Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Stimularea cerebrală cu impulsuri electrice îmbunătăţeşte radical memoria vârstnicilor

Stimularea electrică a creierului uman poate genera o îmbunătăţire semnificativă a memoriei de termen scurt la vârstnici, astfel că oameni de peste 60 de ani ajung să aibă funcţii de memorare echivalente cu cele ale tinerilor, arată un studiu realizat în Statele Unite, informează Financial Times.

Urmărește
1579 afișări
Imaginea articolului Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Stimularea cerebrală cu impulsuri electrice îmbunătăţeşte radical memoria vârstnicilor

Studiu: Stimularea cerebrală cu impulsuri electrice îmbunătăţeşte semnificativ memoria vârstnicilor

"Concluziile studiului ne arată că declinul asociat vârstei nu este iremediabil", afirmă Robert Reinhart, directorul Laboratorului Neuroştiinţific Vizual-Cognitiv al Universităţii din Boston.

"Putem readuce memoria funcţională la parametri superiori, ca în tinereţe. Acest lucru este important, deoarece populaţia lumii îmbătrâneşte rapid şi oamenii vârstnici depun eforturi în multe tipuri de activităţi care sunt dependente de memorie", explică specialistul.

Studiul, publicat în revista Nature Neuroscience, a comparat memoria de termen scurt a 42 de voluntari cu vârste cuprinse între 60 şi 75 de ani cu cea a unor persoane cu vârste de peste 20 de ani. Aşa cum era de aşteptat, participanţii cu vârste avansate aveau performanţe mai lente şi mai puţin precise la teste computerizate de memorare în care li se cerea să observe diferenţe între imagini prezentate la intervale de trei secunde.

Cercetătorii au măsurat undele cerebrale - oscilaţii dintre regiunile cerebrale prefrontale şi temporale - prin electroencefalografie, iar ulterior au stimulat creierele cu impulsuri electrice prin intermediul unor electrozi aplicaţi pe scalp. După ce au primit impulsuri electrice 25 de minute, la persoanele mai în vârstă s-au îmbunătăţit semnificativ viteza şi precizia memoriei, cu rezultate asemănătoare cu cele ale tinerilor. Îmbunătăţirea s-a menţinut aproape o oră după oprirea impulsurilor electrice.

"În cadrul experimentului, am observat îmbunătăţiri care au durat 50 de minute, dar credem că efectele se pot menţine câteva ore", a explicat dr. Robert Reinhart.

Chiar dacă şi alte studii au demonstrat îmbunătăţiri ale memoriei prin stimulare electrică şi magnetică, niciunul nu a avut rezultate atât de puternice şi de sigure la nivel statistic. Chiar şi aşa, neurocercetătorii care nu au participat la studiul desfăşurat la Boston au lansat apeluri la precauţie în interpretarea rezultatelor.

"Este vorba de un studiu pentru verificarea unui concept, efectuat asupra unor voluntari normali din punct de vedere neurologic, în cadrul unui experiment de laborator, astfel că ar fi prematur să extrapolăm concluziile aplicându-le unor persoane care au probleme clinice semnificative de memorie. Vor trebuie făcute cercetări considerabile înainte de a concluziona că această metodă are aplicabilitate clinică", afirmă Dorothy Bishop, profesor de Neuropsihologie la Universitatea Oxford.

Cu toate acestea, dr. Robert Reinhart este convins că sincronizarea activităţilor electrice în diverse zone cerebrale poate fi utilizată pentru tratarea unei game largi de probleme neurologice.

"Cu cât este mai mare deficitul de memorie, cu atât este posibilă mai mult îmbunătăţirea situaţiei prin stimularea cerebrală. Dar este posibilă şi îmbunătăţirea capacităţilor persoanelor normale, inclusiv a tinerilor", explică dr. Robert Reinhart.

Un domeniu în care ar putea fi aplicate aceste metode este tratarea persoanelor cu Alzheimer. Sara Imarisio, şeful unui proiect de cercetare al Fundaţiei "Alzheimer's Research UK", a declarat: "Cercetările încep să se axeze pe stimularea electrică a unor zone cerebrale în încercarea de îmbunătăţire a memoriei şi gândirii. Ceea ce este interesant la acest test este faptul că abordarea este non-invazivă, spre deosebire de studii anterioare, în care se analiza stimularea directă a creierului prin implanturi invazive".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici