Sefie-urile cu Turnul Eiffel ar putea fi interzise

În zilele noastre, o vacanţă nu ar fi completă fără un selfie în faţa unei clădiri celebre. Însă planurile turiştilor de a se imortaliza lângă Turnul Eiffel sau Fântâna din Trevi ar putea fi dejucate de o interdicţie europeană referitoare la fotografierea clădirilor publice.

Urmărește
588 afișări
Imaginea articolului Sefie-urile cu Turnul Eiffel ar putea fi interzise

Sefie-urile cu Turnul Eiffel ar putea fi interzise (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bruxelles-ul urmează să decidă asupra unui amendament potrivit căruia este nevoie de permisiunea unei autorităţi competente pentru realizarea unei fotografii, chiar dacă monumentul sau clădirea se află în fundal, informează Daily Mail în ediţia electronică.

Fotografiile în sine nu reprezintă o problemă, dar publicarea acestora pe reţelele de socializare ar putea încălca drepturile de autor, notează cotidianul german Bild.

Legea este destinată fotografilor comerciali, dar există temeri că şi turiştii obişnuiţi ar putea fi chemaţi în instanţă şi obligaţi să plătească o amendă sau ar putea fi închişi.

Julia Rede, membră a Patridului Piraţilor din Germania şi europarlamentar, a declarat: “Limitările libertăţii de a lua imagini panoramice vor aduce milioane de europeni într-o situaţie de conflict cu deţinătorii drepturilor de autor”.
Şi ziarul regional Osnabruecker Zeitung se întreabă dacă “Va interzice Uniunea Europeană selfie-urile din vârful Turnului Eiffel?”

Internauţii şi fotografii ameninţă cu o ripostă. Organizaţia Freelens susţine că “Obţinerea unei permisiuni pentru a fotografia fiecare clădire din Europa este nerealistă”.

Deşi Uniunea Europeană susţine că amendamentul este adresat fotografilor comerciali, există temeri că şi oamenii obişnuiţi vor fi prinşi într-un coşmar legal de tip Big Brother, cu perspectiva noii “poliţii facebook” care caută amănunţit site-urile pentru a găsi încălcări ale legii şi a le aduce în faţa justiţiei.

Europarlamentarul Rede propune un amendament pentru introducerea libertăţii de a realiza imagini panoramice în Europa.

Şi enciclopedia electronică Wikipedia s-a declarat ferm împotriva reglementării UE, plănuind să publice fotografiile utilizatorilor care înfăţişează clădiri celebre, ca Muzeul Louvre, pentru a ilustra “nebunia” amendamentului european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici