Scott Asheton, toboşarul trupei The Stooges, a murit la vârsta de 64 de ani

Scott Asheton, toboşarul şi unul dintre membrii fondatori ai trupei The Stooges, a murit la vârsta de 64 de ani.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Scott Asheton, toboşarul trupei The Stooges, a murit la vârsta de 64 de ani

Scott Asheton, toboşarul trupei The Stooges, a murit la vârsta de 64 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decesul a fost confirmat de solistul trupei The Stooges, rockerul Iggy Pop, prin intermediul unui mesaj publicat duminică pe pagina sa de Facebook, informează contactmusic.com.

"Bunul meu prieten Scott Asheton a murit noaptea trecută. Scott a fost un artist minunat. Nu am ascultat niciodată pe cineva care să bată la tobe la fel de bine ca Scott Asheton. Îmi era ca un frate. El şi Ron au lăsat lumii întregi o moştenire uriaşă. Familia Asheton a fost şi continuă să fie a doua familie a mea. Gândurile mele se îndreaptă spre sora lui, Kathy, soţia lui, Liz, şi fiica sa, Leanna, care erau bucuria vieţii sale", a scris Iggy Pop.

Cauza decesului lui Scott Asheton nu a fost deocamdată dezvăluită.

Scott Asheton a înfiinţat trupa The Stooges în 1967, alături de Iggy Pop, Dave Alexander şi chitaristul Ron Asheton, fratele său mai mare, care a murit în 2009.

După ce grupul The Stooges s-a destrămat în 1974, Scott Asheton a colaborat cu alte proiecte muzicale, cântând la tobe cu Sonny Vincent şi Scott Morgan, dar şi în proiectele solo ale lui Iggy Pop.

Scott Asheton s-a reunit cu Iggy Pop şi ceilalţi membri supravieţuitori ai trupei The Stooges în 2003, alături de care a susţinut turnee şi a lansat discuri noi până în 2011, când a suferit un accident vascular cerebral, care l-a obligat să se retragă temporar din muzică.

În 2010, Scott Asheton, Iggy Pop şi James Williamson au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame.

Iggy Pop, pe numele său adevărat James Newell Osterberg, a avut un succes răsunător pe scena muzicii rock, numeroşi artişti, precum Sex Pistols şi Nirvana, declarându-se influenţaţi de stilul său inconfundabil. Considerat un inovator al punk rockului, fapt pentru care a fost numit "The Godfather of punk" sau "The rock Iguana", Iggy Pop este recunoscut pentru prestaţiile live cu adevărat spectaculoase, debordând de energie.

Iggy Pop a fost primul cântăreţ care a plonjat de pe scenă, sărind pe spectatorii din public (stage-dive), cu ocazia unui concert pe care l-a susţinut în Detroit, SUA - s-a şi rănit destul de grav de câteva ori cu ocazia unor astfel de salturi ulterioare. Rockerul obişnuia să le pipăie pe femeile din public, să se tăvălească pe scenă pe cioburi de sticlă, să se dezbrace în public şi să vomite pe scenă.

Iggy şi-a început cariera ca toboşar în diferite trupe de liceu, The Iguanas - prima dintre ele - fiind şi cea al cărei nume l-a inspirat în alegerea pseudonimului de scenă. În perioada anilor '60 - '70, Iggy Pop a fost membru de bază al trupei de punk-garage rock The Stooges, însă popularitatea sa a crescut odată cu cariera sa solo, hituri precum "Lust for Life", "I'm Bored", "Real Wild Child", "Candy", "Tonight" şi "The Passenger" fiind deosebit de bine primite de public.

Trupa The Stooges, cunoscută şi sub numele de Iggy and The Stooges, formată în jurul solistului vocal Iggy Pop, a devenit faimoasă la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970, fiind considerată formaţia care a redefinit şi influenţat considerabil stilurile punk, alternative şi heavy. Trupa s-a destrămat în 1974, dar s-a reunit în 2003. Chitaristul Ron Asheton, unul dintre membrii fondatori ai grupului, în vârstă de 60 de ani, a decedat în SUA, în luna ianuarie 2009. Locul acestuia a fost preluat de James Williams, iar trupa Iggy and The Stooges a susţinut un turneu mondial în 2010.

Trupa Iggy and The Stooges a susţinut un concert şi în România, în august 2011, la Festivalul Peninsula.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici