- Home
- Life-Inedit
- ABU DHABI, (11.06.2019, 10:48)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Salvador Mundi”, cel mai scump tablou din lume, atribuit lui Da Vinci, expus pe iahtul prinţului moştenitor saudit
Tabloul "Salvator Mundi", atribuit lui Leonardo da Vinci şi devenit cel mai scump din lume după ce a fost vândut la licitaţie, în noiembrie 2017, pentru suma de 450,3 milioane de dolari, ar fi expus pe un iaht al prinţului moştenitor saudit Mohammed ben Salman, potrivit The Guardian.
Urmărește
6236 afișări
Cel mai scump tablou din lume, atribuit lui Da Vinci, expus pe iahtul prinţului moştenitor saudit
În urmă cu câteva luni, au apărut informaţii potrivit cărora tabloul, a cărui autenticitate este pusă sub semnul întrebării, ar fi dispărut.
Luni, însă, comerciantul de artă londonez Kenny Schachter a scris într-un articol pentru site-ul specializat Artnews în care spune că lucrarea este expusă pe un iaht al prinţului moştenitor saudit Mohammed ben Salman.
What the heck happened to Salvador Mundi after it was bought by a little known Saudi prince? @ddknyt on the trail. https://t.co/F4OUCj6H8Q
— Ben Hubbard (@NYTBen) March 30, 2019TITLURILE ZILEI
astăzi, 10:03 astăzi, 09:04 astăzi, 08:49• Apple oferă reduceri rare la iPhone-uri într-o ţară mare. Motivul din spatele deciziei
astăzi, 08:44• Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea în prima lună din an
astăzi, 07:54 astăzi, 07:46 astăzi, 07:52• Trump critică „frontierele deschise” şi „paraziţii violenţi” după atacul din New Orleans
astăzi, 09:37• Meghan Markle lansează o emisiune de lifestyle şi gătit pe Netflix
ieri, 18:59 ieri, 22:00• Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
ieri, 17:11 ieri, 21:05 ieri, 18:19 ieri, 20:18• Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a fost omul meciului în derby-ul Scoţiei
La începutul lunii decembrie 2017, Muzeul Luvru din Abu Dhabi a făcut public faptul că tabloul "a fost achiziţionat" de autorităţile locale, la o zi după ce în presa internaţională au apărut informaţii potrivit cărora "Salvator Mundi" ar fi fost cumpărat de prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salman. Reprezentanţii Muzeului Luvru din Abu Dhabi, care a fost inaugurat în noiembrie 2017, nu au făcut publică identitatea celui care a cumpărat tabloul la licitaţie, confirmând doar că Departamentul de Cultură şi Turism din Abu Dhabi a achiziţionat capodopera.
Tabloul urma să fie expus, din septembrie 2018, în muzeu, unde se află şi capodore ale unor maeştri precum Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Johannes Vermeer, Claude Monet şi Vincent van Gogh. Însă, cu două săptămâni înainte de vernisaj, autorităţile din Emiratele Arabe Unite au anunţat că evenimentul este amânat, fără ca motivele să fie dezvăluite. Departamentul de Cultură nu a oferit explicaţii în acest sens, iar reprezentanţii muzeului spuneau, în luna aprilie, că nu ştiu unde se află pictura, scria The New York Times.
De asemenea, un oficial al Muzeului Luvru din Paris, care a acordat licenţa pentru numele instituţiei muzeale din Abu Dhabi, a declarat, tot în aprilie, pentru The New York Times nu se cunoaşte locul unde este depozitată capodopera.
La jumătatea lunii noiembrie 2017, "Salvator Mundi" a devenit cel mai scump tablou din lume, un titlu deţinut anterior, din 2015, de lucrarea "Les Femmes d'Alger (version 0)" de Pablo Picasso. Tabloul a fost scos la vânzare de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care îl cumpărase pentru 127,3 milioane de dolari în 2013.
Istoria tabloului cu dimensiuni de 65 cm x 45 cm, realizat în jurul anului 1500, este demnă de un roman. Unii experţi spun că ar fi putut fi comandat de Curtea regală a Franţei şi că s-a aflat în proprietatea regilor englezi.
Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut şi a fost avansată ipoteza că ar fi fost distrus. A reapărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi mult timp a fost considerat ca fiind realizat de un contemporan al lui Da Vinci. Vândut pentru 45 de lire sterline în 1958, la casa Sotheby's, a fost autentificat formal ca aparţinând lui Leonardo da Vinci abia în 2005.
Unii specialişti şi-au exprimat însă rezervele privind rolul jucat cu adevărat de Da Vinci în realizarea tabloului şi sunt de părere că lucrarea a fost realizată de un ucenic din atelierul maestrului.
De altfel, săptămâna trecută, Carmen Bambach, curator la Metropolitan Museum of Art din New York, SUA, şi expert în opera lui Leonardo da Vinci, a negat că ar fi atribuit tabloul lui Da Vinci, informaţie vehiculată de casa de licitaţii Christie's, care a organizat vânzarea lucrării. Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Bambach este de părere că tabloul a fost pictat de un ucenic al lui Da Vinci, Giovanni Antonio Boltraffio, iar maestrul italian a contribuit doar cu mici retuşuri.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meciul secolului. Cântăreţul Justin Bieber l-a provocat pe actorul Tom Cruise la un meci de MMA în ring. Un luptător celebru îi va arbitra
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:20
Războiul din Ucraina. Rusia a lansat un nou val de drone asupra Ucrainei, omorând o persoană
-
astăzi, 10:03