- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (04.12.2014, 18:58)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Românii preferă mâncarea gătită în casă pentru că e mai sănătoasă şi aşa au fost obişnuiţi
Românii preferă mâncarea gătită în casă, pe care o consideră mai sănătoasă şi mai sigură, dar şi pentru că gătitul este văzut ca o moştenire din familie, pe care mulţi români o păstrează pentru că aşa au fost obişnuiţi încă din copilărie, arată un studiu remis MEDIAFAX.
Urmărește
2249 afișări
STUDIU: Românii preferă mâncarea gătită în casă pentru că e mai sănătoasă şi aşa au fost obişnuiţi (Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă în luna noiembrie, mâncarea gătită în casă este percepută ca fiind mai sănătoasă şi mai sigură decât alte preparate, deoarece ingredientele sunt uşor de controlat.
În plus, mâncarea gătită este aleasă pentru gust şi pentru că este văzută ca o moştenire din familie, ca un obicei pe care românii îl urmează pentru că aşa au fost obişnuiţi încă din copilărie.
Chiar dacă mâncarea gătită este considerată sănătoasă, trebuie subliniat că este săţioasă, condimentată şi, mai ales, bogată în grăsimi, afirmă Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Prânzul pare să fie masa cea mai respectată a zilei, fiind asociat, de cei mai mulţi respondenţi, cu o masă caldă. Indiferent că este vorba de mâncare gătită în casă sau cumpărată/ comandată, mâncarea consumată în acest moment al zilei trebuie să fie caldă şi săţioasă, fiind pentru mulţi prima masă a zilei. Prânzul este văzut astfel şi pentru că există o pauză în programul de lucru, pentru luarea acestei mese.
Pentru cină, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se preferă o masă uşoară, mai degrabă o "gustare". Însă lipsa timpului îi face pe respondenţi să îşi încalce principiile, consumând la cină orice, fără a ţine cont de restricţii.
Studiul prezintă şi felul în care românii ar dori să arate meniul lor zilnic.
Pentru micul dejun sunt menţionate alimentele bogate în nutrienţi (calorii, proteine, carbohidraţi), ce pot asigura energia pentru întreaga zi, iar prânzul ar trebui să conţină două feluri de mâncare: o ciorbă/ supă şi carne cu garnitură. La ultima masă a zilei, românii vor o mâncare slabă caloric, uşor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul nopţii (supă, lactate uşoare, peşte etc.).
Se constată însă în studiu şi dorinţa respondenţilor de a include şi alte alimente în actualul lor meniu sau de a le înlocui pe cele existente cu unele "mai sănătoase", precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne "de curte"), mai multă mâncare gătită în casă, dulciuri sănătoase de casă.
Cel mai des întâlnite griji ale românilor privind alimentaţia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanţi din produse, numărul de calorii, cantitatea de zahăr, hormonii de creştere şi provenienţa produselor.
Pentru români, mânacarea sănătoasă se traduce prin: fără zahăr, fără grăsimi, fără E-uri, neprocesat, natural, "din curtea ţăranilor", verde, proaspăt, curat, combinaţii corecte, cumpătare, echilibru.
Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul a 16 interviuri în profunzime, cu participanţi de ambele sexe, având vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Analiza a fost realizată în intervalul 10 - 14 noiembrie 2014.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe