- Home
- Life-Inedit
- (31.05.2024, 12:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scrisoarea lui Churchill ce ar fi putut să schimbe cursul istoriei
- La sosirea sa în Marea Britanie, De Gaulle, liderul francezilor liberi, a fost pus la curent cu evenimentele seismice care aveau să se desfăşoare în câteva ore.
- Churchill a pus creionul pe hârtie, cu doar câteva ore înainte de începerea invaziei, pentru a redacta o scrisoare care, cu siguranţă, avea să pună capăt carierei politice a lui De Gaulle.
- Generalul a cedat – cel puţin în parte – în ambele puncte, astfel că misiva de două pagini nu a fost trimisă niciodată.
Urmărește
897 afișări
Este o scrisoare care ar fi putut schimba cursul istoriei europene – dacă ar fi fost trimisă. La începutul lunii iunie 1944, o armată vastă se aduna pe coasta de sud a Angliei cu misiunea de a elibera Franţa şi, în ciuda îngrijorărilor legate de scurgerile de informaţii din tabăra franceză, premierul britanic, Winston Churchill, l-a invitat pe generalul Charles de Gaulle să vină la Londra, scrie Daniel Boffey pentru The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Vreme extremă în Bucureşti: de la 14 grade, la ger şi ninsoare în doar 24 de ore
-
Ultimele atacuri aeriene ruseşti asupra Ucrainei ameninţă cu o „pană de curent catastrofală”
-
Ambasada SUA la Kiev se închide după un avertisment privind un atac aerian „semnificativ”
La sosirea sa în Marea Britanie, De Gaulle, liderul francezilor liberi, a fost pus la curent cu evenimentele seismice care aveau să se desfăşoare în câteva ore – debarcările din Ziua Z pe plajele din Normandia.
Dar lucrurile nu au decurs conform planului. Un Churchill exasperat, fumegând în biroul său din Downing Street, a pus creionul pe hârtie, cu doar câteva ore înainte de începerea invaziei, pentru a redacta o scrisoare care, cu siguranţă, avea să pună capăt carierei politice a lui De Gaulle.
În scrisoare, descoperită printre documentele păstrate la Arhivele Naţionale din Kew înainte de comemorarea a 80 de ani de la debarcarea din Franţa de săptămâna viitoare, el îl mustră pe De Gaulle pentru că nu a vrut să difuzeze un discurs înainte de debarcare şi pentru că a blocat trimiterea de ofiţeri de legătură francezi care să însoţească trupele aliate în Franţa.
Churchill condamna „caracterul odios al acţiunii lui De Gaulle”
Generalul a cedat – cel puţin în parte – în ambele puncte, astfel că scrisoarea de două pagini nu a fost trimisă niciodată. Dar furia lui Churchill în momentul scrierii este evidentă. El condamnă „caracterul odios al acţiunii [lui De Gaulle]” şi ameninţă că „va face cunoscut lumii că personalitatea generalului de Gaulle este singurul şi principalul obstacol între marile democraţii din vest şi poporul francez”.
„Domnule general de Gaulle, regret foarte mult că aţi refuzat să vă alăturaţi celorlalte Naţiuni Unite implicate în emisiunile care vor fi difuzate în fazele de deschidere ale acestei mari şi, din multe puncte de vedere, unice bătălii. Am încercat din răsputeri, în multe ocazii, pe parcursul a patru ani, să stabilesc o bază rezonabilă pentru o camaraderie prietenească cu dumneavoastră. Acţiunea dumneavoastră în această conjunctură mă convinge că această speranţă nu mai are nicio existenţă”, scria Churchill.Churchill a continuat: „Dacă există ceva care ar putea clarifica şi mai mult lucrurile, este refuzul dumneavoastră de a permite celor 120 de ofiţeri de legătură francezi, care au fost atât de atent pregătiţi, să meargă cu armatele anglo-americane în Franţa şi ordinul dumneavoastră de a abandona efortul depus acum pentru eliberare. Oricare ar fi calea pe care o vor urma, nu diminuează în niciun fel caracterul atroce al acţiunii dumneavoastră şi consider că este de datoria mea să vă spun că, cu prima ocazie potrivită, având în vedere operaţiunile militare, voi face cunoscut lumii că personalitatea generalului de Gaulle este singurul şi principalul obstacol între marile democraţii din vest şi poporul francez, la salvarea căruia vin, indiferent de costuri.”
Churchill a încheiat scrisoarea: „Nu pot concepe niciun scop util în a rămâne mai mult timp şi avioanele vor fi la dispoziţia dumneavoastră mâine seară, dacă vremea va permite”.
Dacă ar fi fost trimisă. Scrisoarea ar fi putut schimba istoria
Dacă ar fi fost trimisă, scrisoarea ar fi marcat cu siguranţă o ruptură definitorie cu Comitetul Francez de Eliberare Naţională prezidat de De Gaulle, care avea aspiraţii de a fi guvernul provizoriu al unei Franţe eliberate.
Cu toate acestea, înainte de a fi trimisă, liderul francez a fost de acord să ţină un discurs la serviciul francofon al BBC, deşi mai târziu în cursul zilei decât sperau aliaţii. De asemenea, a permis ca 20 dintre cei 120 de ofiţeri de legătură francezi iniţiali să se alăture forţelor aliate în timp ce acestea luau cu asalt plajele din Normandia. În partea de sus a proiectului de scrisoare a lui Churchill, cu litere majuscule şi cu creion albastru, este scris „NOT TO GO”.
Episodul oferă o perspectivă revelatoare asupra relaţiilor furtunoase dintre aliaţi, în special dintre americani şi francezi. Cearta din ajunul Zilei Z a fost provocată de o ciocnire mai devreme în cursul zilei, nu cu Churchill, ci între De Gaulle şi comandantul suprem al forţei expediţionare aliate, generalul Dwight Eisenhower.
De Gaulle a ajuns mai tărziu preşedinte al Franţei şi a avut un statut de erou, modelând Franţa şi Europa în primele decenii după război.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:27
O ţară aflată în topul mondial al producătorilor de cărbune vrea să renunţe la extracţie
-
astăzi, 11:12