice, nu ştiu dacă mai avem două trei zile de cules. Cireaşa se duce. A dat o boală exact cum dă la vie şi nu ai ce să îi faci. De stropit nu am vrut să stropim pentru că lumea caută totuşi să mănânce cât mai sănătos şi să nu fie stropit", a explicat Doina Herea, producător de cireşe din localitatea ieşeană Hiliţa.
Femeia spune că a aruncat foarte multe cireşe şi altele le-au lăsat în copaci din cauză că erau prea stricate: „Preţul e acelaşi ca anul trecut: 10 lei kilogramul. Lumea caută acum să nu fie stropit. Şi acum am pe masă un pic stricate, dar omul ia astea, pentru că nu sunt stropite. Omul vrea cireaşa naturală din copac şi nu se uită, ar da cât de mult, numai să fie cireaşa nestropită, dar fiindcă e puţină, omul nu se lăfăie în cireşe. Anul trecut se lăfăia lumea în cireşe, anul ăsta nu".
Potrivit estimărilor Direcţiei Judeţene Agricole, dacă anul trecut producătorii de cireşe din Iaşi au avut o medie de 8000 de kg la hectar, anul acesta abia dacă vor ajunge la o producţie de 2000 de kg la hectar.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Marcel Ciolacu a postat un filmuleț în care arată că și-a făcut tatuaj pe mâna stângă cu mesajul „Nu se mărește TVA-ul”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum s-a aranjat Măruță pentru Revelion! L-am surprins pe prezentatorul PRO TV în acțiune: a făcut-o pe ultima sută de metri! Copiii i-au fost alături
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe