Reţete de pâine fără drojdie - iată 3 reţete uşoare, rapide pe care le poţi face acasă

  • În contextul limitării drumurilor pentru a face cumpărăturile zilnice sau a izolării la domiciliu datorită măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului multe persoane optează pentru varianta de a prepara pâine acasă.
  • Cumpărăturile masive realizate de populaţie în ultimele săptămâni au dus la dispariţia din magazine a drojdiei necesare realizării pâinii.
  • Chefi renumiţi şi vloggeri cunoscuţi au publicat şi explicat cum poţi prepara pâine fără a folosi tradiţionala drojdie.
Urmărește
10304 afișări
Imaginea articolului Reţete de pâine fără drojdie - iată 3 reţete uşoare, rapide pe care le poţi face acasă

Reţete de pâine fără drojdie

Poţi prepara pâine acasă şi fără tradiţionala drojdie, utilizând ca înlocuitori bicarbonatul de sodiu sau praful de copt, ambele folosite de obicei la prăjituri.
Îţi prezentăm în continuare 3 reţete uşoare pe care chiar şi un începător le poate realiza.

Reţeta lui Paul Hollywood pentru pâine realizată cu bicarbonat de sodiu

Paul Hollywood este un celebru bucătar englez, specializat în particular pe domeniul produselor realizate prin coacere, autor a unor cărţi cu reţete foarte populare şi prezentator de televiziune pentru emisiuni de gătit.
Timp de preparare: maxim 30 de minute; Timp de gătit: între 10 şi 30 minute

Ingrediente:

  • 250g fâinâ integrală
  • 250g făină alba simplă
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu (5g)
  • 1 linguriţă sare
  • 420 ml lapte bătut

Mod de preparare:
Preîncălzeşte cuptorul la 200 grd. C.

Într-un bol mare, amestecă împreună cele două tipuri de făină, bicarbonatul şi sarea.
Adăugă laptele bătut şi amestecă până se formează un aluat lipicios.

Presară puţină făină pe un blat sau pe suprafaţa de lucru pe care o foloseşti şi pune aluatul pe ea. Pliază aluatul de câteva ori pentru a omogeniza mai bine amestecul, nu îl frământa în adevăratul sens al cuvântului. Modelează aluatul într-o formă de bilă, aplatizează-l uşor cu mâna. Taie-l apoi cu un cuţit împărţindu-l în sferturi. Presară puţină făină deasupra.

Aşează aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coace-l timp de 30 de minute la 200 grd C până ce pâinea devine maroniu-aurie.
Îl poţi vedea pe Paul Hollywood cum realizează această reţetă în acest video:

Chifle rapide din aluat fără drojdie

Este o reţetă pentru chifle care nu necesită drojdie, deci sunt mai uşor şi mai rapid de făcut. Praful de copt este înlocuitorul drojdiei din aluat, deci nu are nevoie nici de timp pentru creşterea aluatului.
Unul dintre secretele acestor chifle rapide este că nu foloseşti apă în aluat. Iaurtul şi uleiul de măsline sunt singurele ingrediente umede din aluat şi fac chiflele moi.

Chifle rapide din aluat fara drojdie

Ingrediente pentru 4 chifle:

  • 400 g făină
  • 6 g praf de copt
  • 260 g iaurt normal, simplu
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriţă sare
  • seminţe de susan sau de floarea soarelui şi in, după preferinţa fiecăruia (pentru ornat)
  • 2 linguri de lapte pentru ungere sau un gălbenuş de ou

Mod de preparare:
Preîncălzeşte cuptorul la 180 ° C şi pregăteşte o tavă acoperită cu o hârtie de copt pentru coacerea chiflelor.

Într-un bol amestecă făina cu praful de copt şi sarea. În centru fă o adâncitură şi adaugă iaurtul şi uleiul de măsline apoi amestecă totul. Frământă uşor aluatul astfel obţinut până devine elastic şi îl poţi aranja sub forma unei bile. Turteşte puţin bila de aluat şi taie-o în 4 sferturi din care apoi formezi chiflele.

Pune chiflele pe tava pregătită pentru coacere. Unge-le cu puţin lapte sau cu gălbenuşul de ou bătut şi presară deasupra seminţele pe care le preferi.
Coace-le timp de 30 minute la 180 ° C.

Reţeta de chifle prezentată în canalul de Youtube “Secrets In The Oven”.

Pâine tradiţională irlandeză cu bicarbonat de sodiu

Ingrediente:

  • 265g făină integrală
  • 265g făină albă
  • 1 linguriţă sare
  • 1 linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu
  • 30 g unt rece
  • 1 ou
  • 400 ml lapte bătut (*vezi la final cum îl poţi obţine rapid din laptele normal)

Pâine tradiţională irlandeză cu bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Amestecă toată făina cu sarea şi bicarbonatul de sodiu într-un bol mare. Adaugă untul şi amestecă-l cu făina folosindu-ţi vârful degetelor până seamănă cu firimiturile de pâine. 
Într-un castron separat, bate oul şi amestecă-l cu laptele bătut.

Fă o groapă în centrul ingredientelor uscate şi toarnă deodată 3/4 din amestecul lichid, în amestecul de făină. Amestecă cu mâinile pentru a obţine un aluat moale. Aluatul trebuie să fie destul de moale, dar nu prea lipicios. Vei ştii astfel dacă mai este nevoie să adaugi restul de 1/4 de lichid sau nu. (Deoarece diferite tipuri de făină reacţionează diferit la lichidul adăugat).

Pe o suprafaţă dreaptă de lucru, dată în prealabil cu puţină făină, frământă uşor, aluatul pentru a-l aduce la o formă rotundă de circa 4 cm grosime.
Pune aluatul într-o tavă pe o foaie de copt dată bine cu făină.

Conform tradiţiei irlandeze pâinea se binecuvântează făcând (cu cuţitul) o cruce adâncă deasupra, apoi se face câte o mică gaură în cele 4 sferturi ale pâinii pentru a elibera zânele şi a le opri să blesteme frumoasa pâine la care tocmai ai muncit.

Unge pâinea deasupra cu un pic de lapte şi presară fulgi de ovăz sau diverse seminţe.

Coace pâinea timp de 15 minute la 210 ° C, apoi coboară temperatura cuptorului la 200 ° C pentru încă 30 de minute. Scoate-o din tavă şi aşeaz-o pe un suport sau blat de lemn pentru a se răci.

* Dacă nu ai lapte bătut, iată cum îl poţi obţine: Pentru a face 240 ml de lapte bătut amesteci 240 ml de lapte obişnuit cu 2 linguri de suc de lămâie sau oţet din vin alb. Le amesteci şi le laşi să stea timp de cel puţin 30 de minute înainte de utilizare.

Câteva informaţii despre laptele bătut: acesta este esenţial în această reţetă şi nu poate fi eliminat din ea. Motivul principal este că laptele bătut reacţionează chimic cu bicarbonatul de sodiu pentru a face ca pâinea să crească, în plus adaugă o aromă minunată pâinii tale. Unii oameni se îngrijorează că gustul acrişor al acestuia s-ar transfera pâinii, dar, datorită procesului de coacere nu îl vei mai simţi deloc.

Chef Gemma Stafford este originară din Irlanda, o poţi vedea preparând această reţetă şi în video-ul din canalul ei Youtube:

FOTO: 123rf.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici