Sighişoara şi Bran, printre cele mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri

Cetatea medievală a Sighişoarei şi Castelul de la Bran au fost incluse într-un Top 10 al celor mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Sighişoara şi Bran, printre cele mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri

Sighişoara şi Bran, printre cele mai populare destinaţii turistice pentru iubitorii de vampiri (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Editorii site-ului linternaute.com îşi invită cititorii să pornească pe urmele, fictive sau nu, ale vampirilor celebri din Europa de Est, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Vampiri şi mlaştini - Legendele despre vampirii din oraşul New Orleans, din statul american Louisiana, par a fi în acelaşi timp reale, dar şi fictive. De la cazul contelui de Saint-Germain, se pare că în anii 1880, o serie de creaturi ciudate cu puteri divine şi o longevitate ieşită din comun a locuit în acest oraş american de pe malul fluviului Mississippi. Această legendă a fost întreţinută de scriitoarea Anne Rice, care a luat ca punct de plecare oraşul New Orleans din secolul al XVIII-lea pentru a scrie o saga cu vampiri ce s-a bucurat de un mare succes - "Interviu cu un vampir" -, adaptată ulterior şi pentru marele ecran. Multe situri turistice sunt în prezent asociate cu aceste creaturi ale nopţii, în special în cartierul francez din New Orleans, în care domină rafinata arhitectură creolă.

Sighişoara, oraşul natal al lui Dracula - În Sighişoara, oraş medieval din Transilvania, s-a născut prinţul Valahiei din secolul al XV-lea supranumit "Draculea". Poreclit "Vlad Ţepeş" pentru că avea reputaţia de a fi deosebit de crud cu duşmanii săi, acest prinţ român s-a aflat la originea personajului legendar Dracula creat de scriitorul Bram Stoker. Din 1431 până în 1436, tânărul Dracula a trăit primii săi ani alături de tatăl său, Vlad Dracul, în centrul istoric al Sighişoarei, înscris în prezent în patrimoniul mondial UNESCO. Dominat de colina pe care se află străvechea Cetate, vechiul oraş a ştiut să-şi păstreze aspectul de fortificaţie medievală, reprezentând astăzi un încântător ansamblu de arhitectură civilă şi militară din Evul Mediu.

Castelul lui Dracula din România - În secolul al XV-lea, prinţul Valahiei, cunoscut ca "Vlad Ţepeş" sau "Draculea", este luat prizonier de turci şi închis în turnul Castelului Bran, în inima Munţilor Carpaţi din România. Acest monument naţional din centrul României aparţine familiei de Habsburg, însă poate fi vizitat de turişti. Aceştia apreciază mai ales "Sala Bram Stoker", în care este expusă istoria voievodului şi prinţului Vlad Ţepeş, aflat la originea personajului Dracula. Vizitatorii pot să încerce să experimenteze ce a simţit Dracula când a fost închis în castel, dacă decid să petreacă noaptea în apartamentul amenajat în acel turn.

Forks, leagănul trilogiei "Amurg/ Twilight" - Situat în comitatul Clallam din statul Washington, SUA, micul oraş Forks nu mai este de ceva vreme o destinaţie preferată doar de amatorii de pescuit sportiv. După succesul surprinzător al seriei de romane "Twilight", scrisă de Stephenie Meyers, adaptată apoi într-o serie de filme cu mare succes de casă, liniştitul orăşel Forks, unde locuiau vampirii din această franciză, a devenit extrem de popular - numeroase familii admiratoare ale acestei saga au decis să trăiască în Forks. Evident, în oraş există o "Twilight Zone", iar printre altele şi un liceu Cullen, o casă a familiei Cullen, o casă a familiei Swan şi o alta a familiei Black, dar şi plaja La Push şi faleza de unde s-a aruncat în apă Bella, personajul feminin principal din franciza "Twillight". Deşi toate acestea reprezintă doar ficţiuni, se pare că o familie Cullen a trăit în realitate în acest oraş.

Castelul Erzsebet, contesa sângeroasă - Castelul din Cachtice din Slovacia a fost reşedinţa şi închisoarea primei mari figuri a vampirismului - contesa maghiară Erzsebet (Elisabeta) Bathory, supranumită "Elisabeta cea sângeroasă". Această aristocrată maghiară a marcat cronicile din Ungaria secolului al XVII-lea prin actele ei de tortură comise asupra unui număr îngrijorător de mare de tinere fete pe care le ucidea, iar apoi se îmbăia în sângele lor, cu scopul de a rămâne pururi tânără. Chiar dacă nu bea sânge, ea a inspirat copios legendele cu vampiri şi a rămas pentru mulţi oameni întruchiparea perfectă a vampirului aristocratic. Castelul din Cachtice, astăzi în ruine, se află pe vârful unui deal într-o zonă devenită rezervaţie naturală, în care cresc multe plante rare.

Camden Town şi cimitirul său Highgate - Boemul cartier Camden Town din Londra, cu târgurile sale de vechituri şi cu oamenii săi speciali, reprezintă un fel de "Mecca" pentru pasionaţii de culturi alternative. În acest cartier se află cimitirul Highgate, printre ale cărui morminte ar fi apărut în anii '70 "vampirul din Highgate", care i-a speriat pe localnici. Misterul a devenit şi mai mare, odată cu descoperirea unor cadavre de animale golite de sânge. Cavoul suspect ar adăposti şi astăzi vampirul responsabil pentru aceste fapte, potrivit credinţei ferme a unora dintre locuitorii din Camden. Cimitirul este renumit şi pentru faptul că în el se află mormintele lui Karl Marx şi Michael Faraday.

Regiunea Liptov din Slovacia - Cine ar fi crezut că această regiune liniştită din Slovacia s-ar putea afla la originea primului caz dovedit de vampirism? În satul Liptov, pe atunci situat în regatul Ungariei, primul caz studiat a fost înregistrat în 1718, fiind cel al unui locuitor al satului, care se numea Michael Casparek. Bănuit de vampirism de autorităţile locale, din cauza numeroaselor plângeri ale sătenilor care sufereau de coşmaruri pe timpul nopţii, el a făcut obiectul unei anchete oficiale înainte de a muri în anul 1718. Din păcate, foarte puţine informaţii circulă despre acest subiect, editorii site-ului linternaute.com avansând ipoteza potrivit căreia întreaga anchetă ar fi fost "îngropată" sub eticheta de "top secret".

Pe urmele lui Bram Stoker la Dublin - Cartierul Clontarf din nordul capitalei irlandeze este locul în care s-a născut, în 1847, Bram Stoker, scriitorul aflat la originea mitului Dracula. Romanul său cu acest titlu, publicat în 1897, s-a bucurat de un succes uriaş după moartea scriitorului, amplificat apoi de numeroasele adaptări cinematografice ale sale. Castelul Clontarf de pe Castle Avenue este o clădire din secolul al XIX-lea transformată într-un stabiliment modern, în care s-a sărbătorit cu ocazia Halloween-ului trecut centenarul morţii scriitorului irlandez. Clontarf este renumit, totodată, pentru numeroasele lui infrastructuri sportive şi pentru Bull Island (Insula Taurului, n.r.) situată în apropiere.

Legenda vampirului Glamis din Scoţia - Castelul Glamis, unul dintre cele mai frumoase din Scoţia, construit în regiunea Angus din estul ţării, este leagănul multor legende înfricoşătoare. Cea mai populară dintre ele este legenda monstrului din Glamis, un copil extrem de diform, născut în anul 1821, care ar fi trăit toată viaţa lui închis în acel castel. Potrivit legendei, un vampir născut în fiecare generaţie în familia Monstrului este păstrat în interiorul zidurilor camerei sale. Castelul, în jurul căruia se află unul dintre marile domenii regale de vânătoare, este considerat astăzi de către experţii în paranormal drept cel mai bântuit castel din Scoţia. Administratorii castelului încearcă să scape de această reputaţie "anormală".

Escapadă vampirică la Paris - Pe o străduţă din apropiere de Porte des Lilas din Paris, Muzeul Vampirilor şi ai Monştrilor Imaginari adăposteşte o colecţie de 1.500 de documente vechi despre vampiri - dintre care unele provin din secolul al XVII-lea - şi aproape 900 de filme cu vampiri, expuse cu scopul de a-i atrage pe amatorii de demonologie veche. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, gravuri, sicrie, cărţi de magie, fotografii autentice şi alte obiecte cu iz folcloric sunt expuse în sălile muzeului, retrasând istoria vampirilor de la origini şi până în prezent. Vizite ezoterice în cimitirul Père-Lachaise, cu scopul de a descoperi folclorul, fantasticul şi flora magică a cimitirului, sunt propuse vizitatorilor de către administratorii acestui muzeu unic în felul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici