Steven Spielberg va prezida juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Regizorul şi producătorul american Steven Spielberg, unul dintre cei mai influenţi cineaşti de la Hollywood, care a avut succes atât cu filme de divertisment, cât şi cu filme dintr-un registru mai grav, va prezida juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15 - 26 mai).

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Steven Spielberg va prezida juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Steven Spielberg va prezida juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Informaţia a fost confirmată joi, prin intermediul unui comunicat de presă emis de organizatorii festivalului, informează AFP.

"Pentru mine este o mare onoare şi un imens privilegiu să prezidez juriul unui festival care nu încetează să dovedească, neobosit, faptul că cinema-ul reprezintă un limbaj universal", a declarat, la rândul său, într-un comunicat de presă Steven Spielberg, care îi succede în această funcţie regizorului italian Nanni Moretti.

"Admiraţia mea pentru maniera de nezdruncinat prin care Festivalul de la Cannes apără cinema-ul internaţional este totală. Cannes-ul este cel mai prestigios dintre toate festivalurile, iar acest fapt îi permite să continue să afirme că cinematografia este o artă care transcede culturile şi generaţiile", a adăugat cineastul american, autorul multor pelicule de mare succes comercial.

Steven Spielberg, în vârstă de 66 de ani, şi-a prezentat multe filme în trecut la Cannes, mai ales în afara competiţiei. În 1974, Spielberg a câştigat premiul pentru scenariu cu lungmetrajul "Drumul spre Sugarland/ The Sugarland Express".

În cei 40 de ani de carieră, Steven Spielberg a regizat 27 de fime, iar cele mai multe dintre ele au marcat istoria cinematografiei mondiale: de la "Duel pe autostradă/ Duel" din 1971, aflat la originea unui lungmetraj de televiziune, la thrillerul "Fălci/ Jaws" (1975), de la "Întâlnire de gradul trei" (1977) la "Indiana Jones şi Căutătorii arcei pierdute" (1981), de la "E.T. Extraterestrul" (1982) la "Culoarea purpurie" (1985), de la celebrele filme din 1993 "Jurassic Park" şi "Lista lui Schindler" la "Salvaţi soldatul Ryan" (1998) şi până la recent lansatul "Lincoln", un film pentru care actorul britanic Daniel Day-Lewis a câştigat duminică seară cel de-al treilea premiu Oscar din carieră.

Steven Spielberg a obţinut două Oscaruri pentru cel mai bun regizor cu filmele "Salvaţi soldatul Ryan", în 1998, şi "Lista lui Schindler", peliculă premiată şi cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

"Lincoln", nominalizat la 12 categorii de premii în acest an, nu i-a permis însă celebrului cineast american să câştige un al treilea Oscar pentru regie, în ciuda statutului său de mare favorit.

Filmografia lui Steven Spielberg reprezintă un "permanent du-te-vino între vis şi realitate. Alternând filmele de divertisment cu reflecţiile sale grave despre istorie, rasism sau condiţia umană, filmografia lui Spielberg demonstrează aspiraţia lui pentru o lume pacifistă şi reconciliată", au adăugat organizatorii festivalului.

Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, consideră că "filmele sale, dar şi angajamentele sale în toate direcţiile fac din el, an după an, egalul celor mai mari cineaşti de la Hollywood".

În ultimii ani, funcţia de preşedinte al juriului oficial de la Cannes a revenit cineaştilor Nanni Moretti (2012), Robert de Niro (2011), Tim Burton (2010), Isabelle Huppert (2009) şi Sean Penn (2008).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici