- Home
- Life-Inedit
- (29.08.2016, 14:30)
- Ivona Stog
Timp de un an fără aer curat, mâncare proaspătă sau intimitate. NASA a încheiat cu succes un proiect inedit: simularea vieţii pe Marte - FOTO/VIDEO
O echipă de şase persoane a încheiat cu succes o misiune de simulare a vieţii pe Marte. Potrivit BBC, cei şase oameni au supravieţuit izolaţi, timp de un an, într-un dom din Hawaii.
Urmărește
7422 afișări
Timp de un an fără aer curat, mâncare proaspătă sau intimitate. NASA a încheiat cu succes un proiect inedit: simularea vieţii pe Marte - VIDEO (Imagine Twitter/Cyprien Verseux)
Din 29 august 2015, grupul a trăit într-o cupolă fără aer curat, mâncare proaspătă sau intimitate. Experţii au estimat că o misiune umană pe Marte ar putea dura şi până la 3 ani, notează BBC.
Experimentul, întreprins de Universitatea din Hawaii şi finanţat de NASA, este cel mai lung de acest timp de la misiunea Rusiei care a durat 520 de zile.
După ce au supravieţuit timp de un an în completă izolare, cei şase au declarat că sunt încrezători că o viitoare misiune pe Marte ar putea avea succes.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
''Părerea mea personală este că o misiune pe Marte în viitorul apropiat este realistă'', a declarat Cyprien Verseux, un membru al echipei. ''Cred că toate obstacolele tehnologice şi psihologice care ar putea apărea pot fi depăşite'', a adăugat francezul.
Cu toate acestea, şefa misiunii, Carmel Johnston, a ţinut să precizeze că lipsa intimităţii a fost destul de greu de suportat.
"Este ca şi cum ai avea colegi de cameră, prezenţi tot timpul şi de care nu poţi să scapi niciodată. Sunt convinsă că unii oameni îşi pot imagina cum este. Dacă nu, imaginaţi-vă situaţia în care să nu poţi scăpa niciodată de cineva'', a glumit ea.
Tristan Bassingthwaighte, doctor în arhitectură în cadrul Universităţii din Hawaii, a lăudat experimentul întreprins de NASA.
''Studiul respectiv este vital atunci când vine vorba despre alegerea echipajului, înţelegerea modului în care oamenii vor lucra în diferite tipuri de misiuni, dar şi despre elementul factorului uman în călătoria în spaţiu'', a spus el.
Echipa a fost formată dintr-un astrobiolog din Franţa, un fizician din Germania şi patru americani — un pilot, un arhitect, un jurnalist şi un cercetător al solului. Experimentul şi-a propus studierea elementului uman al explorării.
Studiul a presupus următoarele: cei şase au fost nevoiţi să trăiască cu resurse limitate, să poarte echipament spaţial la ieşirea în afara domului şi să evite conflictele personale. Fiecare a beneficiat de un mic pat de campanie pentru odihnă şi de un birou. Proviziile au constat în brânză praf şi conserve de ton. În general, misiunile pe Staţia Spaţială Internaţională durează doar şase luni.
Citeşte şi: Google marchează descoperirea dovezilor prezenţei sărurilor hidratate pe Marte printr-un nou logo - FOTO
Citeşte şi: Matt Damon, consiliat de NASA pentru a simula viaţa pe Marte în filmul "Marţianul/ The Martian" - VIDEO
Citeşte şi: Primul zbor privat pe Marte: detalii despre etapa inaugurală a misiunii, prezentate de organizatori
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe