România va fi a doua ţară din UE care va avea propriul satelit. Când va fi lansată racheta „EcoRocket”

  • România va fi a doua ţară din UE care îşi lansează propriul satelit, după Franţa.
  • Racheta adusă la Constanţa foloseşte un motor care funcţionează cu apă.
  • Proiectul a costat 1,2 milioane de euro şi este finanţat exclusiv din surse private.
Urmărește
21254 afișări
Imaginea articolului România va fi a doua ţară din UE care va avea propriul satelit. Când va fi lansată racheta „EcoRocket”

Sursa foto: Facebook

Astăzi a fost prezentat în piaţa Ovidiu din Constanţa proiectul EcoRocket.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică va lansa luna viitoare primul satelit românesc cu o rachetă proiectată şi construită integral în România. Astfel, ţara noastră devine a doua ţară din UE care îşi lansează propriul satelit.

ARCA este o companie aerospaţială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot.

Racheta adusă la Constanţa diferă de tot ce s-a construit până acum. Foloseşte un motor care functionează cu apă în principal de aceea se numeşte ecologică.

„Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la 10 sateliţi de tip cupsa de exemplu, are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kg goală fără combustibil”, a spus Dumitru Popescu, fondator ARCA.

Fiecare treaptă are propriul motor ce o ajută să urce pănă la o anumită înălţime.

„Prin prisma realizărilor diversificate din domeniul aviaţiei şi a cosmonauticii deci n-a fost o noutate, numai s-a concretizat experienţa acumulată în timp”, a afirmat Paul Răduţ, inginer şef ARCA.

Mâine racheta va pleca în baza navală din Portul Constanţa, de unde va fi urcată pe o navă militară. Va ieşi în largul mării pentru mai multe teste de lansare, iar la mijlocul lunii august va fi trimisă în spaţiu.

Relu Teodor a venit împreună cu fiul său să vadă racheta în realitate. După o carieră în Forţele Navale, Relu este pasionat de tot ceea ce înseamnă tehnică aerospaţială.

„Este ceva inedit şi proiectul este unul dintre principalele puncte de atracţie din punct de vedere tehnic, eu am urmărit evoluţia acestei echipe”, a spus Relu Teodo, turist.

Construcţia rachetei româneşti a costat 1,2 milioane de euro şi a fost finaţată integral din surse private.

Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici