Sărbătoarea culorii în India: Festivalul care atrage milioane de oameni - FOTO

India nu este cunoscută doar pentru celebrele filme de la Bollywood sau respectul pe care populaţia ţării îl poartă bovinelor considerate sfinte. În două dintre sătucele acestui stat se organizează anual Festivalul culorii, un eveniment scăldat în culori vii şi mii de petale de flori împărţite între participanţi.

Urmărește
629 afișări
Imaginea articolului Sărbătoarea culorii în India: Festivalul care atrage milioane de oameni - FOTO

Sărbătoarea culorii în India: Festivalul care atrage milioane de oameni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Daily Mail relatează în ediţia sa electronică despre Festivalul Lathmar, evenimentul la care în fiecare an milioane de indieni participă pentru a sărbători un vechi obicei transmis din generaţie în generaţie. 

În fiecare an pe data de 22 martie satele Nandgaon şi Barsana sunt invadate de milioane de oameni care vin să participe la Festivalul Lathmar, cunoscut şi ca sărbătoarea culorii în India. Obiceiul care stă la baza acestui festival constă în aruncarea de prafuri colorate, alături de mii de petale de flori, între participanţi.  

Această tradiţie se trage din obiceiurile populare ale indienilor. Se spune că lordul Krishna şi-a vizitat prietena Radha în satul în care aceasta locuia şi a încercat să o provoace, prin intermediul unui joc, bazat pe aruncarea de prafuri şi petale de flori. Drept răspuns Radha a decis să îl alerge pe Krishna cu beţe de bambus. 

În timpul festivalului bărbaţii se îmbracă cu fuste tradiţionale şi sunt cunoscuţi ca gops, prieteni ai lui Krishna, în timp ce femeile joacă rolul de gopis, prietenii lui Radha. 

Bărbaţii aruncă cu prafuri colorate către femei şi cântă o serie de melodii provocatoare, iar ca răspuns femeile mimează un atac cu beţe de bambus asupra acestora. 

Pregătirile pentru Festivalul culorii din India încep cu aproximativ o lună înainte. Bărbaţii prepară o licoare specială pe care o consumă în pauzele festivalului, aceasta fiind bazată pe cannabis, care se numeşte thandai. 

Femeile din ambele sate în care are loc festivalul se pregătesc şi ele tot cu o lună în avans. Mamele îşi hrănesc fiicele cu alimente bogate pentru ca la confruntările din timpul festivalului acestea să pară viguroase şi sănătoase. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici