- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (07.05.2015, 17:39)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Muzica pop, marcată de trei "revoluţii", în ultimii 50 de ani
Evoluţia muzicii pop din Occident, lansată între anii 1960 şi 2010, a fost analizată de cercetătorii britanici, care au ajuns la concluzia că acest stil muzical a trecut prin trei "revoluţii" în ultima jumătate de secol, informează bbc.com.
Urmărește
2073 afișări
STUDIU: Muzica pop, marcată de trei "revoluţii", în ultimii 50 de ani (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary şi de la Imperial College din Londra au analizat peste 17.000 de cântece pop care au intrat în topul US Billboard Hot 100.
Ei au descoperit trei revoluţii muzicale - în 1964, 1983 şi 1991 - şi au remarcat dispariţia acordurilor de blues din topuri, dar şi naşterea stilului disco.
Studiul a fost publicat în revista editată de Royal Society Open Science.
Aceiaşi cercetători au respins, de asemenea, afirmaţiile potrivit cărora piesele din stilul pop au început să se semene foarte mult între ele şi să sune aproape la fel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Savanţii britanici au analizat diferite caracteristici ale muzicii, inclusiv armonia, modificările de acorduri şi de timbru (care definesc calitatea tonalităţii unor compoziţii muzicale), şi au analizat apoi felul în care aceste elemente s-au schimbat de-a lungul anilor.
La începutul anilor 1960, acordurile din gama denumită "dominantă cu septimă", folosite în muzica jazz şi blues, au început să dispară.
În locul lor, în 1964, invazia trupelor britanice - de la The Beatles şi până la The Rolling Stones - a introdus în topurile muzicale un sunet nou, radical, tipic pentru stilul rock.
Cercetătorii spun că aceasta a fost prima dintre cele trei revoluţii stilistice muzicale - perioade marcate de o modificare extrem de rapidă a pieselor intrate în topul Billboard.
Noua tehnologie, reprezentată de sintetizatoare, sampler-uri şi sintetizatoare de ritm, a condus la o a doua schimbare majoră, produsă în 1983.
Cea de-a treia, apărută în 1991, s-a produs atunci când muzica rap şi muzica hip-hop au pătruns în mainstream.
Cercetătorii britanici mai spun că anumite schimbări muzicale au pătruns mai lent în topuri, dar au încă un impact major asupra muzicii actuale.
"Acordurile minore cu septimă au fost introduse în topuri prin intermediul muzicii funck, soul şi disco, în anii '70. Nu au determinat o revoluţie, însă ele nu erau prezente înainte de acel moment şi nu au dispărut după aceea. Noile piese folosesc şi în zilele noastre aceste acorduri", au declarat autorii studiului.
Ei consideră că muzica a evoluat în mod constant şi a continuat să se schimbe pe parcursul ultimei jumătăţi de secol.
Totuşi, a existat şi o deviaţie minoră de la această tendinţă generală: introducerea rock-ului pe stadioane în anii 1980 a făcut ca, pentru o vreme, muzicii occidentale să îi lipsească diversitatea.
"Multe piese rock şi metal, precum cele interpretate de Bon Jovi şi Bruce, au pătruns în topuri, iar ele au deţinut procente foarte mari din topurile generale. Dar apoi au apărut stilurile rap şi hip-hop. Hip-hopul a salvat topurile", au declarat autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20