REPORTAJ: Eclipsa de soare în Capitală: Copiii, încântaţi de "molia" care a trecut peste "bec"

Adulţi şi copii au urmărit în Capitală eclipsa parţială de soare şi au aflat că astfel de fenomene nu aduc apocalipsa. O problemă care le-a dat bătăi de cap a fost că, în mare parte a timpului, norii au acoperit soarele, fapt care nu i-a împiedicat însă să vadă "molia care a trecut peste bec”.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Eclipsa de soare în Capitală: Copiii, încântaţi de "molia" care a trecut peste "bec"

REPORTAJ: Eclipsa de soare în Capitală: Copiii, încântaţi de "molia" care a trecut peste "bec" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Copii de toate vârstele, adolescenţi, tineri şi cercetători de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti s-au strâns, vineri, pe terasa de la Palatul Voievodal Curtea Veche, lângă Hanul lui Manuc, ca să vadă eclipsa. Timp de aproape trei ore, cei prezenţi s-au uitat prin lunete, prin filtre şi au ascultat explicaţiile cercetătorului Adrian Sonka.

Eclipsa de soare a început în jurul orei 10.40, a atins punctul maxim în jurul orei 11.56 şi s-a încheiat la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea soarelui de către lună a variat în funcţie de locul din care a fost observată, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a soarelui a fost situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

O problemă care a dat bătăi de cap bucureştenilor care şi-au dorit să asiste la acest moment a fost că soarele a fost acoperit de nori, în acest interval orar.

"Avem vreo două ore să aşteptăm să se facă senin sau să ne adăpostim de ploaie sau de ninsoare", le-a spus, glumind, pasionaţilor de fenomene astronomice, cercetătorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

"Eu am glugă", a spus unul dintre copii, care a numărat, nerăbdător, minutele până la ora la care ştia că urmează să înceapă eclipsa.

Cercetătorul Adrian Sonka a răspuns tuturor întrebărilor. "Asta e una dintre eclipse. O să mai fie una spre sfârşitul anului, dar n-o s-o mai vedem la noi. Voi n-aţi prins eclipsa din '99, dar o să mai fie una toatală, când Luna acoperă complet Soarele şi se face noapte în câteva minute, maxim 7 minute, în anul 2081", le-a spus cercetătorul unor adolescenţi.

Întrebat despre discuţiile potrivit cărora, odată cu eclipsa, ar putea veni apocalipsa, cercetătorul a lămurit problema: "când spui de eclipse, spui de umbre, nu e vorba nicidecum de sfârşitul lumii”.

"De ce ar fi apocalipsă dacă trece ceva prin dreptul soarelui? Ce, dacă trece o molie peste un bec, gata, vine sfârşitul lumii? Luna e o molie şi ăla (soarele - n.r.) e un bec, nu ne deranjează cu nimic. O să mai fie o eclipsă de lună pe 28 septembrie. Atunci, noaptea, după ora 01.00 dimineaţa, până când răsare soarele, o să vedem cum luna intră în umbra pământului. Altă viaţă. Acum avem umbra lunii care trece pe pământ şi atunci o să avem umbra pâmântului pe lună. De fapt, luna intră în umbra pământului. Astea-s eclipsele, când spui de eclipse, spui de umbre", i-a lămurit cercetătorul pe cei prezenţi.

De la ora 10.30 au tot început să apară persoane pasionate de astfel de fenomene, dar şi copii care au văzut pentru prima dată o eclipsă.

Tea a venit să vadă eclipsa "cu buni şi cu mami", dar şi cu prietena ei Amira. La 5 ani şi 3 luni, Tea ştia ce urmează să se întâmple, pentru că deja i-a povestit tatăl ei.

"Mi-a spus tati acasă. Am făcut un experiment, cum vine luna în faţa soarelui", a spus fetiţa.

Aflată lângă ea, mama fetiţei o ajută cu povestea: "Am intrat într-o cameră întunecată şi am stins toate luminine". "Adică în hol", a intervenit, promt, fetiţa. "Am închis uşile, s-a făcut întuneric şi tata cu o lanternă...", a continuat mama povestea, dar Tea a ţinut să precizeze că lumina a fost de la telefonul ei de jucărie, care are şi lanternă. Apoi, mama fetiţei a completat : "A decupat un cerc şi a proiectat cu un alt disc şi ne-a arătat exact ce înseamnă eclipsă: cum luna trece prin dreptul soarelui şi-o acoperă", iar fetiţa a confirmat, fără să ezite, informaţiile spuse de mamă.

Tea s-a uitat la eclipsă cu ochelari speciali, pe care îi avea de la eclipsa din 1999, dar şi prin telescop.

"Eclipsa a fost foarte frumoasă. Prin telescop am văzut, dar doar o secundă", a mai spus Tea

Prietena ei, Amira, spune că ea a văzut doar un punct alb când s-a uitat spre cer.

Pe terasa de la Palatul Voievodal Curtea Veche, lângă Hanul lui Manuc, a venit să vadă eclipsa şi un grup de copii cu vârste între 3 şi 6 ani, însoţit de educatoare.

Tudor, în vârstă de 3 ani, ştia că soarele urmează să plece: "Se duce în nori, acolo". "Asaltaţi" cu întrebări din partea jurnaliştilor, copiii păreau mult mai interesaţi să se joace cu microfoanele şi cu reportofoanele acestora decât se le vorbească despre eclipsă. La câteva întrebări au răspuns totuşi.

Tudi, de 5 ani, spune că nu a văzut nimic, iar de vină sunt ochelarii. Alexandra are tot 5 ani şi nici ea nu a reuşit să vadă mare lucru prin ochelari. "N-am văzut decât ochii mei", spune fetiţa. Însă, ştie un lucru: afară se întunecă din cauza norilor.

Amalia, în vârstă de 6 ani, şi Andrei, de 9 ani, au venit împreună cu mama lor să vadă eclipsa. Femeia i-a învoit pe copii de la şcoală, spunând că aceasta este vârsta la care ei încep să fie curioşi şi îşi doresc să afle mai multe.

"Am văzut la televizor că va veni o eclipsă şi a zis că va veni vineri. Şi am căutat pe net şi am venit aici, pentru că zicea că se deschide. Sunt frumoase (eclipsele - n.r). Luna acoperă soarele pe jumătate (...) Prin filtru, trebuie să închizi un ochi şi vei vedea un punct mic, după aia, pe jumătate, apoi se va depărta mai mult de soare", spune Andrei.

Cercetătorul Adrian Sonka a continuat să le ofere explicaţii tuturor celor prezenţi şi a realizat şi o proiecţie, cu un telescop şi o hârtie albă, astfel încât cei prezenţi să vadă momentul eclipsei.

Deşi norii au îngreunat vizibilitatea eclipsei, aceasta a putut fi, totuşi, vizibilă, fiind momente în care oamenii s-au uitat fără niciun fel de protecţie către soare. Însă, la un moment dat, câteva picături de ploaie i-a determinat pe mulţi să meargă către un loc adăpostit, sperând că vor mai avea ocazia să vadă şi alte eclipse.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici